20.10.13

Β.Π.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μικρές ιστορίες του Τρίτου στην ΚοζάνηΜε αφορμή τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ στην αυλή της ΕΡΤ- Πολυτεχνείου, το θυμηθήκαμε.
Στην Κοζάνη το Τρίτο πρόγραμμα το ακούγαμε σχεδόν ιδίοις αναλώμασιν αφού μετά από πολλές περιπέτειες (μία περίοδο 2-3 άτομα πληρώναμε τη συνδρομή στο NOVA για να ακούει όλη η Κοζάνη και μέρος της Δ. Μακεδονίας το σταθμό). Κάποτε πείσαμε το Δήμο ν’ αναλάβει την ασήμαντη δαπάνη -οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν γιατί νόμιζαν πως επρόκειτο για την ΕΤ3. Όμως το έκανε κι αυτό ήταν μια ύψιστη προσφορά στον καθημερινό εκπολιτισμό των ανθρώπων της πόλης.
Παρά τις εκκλήσεις μας δεν καταφέραμε να πείσουμε την τότε επίσημη ΕΡΤ να μας στήσει ένα αναμεταδότη για να το ακούμε κι εμείς όπως όλη η Ελλάδα. Το Τρίτο το πιάναμε στη συχνότητα των 88.20 την οποία διαλέξαμε ένα απόγευμα με τον τεχνικό συναγερμών κ.λπ. κ. Δημήτρη Χαρζάκα στα Καμβούνια όρη παρά την κοινότητα Μεταξά (όχι τη γραμμή Μεταξά αυτή πέφτει αλλού). Τα πρωινά όταν ξεκινούσε το Τρίτο μετά την προσευχή έλεγε σε τι συχνότητες εκπέμπει κι ανέφερε όλες τις κρατικές εκτός από τη δική μας, τη μόνη όμως γνήσια κι αυθεντική. Διαμαρτυρηθήκαμε, παρακαλέσαμε, δεν απειλήσαμε φυσικά. Τίποτε δεν έγινε. Πώς να κινηθούν οι ραδιοφωνόσαυροι! Η πόλη κι η περιοχή είχε το υψηλότερο ποσοστό ακροατών του Τρίτου απ’ όλη την Ελλάδα τηρουμένων των αναλογιών. Αν ποτέ χαλούσε αυτό και τηλεφωνούσαν στην ΕΡΤ ακροατές του, από εκεί τους έδιναν το τηλέφωνό μου να φροντίσω για την επιδιόρθωσιν... Γλυκιά και μελαγχολική η τοπική ιστορία του Τρίτου που είχε όμως και σπαρταριστά επεισόδια μέχρι και στα δικαστήρια θα φτάναμε. Όσοι το άκουγαν ήταν "άρρωστα" δεμένοι μ’ αυτό. Κάποτε το αγαπούσαμε παράφορα. Με τον καιρό και παρά τις συνεχείς απομειώσεις του, το συνηθίσαμε, όπως συνηθίζεις την αγία καθημερινότητα και ρουτίνα. Το καλοκαίρι του 1995 μετά το μεγάλο σεισμό, ο τότε διευθυντής του, αείμνηστος Γιώργος Τσαγκάρης, αυτός ο πολύτιμος, εξαίρετος κι αισθαντικός άνθρωπος, έστειλε στην πόλη μας μια ομάδα από τα μουσικά σύνολα του Τρίτου για μια συναυλία προς τιμήν των φίλων του προγράμματος. Έπαιξαν στην Κοζάνη και στο Βελβεντό. Ήταν μια συγκινητική χειρονομία αμφίπλευρης εκτίμησης.
Όμως
Το Τρίτο που λαχτάριζες
τώρα να το ξεχάσεις
ακροατή του καθημερινέ.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Ιουνίου 2013, αρ. φύλλου 697

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ