18.1.22

Μπέσση Μιχαήλ 1944-2022



Απεβίωσε σήμερα Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 σε ηλικία 78 ετών, η Μπέσση Μιχαήλ, στενή συνεργάτις και φίλη της ΟΔΟΥ για πολλά χρόνια. Η ΟΔΟΣ αναγγέλλει με συντριβή τον θάνατο μίας ακόμη Καστοριανής, από αυτές που ολοένα και σπανίζουν.

Φωτογραφία: "Οι τρεις Μοίρες" ή "Ο θρίαμβος του Θανάτου", φλαμανδική ταπετσαρία (πιθανότατα στις Βρυξέλλες) περίπου 1510-1520, Victoria and Albert Museum, Λονδίνο. Η Κλωθώ, η Λάχεσις η Άτροπος και (από ποίημα του Πετράρχη) το πεσμένο σώμα της Αρετής. Στο ποίημα ο Πετράρχης γράφει: «Πρώτα ο θρίαμβος του Έρωτα, κατόπιν υπερνικάτε από την Αρετή, η Αρετή από τον Θάνατο, ο Θάνατος από την Μοίρα, η Μοίρα από τον Χρόνο και ο Χρόνος από την Αιωνιότητα».
.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

5 σχόλια:

  1. Η Μπέσση Μιχαήλ ήταν βασική συνεργάτιδα της ΟΔΟΥ για μεγάλο χρονικό διάστημα, γράφοντας πολύ δυνατά κείμενα-αιώνια να 'ναι η μνήμη της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/1/22

    ΑΓΑΠΗΤΗ ΟΔΟΣ
    Εκτιμώ κι εγώ τα κείμενα της αείμνηστης συνεργάτιδας της ΟΔΟΥ, αλλά αναζητώντας στο διαδίκτυο βιογραφικά της στοιχεία -παρά το αξιόλογο έργο της- δεν βρήκα τίποτε.
    Μήπως μπορείτε να κάνετε κάτι, κύριε Μπαϊρακτάρη, για να τιμήσουμε και με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη της;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Μπέσσυ Μιχαήλ, συμμαθήτρια και στο δημοτικό και στο γυμνάσιο στην Καστοριά. Από πολύ νωρίς έδειξε μεγάλες ικανότητες σε διάφορους τομείς. Πρώτη στα γράμματα, τρομερές δυνατότητες στον αθλητισμό, αξιόλογη επιστήμων και ιδιαίτερα στην ιατρική, ακαδημαϊκή διδασκάλισσα στον τομέα της, φυσιολάτρης -μέχρι πρόσφατα ασχολούμενη ακόμη και με χειμερινή κολύμβηση. Ένας λοιπόν άνθρωπος πλήρης από όλες τις απόψεις και πλευρές που πολύ σπάνια συναντά κανείς. Η φιλία μας θα με συνοδεύει για πάντα, όπως νομίζω και όλους τους συμμαθητές γνωστούς και φίλους. Καλό ταξίδι αγαπητή Μπέσσυ και παρηγοριά στους δικούς της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το προηγουμενο σχολιο εγινε απο τον Δρ Λεωνιδα Παπαδημητριου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19/1/22

    Ψάχνοντας στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ βρήκα και ένα βιβλίο της: https://www.skroutz.gr/s/237568/%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CE%BA%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82.html
    Πέρα απ' αυτό, μόνο στην "Οδό" βρίσκει κανείς κείμενα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ