27.10.13

ΜΠΕΣΣΗ ΜΙΧΑΗΛ: Οι βεβαιότητες του Αντώνη οι μύθοι του Αλέξη και η χούντα της Ραχήλ


ΟΔΟΣ 13.6.2013 | 696


«Όλοι οι Κρήτες είναι ψεύτες. Εγώ είμαι Κρης. Άρα ότι λέω είναι ψέμμα!» 
Το παράδοξο του Επιμενίδη


ΑΚΟΥΓΑ αμέριμνα τη ραδιοφωνική εκπομπή όταν η λέξη χούντα μου προκάλεσε την προσοχή. Η νεαρή βουλευτής, που φυσικά δεν έχει ζήσει τη πραγματική χούντα, αναφερόταν με περισσή ευκολία σε μια κατάσταση που αν αλήθευε, η ίδια δεν θα μπορούσε να αρθρώσει κουβέντα. Και το λυπηρό είναι, όταν ο δημοσιογράφος της ζήτησε μάλλον αυστηρά να αναλύσει τί εννοεί, παρέπεμψε στην κυβερνητική πολιτική γενικά και ειδικά στην πολιτική των επιστρατεύσεων που επιβλήθηκε στους απεργούς καθηγητές και άλλους.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε καθημερινή επικοινωνιακά, υπερβολικά αισιόδοξη εκτίμηση της ελληνικής κατάστασης που μπορεί να έχει μεταβληθεί από Grexit –έξοδο από την ΕΕ- σε σταθεροποίηση της αξιοπιστίας κυρίως για λόγους συμφερόντων των ευρωπαίων πιστωτών μας αλλά σίγουρα δεν αποτελεί βεβαιότητα. Όπως απέδειξε η έκθεση του ΔΝΤ απέχει σημαντικά από την προσδοκία του Grecovery –ανάκαμψη -που επιμένει η κυβέρνηση ότι ξεκίνησε στα δημοσιονομικά κυρίως, δηλαδή τους αριθμούς, χωρίς όμως σχεδόν καμμιά ένδειξη βελτίωσης της καθημερινότητας των Ελλήνων.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, η ανεργία και οι φόροι αυξάνονται, η υγεία και πρόνοια καταρρέουν, η δικαιοσύνη αναβάλλεται επ΄αόριστον, η πολιτική καταβαραθρώνεται μέσα κι έξω από τη βουλή κι η γραφειοκρατία με την αναξιοκρατία στραγγίζουν κάθε ικμάδα προόδου και ανάπτυξης.....

ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ της κυβέρνησης αποτελούν φυσικά μύθους για τον Αλέξη -την αξιωματική αντιπολίτευση- τους οποίους αντιπαλεύει ανελέητα, με αντίστοιχους ισχυρισμούς περί αναστολής του μνημονίου- με ποιό μηχανισμό;-, περί αποκατάστασης των περικοπών μισθών και συντάξεων –από ποιό κέρας της Αμάλθειας θα προέλθουν τα χρήματα;- και με καταπολέμηση της ανεργίας και της ύφεσης με κάποιο μαγικό τρόπο γιατί οι επενδύσεις θα πρέπει να εγκρίνονται από τις αντιτιθέμενες «συνιστώσες»…

ΓΕΝΙΚΑ ο τρόπος της αποκλειστικά σωστής διακυβέρνησης θα γίνει εμφανής μόλις γίνουν πρόωρες εκλογές και αφού κερδίσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ανατρέποντας όλο το σημερινό σύστημα που, κατά την άποψη εκλεγμένων δημοκρατικά συνιστωσών συνιστά χούντα, συμφωνώντας με την Ραχήλ!

ΑΝ ΑΥΤΟ που περιγράφεται πιο πάνω, δεν είναι τριπλή δόση παραδοξοτήτων, ένα τριπλά ανατρεπόμενο οξύμωρο, που υπερβαίνει τη σοφία του Επιμενίδη τί είναι; Με μια λέξη, η Ελλάδα (ίσως, μια επαυξημένη εκδοχή το 2013 του περίφημου καραμανλικού «απέραντου φρενοκομείου»)....

Κι όμως...

ΕΧΟΥΜΕ την χώρα που δυνητικά, με τη μακραίωνη ιστορία, την ανεκτίμητη πολιτισμική εισφορά της αρχαίας φιλοσοφίας, της τέχνης και του απέριττου κάλλους, με την Παιδεία και την Τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει η Πύλη της κατανόησης Ανατολής και Δύσης, Δεν χρειάζεται πολλά χρήματα: Όραμα και οργάνωση μόνο....

ΕΧΟΥΜΕ το ελληνικό φως και τις θάλασσες, τα νησιά, τα βουνά, τα ποτάμια τις λίμνες, τις πόλεις και τα χωριά λουσμένα στην ιστορία και την ομορφιά. Αντί για την επικέντρωση στον ξεπερασμένο και ασύμφορο μαζικό τουρισμό του καλοκαιριού ας δώσουμε ευκαιρία, χωρίς γραφειοκρατία, και στον νεανικό αναπτυσσόμενο προσωπικό τουρισμό με extreme sports, στον εκπαιδευτικό τουρισμό, στον τουρισμό τρίτης ηλικίας, στον θεραπευτικό τουρισμό, που επιλέγει, εξερευνά και απολαμβάνει σε ανθρώπινη κλίμακα, ότι ενδιαφέρει.

ΕΧΟΥΜΕ τη ναυτιλία που περήφανα δεσπόζει στις θάλασσες, αλλά πρέπει να επαναφέρουμε τη δυνατότητα ναυπήγησης (που κακές πολιτικές διώξανε) και την ανάπτυξη των λιμανιών με όποιο τρόπο θεωρηθεί αποτελεσματικότερος.

ΕΧΟΥΜΕ τα ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής γης που συνιστούν τη προνομιούχο μεσογειακή διατροφή (ότι παραμέλησε ο εύκολος δανεισμός και οι επιδοτήσεις) και τα θαυμάσια βραβευμένα ελληνικά κρασιά.

ΑΛΛΑ πάνω απ’ όλα έχουμε ένα καλά καταρτισμένο νεανικό πληθυσμό που αντί να καταδικάζουμε στην ανεργία, στη μετανάστευση και στη μιζέρια, να δώσουμε ευκαιρίες, χωρίς γραφειοκρατική διαπλοκή και κομματική διαφθορά-εξαγορά.

ΠΡΩΤΑ απ’ όλα όμως, πρέπει να ανατρέψουμε όλα τα οξύμωρα που βασανίζουν τη χώρα μας και που αυτοκαταργούνται με λίγη λογική και λίγο περισσότερη ευαισθησία για την πραγματικότητα της ζωής μας: όλες τις ασταθείς βεβαιότητες του Αντώνη, απαιτώντας περισσότερη προσπάθεια, περισσότερη αξιοκρατία, λιγότερη προσποίηση, περισσότερη αλήθεια.

ΟΛΟΥΣ τους παραπλανητικούς αντιπολιτευτικούς ισχυρισμούς του Αλέξη, που δυστυχώς δεν αντιστρέφουν τους μύθους της κυβέρνησης, απλά προσθέτουν νέους με τρόπους που δεν πείθουν γιατί δεν αποδεικνύονται και άλλους χιλιοειπωμένους, παρήγορους αλλά αναποτελεσματικούς. Και ήδη από λόγια χορτάσαμε σε βαθμό δυσπεψίας...

ΤΕΛΟΣ, για την βιαστική άγνοια κι ίσως δικαιολογημένη προπέτεια της Ραχήλ, με την εκπαίδευση και τα πρότυπα που εμείς οι μεγαλύτεροι επιτρέψαμε να κυριαρχήσουν μεταπολιτευτικά, και που έφεραν πολλά μισαλλόδοξα, αγενή και κακά πρότυπα στον δημόσιο βίο, το μόνο που μένει νομίζω είναι να ζητήσουμε ειλικρινά συγγνώμη...


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιουνίου 2013, αρ. φύλλου 696

Περισσότερα κείμενα της Μ. Μιχαήλ "εδώ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ