16.9.14

Οι εφημερίδες που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και έχουν το δικαίωμα ανάληψης των δημοσιεύσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα



Με υπουργικές αποφάσεις καθορίστηκαν από την αρμόδια υπουργό κ. Σοφία Βούλτεψη, σε πανελλήνιο επίπεδο, οι νομαρχιακές εβδομαδιαίες εφημερίδες, που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και έχουν το δικαίωμα ανάληψης των δημοσιεύσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που πρέπει να ανατίθενται σ' αυτές με βάση το κριτήριο και την υποχρέωση της ίσης μεταχείρισης, ποσοτικά και ποιοτικά.
Στην Καστοριά, και ύστερα από ενστάσεις και αιτήσεις θεραπείας που ασκήθηκαν, μεταξύ των εφημερίδων αυτών είναι για μια ακόμη χρονιά και η ΟΔΟΣ.
Η εφαρμογή του μέτρου της ίσης μεταχείρισης δεν συμβάλλει απλά στην οικονομική επιβίωση των εκδόσεων αλλά με δύο τρόπους, δηλαδή την συγκράτηση των τιμών προς τους αναγνώστες και την εγγύηση της ανεξαρτησίας του τύπου, συμβάλλει στην προώθηση και εξασφάλιση της ελευθεροτυπίας από τις επιρροές πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.
Ωστόσο οι προϋποθέσεις του νόμου που εφαρμόζεται (πρόκειται για τον Ν 2503/2007 επί υπουργίας κ. Θ. Ρουσόπουλου) θεωρούνται από το σύνολο των ανθρώπων του περιφερειακού τύπου απαράδεκτα αυστηρές που στραγγαλίζουν τον περιφερειακό τύπο και τελικά ενισχύουν μεγάλα εκδοτικά και εκτυπωτικά κέντρα.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε επί χρόνια οι ενώσεις των ιδιοκτητών εφημερίδων της περιφέρειας, προσπαθούν για την τροποποίηση του νόμου και την εκλογίκευση, η οποία αν και βρισκόμαστε σε εποχή απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και πλήγματος στα μονοπώλια και ολιγοπώλια στην αγορά εργασίας και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, "μυστηριωδώς" στον χώρο της έντυπης πληροφόρησης μέσω του νόμου "Ρουσόπουλου" καθυστερεί.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Σεπτεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 754


1 σχόλιο:

  1. Ο Λευτέρης ο ξεφτέρης16/9/14

    Είναι μια μεγάλη αλήθεια αυτή. Όταν εξασφαλίζεται η ελευθεροτυπία από τις επιρροές πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, τότε ο Τύπος μπορεί να επιτελέσει σημαντικό κοινωνικό έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ