13.5.14

ΟΔΟΣ: Βασιλόπιτες


ΟΔΟΣ 6.2.2014 | 726

Πολλά έχει δει ο τόπος και έτσι, ακούστηκε και αυτό, στην πρόσφατη εθιμοτυπική κοπή της βασιλόπιττας της ΝΟΔΕ Καστοριάς, από τους επίσημους «προσκεκλημένους» της: Αποκαλύφθηκε λέει, ότι η βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μαρία Αντωνίου έχει επικοινωνιακό χάρισμα! Και μάλιστα όχι ένα οποιοδήποτε, αλλά χάρισμα τέτοιου περιεχομένου, που ενυπήρχε -σαν ένα ηφαίστειο σε αδράνεια- και το τελευταίο χρονικό διάστημα, διέρρευσε. Όπως έγινε στην έκρηξη της Αίτνας.

Βεβαίως μόνο όσοι εθελοτυφλούν, όσοι πιστεύουν στους ψεκασμούς των αεροσκαφών ή όσοι τέλος πάντων δεν μπορούν να το χωνέψουν ακόμη ότι οι παλιές «καλές» ημέρες (στους τελευταίους ανήκουν αρκετοί πολιτικοί, αλλά και σελέχη του Δημοσίου παλιάς κοπής και προπαντός αρκετοί συνδικαλιστές) και βρήκαν καταφύγιο άλλοι δεξιά άλλοι αριστερά, πιστεύουν ακράδαντα ότι η σωτηρία της χώρας μπορεί να επιτευχθεί με κάποιο μαγικό τρόπο, όπως είναι η... μονομερής διαγραφή του χρέους.

Μόνο αυτοί δεν έχουν αντιληφθεί ότι έστω κι’ αν τα μέτρα που επιβάλλονται από (ή στην) κυβέρνηση είναι τρομακτικά, στοχεύουν προπαντός στην διαφυγή, από τον άμεσο κίνδυνο ενός χάους, σαν κι’ αυτό της Αργεντινής. Και μάλιστα μιας ευρωπαϊκής χώρας που από την πτώση του κομμουνισμού και έκτοτε, αντί να εδραιωθεί στο στερέωμα των ανεπτυγμένων κρατών του δυτικού κόσμου, εξ αιτίας της διαφθοράς και της οκνηρίας, περιέπεσε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις διαπλοκής και διαβολής του μέλλοντος της χώρας. Τότε όλα αυτά έμοιαζαν μακριά, αλλά το μέλλον είναι πια εδώ.

Συνεπώς, μόνο αυτοί, καθώς και μερικοί άλλοι ακόμη, που μπορεί πράγματι ειλικρινά να προτείνουν τον δικό τους τρόπο για την έξοδο από την κρίση και για τον λόγο αυτό αντιπολιτεύονται υγιώς την κυβέρνηση, δεν αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ και προπαντός η Ν.Δ., που εξακολουθεί να καταγράφει ικανοποιητικά- τηρουμένων των καταστάσεων ποσοστά στις δημοσκοπήσεις- κάνει μερικά απ’ όσα περισσότερα θα μπορούσε ασφαλώς, για να γλυτώσει την τελευταία στιγμή την χώρα, από την καταστροφή.

Με αυτές τις συνθήκες, καθένας, καλοπροαίρετος ασφαλώς, ακόμη κι’ αν δεν ανήκει στις τάξεις των κομματικών της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να αναγνωρίσει, ότι η βουλευτής Καστοριάς κυρία Μαρία Αντωνίου, που σπεύδει μέσω του γραφείου της να πανηγυρίσει για την επάνδρωση της παιδιατρικής κλινικής, αλλά κανένα σχόλιο δεν κάνει για την φημολογούμενη επιβολή διοδίων στην είσοδο της Εγνατίας Οδού, ακόμη κι’ αν ήταν κατά βάθος η Εβίτα Περόν ή έστω αν έκρυβε μέσα της ένα θηρίο ικανοτήτων και δυναμισμού αλά Άγκελα Μέρκελ, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, και της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής πρωτίστως δοκιμασίας και υποβάθμισης του επιπέδου ζωής των Ελλήνων, δεν θα είχε πρακτικές δυνατότητες να βοηθήσει την εκλογική της περιφέρεια αποτελεσματικά.

Αν στο παρελθόν, σε πολιτικές περιόδους των τρυφηλών εποχών, όταν όλοι νόμιζαν ότι η Ελλάδα είναι μια παχιά αγελάδα και μοίραζε γάλα, η Καστοριά, με πολιτικούς εκπροσώπους, τους κ.κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ή Κωνσταντίνο Σημαιοφορίδη που χάρη στις ικανότητες και τα χαρίσματά τους, κατόρθωσαν να καταλάβουν ύπατα αξιώματα και διακρίσεις, αν λοιπόν, στην εποχή της παντοδυναμίας τους, και στην εποχή μιας Ελλάδας «φούσκα», παρά τις δεκαετίες θητείας που τους χάρισε ο λαός, αυτοί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αφήσουν πίσω τους τα αποκαΐδια της σημερινής Καστοριάς, τότε απολύτως αντικειμενικά, κανείς δεν θα περίμενε, ούτε φυσικά θα απαιτούσε από την κυρία Μαρία Αντωνίου, θαύματα. Διότι στην πραγματικότητα, οι βουλευτές της συμπολίτευσης για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Ελλάδος υποχρεώνονται να αποφασίσουν σήμερα, με μόνο κίνητρο και στόχο, μια καλύτερη (ίσως) Ελλάδα, αύριο.

Στο ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο πάλι, είναι γεγονός ότι το αίσθημα αυτοσυντήρησης των βουλευτών της συμπολίτευσης, δικαιολογεί σε ένα βαθμό, την καλλιέργεια και ανάπτυξη δεσμών συμπάθειας και αλληλοϋποστήριξης, μέσα από τα κοινά προβλήματα. Πόσο μάλλον που και μόνη η εικόνα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου σε συνεδρίαση, πείθει ότι η σύνθεσή της, μάλλον ακροβατεί μεταξύ της απελπισίας και της ματαιότητας.

Κατανοητό επίσης, κάποιος που έρχεται φιλοξενούμενος ή όχι, καλεσμένος ή διορισμένος, σε μια εθιμοτυπική εκδήλωση, πόσο μάλλον ενός κομματικού οργάνου, και στην συγκεκριμένη περίπτωση της ΝΟΔΕ, να ανταλλάξει μια-δυο κουβέντες, διακριτικών φιλοφρονήσεων. Ο κόσμος εδώ τα έχει συνηθίσει αυτά άλλωστε. Θυμούνται ακόμη την τ. βουλευτή κ. Παρασκευή Μπουζάλη να τρέχει δίπλα από τους επισκέπτες υπουργούς, τ. δημάρχους και νομάρχες να τρέχουν πίσω από πρωθυπουργούς, αεροσκάφη, και πολιτικούς ήρωες, στους οποίους οφείλει η Καστοριά, το σημερινό μεγαλείο της.

Αλλά από το σημείο αυτό, μέχρι οι εκπρόσωποι της ΝΔ στο συνταρακτικό γεγονός της κοπής της βασιλόπιτας και συγκεκριμένα η (εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ και) βουλευτής Ιωαννίνων κ. Άννα Ασημακοπούλου και ακόμη περισσότερο ο (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και) βουλευτής Αττικής κ. Μάκης Βορίδης (που μετά από τις παλινωδίες του σε χώρους της άκρας και συντηρητικής δεξιάς, είδε το φως το αληθινό σε ό,τι μέχρι πρόπερσι πολεμούσε), να πλέκουν με χρυσά γράμματα το πολιτικό εγκώμιο της βουλευτή Καστοριάς, μεσολαβεί κάποιο χάσμα. Για κάποιους λίγο υπερβολικό, για κάποιους άλλους πάλι χάσμα.

Τι άλλο να αντιληφθεί κάποιος για τους αμετροεπείς επαίνους για το περίφημο, άρτι αποκαλυφθέν επικοινωνιακό χάρισμα της κ. Μαρίας Αντωνίου, η οποία, σύμφωνα με τους συναδέλφους της, αφού εκπροσωπεί και αντιμετωπίζει επιτυχώς τα προβλήματα της Καστοριάς, ετοιμάζεται να αναλάβει ακόμη και κεντρικές και υπεύθυνες αποστολές εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν ξεκαθαρίστηκε βέβαια αν αυτό είναι υπουργοποίηση, κάτι άλλο ή απλά παρουσία σε βασιλόπιτα άλλης ΝΟΔΕ σ’ άλλης γης σ΄ άλλα μέρη, αλλά είναι βέβαιο ότι η ωμή και χονδροειδής κολακεία, ξένισε. Ξένισε δικαιολογημένα σε μια Καστοριά με ανοικτά τεράστια προβλήματα, τα οποία οι αρμόδιοι, ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν έχουν καταδεχτεί ούτε να τα καταγράψουν.

Και ξενίζει ακόμη και σε όσους συνειδητά στηρίζουν την Νέα Δημοκρατία στην Καστοριά, η οποία με τα ποσοστά της -τουλάχιστον μέχρι τώρα- αποδεικνύει ότι οι κάτοικοι του νομού Καστοριάς αν και (κατά πλειοψηφία) δεν ανήκουν στις πάλαι ποτέ «δημοκρατικές δυνάμεις» ωστόσο παραδοσιακά, τοποθετούνται στις δυνάμεις της λογικής και της υπευθυνότητας.

Ακόμη, τι άλλο να αισθανθεί κανείς εκτός από θυμό, απογοήτευση και απορία, για την ωμή περίπου παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της Καστοριάς του βουλευτή κ. Μάκη Βορίδη, πρωτοφανή και σκανδαλώδη, προσβλητική και παράλογη ταυτόχρονα, να δηλώνει ότι η Καστοριά, δεν χρειάζεται άλλο βουλευτή (της Νέας Δημοκρατίας εννοείται) από την κ. Μαρία Αντωνίου! Και ότι πολύ καλά θα κάνει ο τόπος, να μην εκλέξει άλλον, στην θέση της κ. Αντωνίου (δηλώσεις σ’ έναν τόπο σαν την Καστοριά που έχει χάσει τα πάντα σχεδόν από την πολιτική τους). Διότι από τα συμφραζόμενα, αυτά ακριβώς είναι τα συμπεράσματα.

Ανεξάρτητα από το αν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, η περιοχή να μην έχει ανάγκη να αλλάξει βουλευτή, γεγονός που δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένο αν τιμά ή όχι την Καστοριά, ή ακόμη κι’ αν η σημερινή βουλευτής Καστοριάς είναι η πολιτικός με τα χαρίσματα που της αναγνώρισαν οι συνάδελφοί της -και μακάρι να είναι- ο κ. Μάκης Βορίδης, λοιπόν όχι μόνο ως κοινοβουλευτικός που φέρεται να έχει απογοητεύσει – αποδείχθηκε μάλλον αδύναμος να προχωρήσει σε αποτελεσματικούς χειρισμούς των ευθυνών που ανέλαβε- αλλά και ως πολιτικός, μοιάζει να βρίσκει τον δρόμο και την αποστολή του. Περιφερόμενος βασιλοπιτοκόφτης. Σε μια Ελλάδα που κάποτε όλοι έκοβαν κορδέλες εγκαινίων, μπορεί τώρα ένας τ. υπουργός να κινείται άνετα -αλλά και να έχει χρόνο- σε εκδηλώσεις βασιλόπιτας. Εύγε.
Με την έννοια αυτή, πώς να μην αναγνωρίζει χαρίσματα και ικανότητες;

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Φεβρουαρίου 2014, αρ. φύλλου 726

* * * 

Βορίδης:
«Πρώτα απ’ όλα να σας πως η Καστοριά εκπροσωπείται στο ελληνικό κοινοβούλιο επαξίως εδώ. Η δε βουλευτής σας της Νέας Δημοκρατίας είναι πάρα πολύ δραστήρια, σε σημείο που να γίνεται έτσι δυναμικά πιεστική στους υπουργούς, προωθώντας τα αιτήματα του τόπου. Άρα, δεν νομίζω πως χρειάζεται καλύτερη εκπροσώπηση από εμένα, ή από οποιονδήποτε άλλον, για τα τοπικά ζητήματα.  Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να συνεργάζομαι με τη βουλευτή σας και να προσπαθούμε να προωθούμε τα θέματα τα οποία υπάρχουν. Αυτό γίνεται και θα γίνεται, έχω κάνει ήδη έναν κατάλογο θεμάτων τα οποία θα θέσουμε στα αρμόδια υπουργεία προσπαθώντας να τα προωθήσουμε».

Ασημακοπούλου: 
«Η εκλεκτή συνάδερφος κ. Αντωνίου έχει αρχίσει να αποκτά και επικοινωνιακά χαρίσματα, περισσότερα από αυτά που ξεκίνησε, και τα πάει πολύ καλά στο να σας εκπροσωπεί. Εθνικής εμβέλειας πλέον επικοινωνιακά χαρίσματα».

Αντωνίου: 
«Να ευχαριστήσω θερμά και τους δύο εκλεκτούς συναδέρφους (Μ.Βορίδη, Α.Ασημακοπούλου), δύο συναδέρφους που σηκώνουν το βάρος της παράταξης και τον αγώνα σε δύσκολους καιρούς. Να τους ευχαριστήσω για την παρουσία τους εδώ, που τιμάνε την περιοχή με την παρουσία τους εδώ, και θεωρώ πως είναι δύο άνθρωποι που θα γίνουν αναμεταδότες των θεμάτων της Καστοριάς, θα γίνουν φίλοι της Καστοριάς, γιατί φίλοι είμαστε ούτως ή άλλως μέσα στο κοινοβούλιο, με ισχυρά δεσμά παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για κοινά πράγματα και θα είναι πιο δυνατή η φωνή μου μέσω και των φωνών των συναδέρφων στο ελληνικό κοινοβούλιο».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Φεβρουαρίου 2014, αρ. φύλλου 726


Σχετικό κείμενο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ