7.4.15

Λόγος & Αντίλογος

Ο εορτασμός του πολιούχου Αγίου Μηνά και η πολιτιστική βραδιά με τις χορωδίες

Συνηθίζεται τις ημέρες των εθνικών επετείων όσο και κατά των τοπικών εορτών ύστερα από τις εκκλησιαστικές και θρησκευτικές τελέσεις, παρελάσεις κλπ, να γίνονται και εκπολιτιστικές εκδηλώσεις σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων τοπικών κυρίως οργανισμών, και να παρουσιάζουν το έργο τους σε αίθουσες με ομιλίες και χορωδίες προς τιμήν της ιστορικής ημέρας και των συντελεστών στο εθνικό έργο.

Μια τέτοια μέρα για την πόλη μας είναι και η 11η Νοεμβρίου κάθε έτους όπου η πόλις απελευθερώθηκε από τους Τούρκους ύστερα από 527 χρόνια σκληρής δοκιμασίας.

Εφέτος είχε ακουστεί πως την βραδιά της εκδήλωσης η γνωστή τέως χορωδία «Αρμονία» και η παρέα τραγουδιού, θα έδιδε την τελευταία της παρουσία ύστερα από πενήντα πέντε χρόνια δράσεως, μεγάλης διαδρομής με συμμετοχές και στο εξωτερικό και βραβεύσεις ανάλογες. Αυτό το γεγονός πράγματι είχε δημιουργήσει μια αίσθηση στο κοινό της πόλεως, το οποίο με πόνο ψυχής και δάκρυα λύπης, θα άκουγε για τελευταία φορά το λάλημά τους.

Πλην όμως αντ’ αυτού το κοινό ξαφνιάστηκε στην κυριολεξία από ένα άλλο γεγονός, την παρουσία άλλων τριών αξιόλογων τοπικών χορωδιών, αρκετά προχωρημένων σε ρεπερτόρια και με σοπράνες και βαρύτονους καθώς και νεοσσούς και μικρούς ταλαντούχους στον ρόλο τους καλομελετημένους, με μαέστρους κατατοπισμένους και προπαντός χαρισματικούς και ακριβείς στις κινήσεις των.

Και τώρα έχουμε πια τέσσερις χορωδίες μπροστά μας και αντί για δάκρυα λύπης, τα μάτια μας δάκρυσαν από χαρά από το θέαμα και φύγαμε με ελπίδες και υποσχέσεις για την συνέχεια της πολιτιστικής μας παραδόσεως.

Πρώτη χορωδία η «Καστοριανή συμφωνία» νεοϊδρυθείσα ως επί το πλείστον με γενναία εκπροσώπηση, πλαισιωμένη και από κυρίες με πείρα λόγω συμμετοχής των σε άλλες χορωδίες, με αξιόλογο πρόγραμμα και πίστη στο έργο τους θ’ αφήσουν εποχή.

Δεύτερη χορωδία η «Πολυφωνική Αγίου Νικάνορα». Μικτή και καλά συγχρονισμένη με έργο θρησκευτικό, αλλά και εκπολιτιστικό θαυμάσιο η θέληση τους για το καλλίτερο μας ικανοποίησε πάρα πολύ.

Η τρίτη χορωδία ο «Σύλλογος Αθ. Χριστόπουλος», το ξάφνιασμα. Φυσικά είναι γνωστό το έργο τους από εκδηλώσεις και συμμετοχές, αλλά τώρα με την νέα παιδική συντροφιά καλλιτεχνών μέχρι επτά ετών περίπου, ένα φυτώριο πειθαρχημένο και αεράτο στο τραγούδι τους, είμαστε βέβαιοι πως θα μεγαλουργήσει, θα αφήσει εποχή.

Γιατί έχουν την τύχη να εκπαιδεύονται από μια μεγάλη μουσικό την κ. Ναταλία Σερόβα-Χωλοπούλου, αλλά και οι μεγαλύτεροι, γυναίκες και άνδρες με την καστοριανή αρχοντική ενδυμασία ήταν στο πνεύμα της ημέρας, ένα πλήθος από περίπου εβδομήντα πρόσωπα, θα μας συγκινούν από εδώ και πέρα, τακτικά και αντάξια της πολιτιστικής ζωής μας.

Η τέταρτη χορωδία, η γνωστή «Παρέα φίλων τραγουδιού» με μαέστρο τον κ. Παύλο Φωτιάδη και πολλά άλλα πολυδοκιμασμένα μέλη αυτήν την φορά αν και αρκετά μαδημένη από ικανά στελέχη, λόγω του χρόνου παρουσίασε ένα από τα γνωστά ρεπερτόρια, πολύ σφιχτά, με υπευθυνότητα και ακρίβεια που λίγες φορές μας χάρισαν γιατί αυτή η μέρα δεν είχε χαρακτήρα ψυχαγωγίας αλλά τιμής μεγάλης για τους απελευθερωτές μας.

Το συμπέρασμα πολύ καλό, γίνεται μια αρχή που προμηνύει μέλλον μεγάλο και ένδοξο για την πόλη.
Θα συνεχίσουν με καλά βήματα και γιατί υπάρχει θέληση και το πιο θετικό, οι μουσικοί δάσκαλοι είναι πτυχιούχοι, αλλά και παθιασμένοι για δουλειά.

Δεν έφυγε κανένας δυσαρεστημένος, αλλά χαρούμενοι και με τα χειροκροτήματα και τις θερμές ευχές τους στους συντελεστές αδιακρίτως, ελπίζουμε η αρχή αυτή να έχει δρόμο εύκολο.

Ο συντονισμός της εκδηλώσεως από πλευράς του Δήμου, αυτή την φορά ήταν τέλειος και με λεπτομερή επεξήγηση των έργων και την καλή εκφώνηση συμπλήρωσε αυτό που έλειπε άλλες φορές.

Γι’ αυτό φίλοι συμπατριώτες από τώρα και στο εξής, όταν θα πληροφορείσθε για αυτού του είδους τις παρουσίες, να τρέχετε να παρακολουθείτε για να θαυμάζεται την νεολαία σας.
Βέβαια η αίθουσα εκπληροί το αναγκαίο, λόγω ελλείψεως κατάλληλου χώρου αποκλειστικά καλλιτεχνικής αποστολής με πολλαπλές ανέσεις και κυρίως ηχητικής που είναι το σπουδαίο.
Βέβαια ακούστηκαν υπεύθυνες φωνές για την γρήγορη απόκτηση τέτοιου χώρου το γρηγορότερο.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Ν. Πρώιος


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Νοεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 765


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ