15.3.15

ΟΔΟΣ: Η διαρκής απόλαυση μιας καταγγελίας


ΟΔΟΣ 6.11.2014 | 763

Τριάντα χρόνια μετά την σύστασή της, η ΔΕΥΑ Καστοριάς φέρεται καταχρεωμένη, με δυσθεώρητα ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ (γύρω στα 7.500.000,00 ευρώ -όπως ανέφερε ο πρόεδρός της κ. Ζαχαρίας Παύλου) σε τράπεζες και υπηρεσίες, αλλά και επιπλέον 1.515.000,00 ευρώ οφειλές προς την ΔΕΗ, μόνο για το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Με συγκεκριμένα, ποσοτικά, ποιοτικά και αριθμητικά στοιχεία, που ισοδυναμούν με καταπέλτη, ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Ζαχαρίας Παύλου παρουσίασε αναλυτικά την δραματική οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΥΑ Καστοριάς στην διάρκεια του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς την περασμένη εβδομάδα.

Πλημμελής ή κακή εκτέλεση καθηκόντων από υπηρεσιακά στελέχη, ανεπαρκής στελέχωση, μηδαμινή εποπτεία, αδιαφορία, κακές υπηρεσίες στους δημότες σπατάλες και όλα τα συναφή είναι μερικά απ’ αυτά που ανέφερε ο νυν πρόεδρος. Εντύπωση προκάλεσαν τα στοιχεία για τις οφειλές της επιχείρησης, ιδίως στην ΔΕΗ που ανέρχονται σε 1.515.000,00 ευρώ μόνο για τα τελευταία χρόνια, αλλά και των οφειλών προς την επιχείρηση. Πρόκειται για σκάνδαλο ολκής, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία.

Διότι όλα αυτά αποκαλύπτονται μετά από πολλά χρόνια, δεκαετίες σχεδόν, διαρκών ανατιμήσεων κυρίως, σε βάρος των λογαριασμών των καταναλωτών που αποφασίζονταν χωρίς σοβαρές μελέτες για τις επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών και την καθημερινότητα πρωτίστως των οικιακών καταναλωτών. Που έφθασαν να πληρώνουν, ίσως και τις πιο ακριβές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε πανελλήνια κλίμακα. Αφού ακόμη και με την χρέωση του παγίου, ένας καταναλωτής, υποχρεώνεται να διαθέτει περίπου 300,00 ευρώ ετησίως για το νερό.

Το ποσό είναι ιδιαίτερα υψηλό αν συνεκτιμηθεί η δεινή οικονομική κρίση, το γεγονός ότι πρόκειται για στοιχειώδες αγαθό που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μόνο ένα συμβολικό ανταποδοτικό τέλος και το οποίο αποτελεί πρώτιστη υποχρέωση παροχής σε μια δημοτική αρχή, έστω και στο πλαίσιο δημοτικής επιχείρησης, ακόμη και εάν αυτή έχει την νομική μορφή ιδιωτικής εταιρείας.

Παρά ταύτα, 30 χρόνια μετά την σύστασή της, η ΔΕΥΑ Καστοριάς, φέρεται καταχρεωμένη, με δυσθεώρητα ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ (γύρω στα 7.500.000 ευρώ ανέφερε ο κ. Παύλου) σε τράπεζες και υπηρεσίες.

Ώστε είναι εύλογα τα ερωτηματικά και απορίας άξιο, το πώς είναι δυνατό μια επιχείρηση που περνούσε όλα αυτά τα χρόνια το κόστος των οφειλών της στους δημότες και τους καταναλωτές να παρουσιάζει αυτή την προκλητική εικόνα που εν όψει των εξελίξεων καθιστά την επιβίωσή της εξαιρετικά προβληματική στην καλύτερη περίπτωση και μάλλον αμφίβολη. Και θέτουν σε υποψία το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονται, σε σχέση με την ασφάλεια τους.

Ταυτόχρονα πλείστα και σοβαρά ζητήματα επαναφέρονται για τα ποσά που δεν εισπράχτηκαν και δεν εισπράττονται από την ΔΕΥΑ Καστοριάς, είτε οργανωμένα και «θεσμικά» και στο πλαίσιο παροχής… δωρεάν υπηρεσιών σε κατοίκους οικισμών και περιοχών εκτός της πόλης της Καστοριάς. Εισάγοντας πρωτοφανείς εξαιρέσεις και διακρίσεις, στο πλαίσιο της άφεσης χρεών σε οικιακούς καταναλωτές που φέρονται να της οφείλουν τεράστια ποσά. Μερικοί από τους οποίους μάλιστα να ακούγεται ότι είναι πασίγνωστοι και «βαθύπλουτοι».

Αλλά και της άφεσης σημαντικών οφειλών από τέως δήμους της καποδιαστριακής περιόδου, που ήδη έχουν ενσωματωθεί στον Δήμο Καστοριάς, θέματα τα οποία εκτός από την σαφή πολιτική τους διάσταση, προσλαμβάνουν και τα χαρακτηριστικά σοβαρού ζητήματος, πολύ κρίσιμου και ουσιώδους για να μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς να διενεργηθεί έρευνα και χωρίς να μελετηθεί αν υπάρχουν και ποιους αφορούν οι σχετικές ευθύνες. Πολιτικές ή όχι μόνο.

Σε κάθε περίπτωση και μόνο η πληροφορία, που δεν διαψεύδεται και προφανώς ισχύει, ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες οικοδομές στην πόλη (μόνο στην πόλη;), οι οποίες από αδιαφορία των ενοίκων της και των στελεχών της ΔΕΥΑ δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης και οδηγούν τα λύματά τους, στην λίμνη της Καστοριάς, ζήτημα για το οποίο υπάρχουν ευθύνες των διοικητών και στελεχών της ΔΕΥΑ Καστοριάς, αναπόφευκτα συνδεδεμένο με το ακραίο φαινόμενο της μόλυνσης και αφόρητης κακοσμίας των τελευταίων μηνών, εγείρει ένα ακόμη σοβαρό και σκανδαλώδες θέμα που απαιτεί απαντήσεις, στοιχεία, μέτρα και πράξεις. Όχι μόνο λόγια.

Χαρακτηριστικό, αλλά και ακραίο παράδειγμα αποτελεί το δικαστικό μέγαρο της Καστοριάς στην πλατεία Δαβάκη, το οποίο επί δεκαετίες δεν ήταν συνδεδεμένο με το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης. Και μόλις το περασμένο καλοκαίρι, εδέησε η ΔΕΥΑ Καστοριάς την τρομερή επιτυχία, δηλαδή την σύνδεση της υπηρεσίας που αποτελεί τον πυλώνα και την εγγύηση της νομιμότητας στην Καστοριά και μέσα στο οποίο για χρέη των απλών πολιτών βεβαιώνονται μεγάλες ποινές σε χρήμα και σε στερήσεις.

Ωστόσο όλα αυτά τα θέματα, που επαναφέρονται με κάθε νέα δημοτική αρχή, είναι περίπου γνωστά κι’ από τα παλιά. Το μόνο που δεν ήταν ακριβώς γνωστό είναι η δραματική διόγκωση των χρεών της ΔΕΥΑ Καστοριάς, όπως και δεν είναι καθόλου γνωστά στοιχεία για τους μεγαλοφειλέτες της επιχείρησης που πίνουν νερό στην υγεία των κορόϊδων. Διότι με τις πλάτες αυτών που αποφασίζουν ή εποπτεύουν την επιχείρηση επιβιώνουν λάθρα, σε συνθήκες που αντιγράφουν βεβαίως τα όσα γίνονται σε νευραλγικούς τομείς της Καστοριάς, όπως στην γούνα.

Οι δημότες και ιδία οι κάτοικοι της Καστοριάς, είχαν μια ακόμη ευκαιρία να απολαύσουν τις καταγγελίες του νυν προέδρου για τους τέως. Να ακούσουν για εκατομμύρια και να αισθανθούν συντριβή για τον άθλο που ανατέθηκε στους νέους υπευθύνους του Δήμου και της επιχείρησης. Όμως ως εδώ θα έπρεπε να πει κάποιος. Και ότι το game is over.

Διότι αν οι καταγγελίες και οι αναφορές αποδειχθούν και πάλι το προκαταβολικό συγχωροχάρτι για όσα δεν γίνουν για την εξυγίανση της επιχείρησης σε ό,τι αφορά τα χρέη που έχει η ίδια, αυτά που διεκδικεί και προπαντός σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή της πολιτική, αυτό που θα έχει απλά επαναληφθεί δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά από μια απλή φυγομαχία και άφθονη δόση δειλίας. Και μια περαιτέρω υπόμνηση, ότι όπως το κράτος έτσι και ο δήμος, έχει συνέχεια, προπαντός στο και ζήσαν αυτοί καλύτερα.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Νοεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 763


1 σχόλιο:

  1. Τοπικά μνημόνια17/3/15

    θα πάρει δάνειο, ο Δήμος Καστοριάς κ. Αγγελή, για να πληρώσει μισθούς στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς;
    Και πόσα άλλα δάνεια έχετε συνάψει, κ. Αγγελή και αντιδήμαρχοι, τους τελευταίους μήνες στην ΕΝΤΙΜΗ διαχείριση του Δήμου, για να πληρώσετε μισθούς δημοτικών υπαλλήλων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ