5.6.15

ΟΔΟΣ: Ο αντίκτυπος των εκλογών


ΟΔΟΣ 29.1.2015 | 773

Ανεξάρτητα από τον πολιτικό κρότο που προκαλεί η εκλογική επικράτηση του ΣυΡιζΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, δεν είναι (ακριβώς) κεραυνός εν αιθρία. Μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 και την κάμψη που φυσιολογικά προκάλεσε, ο σχεδιασμένος κυβερνητικός ανασχηματισμός, όλα ήταν πλέον ζήτημα χρόνου.

Έτσι παρά την ορατή στροφή στον ανέξοδο λαϊκισμό, αφού εν όψει του προβλεπόμενου αδιέξοδου στην προεδρική εκλογή και την διαφαινόμενη προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά εγκατέλειψε όλο το κρίσιμο μεταρρυθμιστικό έργο χωρίς να προτείνει αξιόπιστες αντισταθμιστικές λύσεις, δεν κατορθώθηκε η αντιστροφή της κατάστασης. Η αδυναμία για μια συμφωνία εξόδου από τα μνημόνια και μια σειρά λαθών τακτικής που όπως είναι φυσικό συμβαίνουν στις πιο ακατάλληλες στιγμές, όχι μόνο δεν αντέστρεψαν τις τάσεις του εκλογικού σώματος, αλλά αντίθετα ώθησαν ακόμη πιο αποφασιστικά σε μια εντυπωσιακή νίκη τον ΣυΡιζΑ.

Η εξήγηση είναι πιο απλή: Καθώς η κυβερνητική συμμαχία Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ, δεν τολμούσε την ουσιαστική μεταρρύθμιση, ούτε καν τις ιδιωτικοποιήσεις σε κρατικές επιχειρήσεις-λείψανα, για να αρχίσουν να γίνονται ορατά τα όσα οφέλη αναμένονταν, το κρίσιμο για την εκλογική νίκη σώμα των ψηφοφόρων, δεν είχε κανένα κίνητρο να εμπιστευθεί μια κατάσταση που είχε αρχίσει να τρέμει στην σκιά της.

Ο ηττημένος, ανεξάρτητα από την σχετικότητα ή την προσωρινότητα της ήττας, δε είναι άλλος από την Νέα Δημοκρατία. Η οποία, αν και σε απόλυτους αριθμούς «ελαφρά» τραυματισμένη, παρά την αισθητή βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με όσα συνέβαιναν το 2012, δεν κατόρθωσε να πείσει τους ταλαιπωρημένους νεοέλληνες ότι πράγματι σύντομα θα γλύτωναν από τα μνημόνια και τις φοροεπιδρομές. Παλινωδίες και αδικίες τύπου ΕνΦΙΑ, χωρίς αμφιβολία, παγίωσαν τις τάσεις και δεν ανάσχεσαν την φοβία απέναντι στον αινιγματικό ΣυΡιζΑ. Ακόμη και στην Καστοριά, το νέο κυβερνητικό πια κόμμα, κατέγραψε μια σημαντική επίδοση.

Όλα αυτά και οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων όπως παγιώθηκαν σε πυκνοκατοικημένες και νευραλγικές εκλογικές περιφέρειες (Β’ Αθήνας - Κρήτης) όπου θερίζει η ανεργία, ή παραδοσιακά ανήκουν στην κεντροαριστερά, καθώς και η διαπίστωση ότι στο ΠαΣοΚ το εμφυλιοπολεμικό χάσμα παρέμενε αγεφύρωτο, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που εξηγούν την εξέλιξη και το εκλογικό αποτέλεσμα. Που απλά, ήταν δημοκρατικά και θεσμικά αναπόφευκτο. Απομένει στο επόμενο χρονικό διάστημα να φανεί αν υπάρχει περίπτωση δικαίωσης των εκτιμήσεων που ήδη εκφράζονται στην Νέα Δημοκρατία, ότι μια κυβέρνηση ΣυριζΑ (και Ανεξαρτήτων Ελλήνων) υπό τις παρούσες συνθήκες θα αποδειχθεί ένα σύντομο χρονικά και πολιτικά διάλειμμα.

Η απόφαση του ΣυΡιζΑ να προσεταιριστεί στην κυβερνητική συμμαχία τους Ανεξάρτητους Έλληνες του κ. Πάνου Καμμένου (και όχι το Ποτάμι ή πολύ περισσότερο το ΠαΣοΚ) δεν πρέπει να προκαλεί εκπλήξεις. Καθώς η παρουσία του «λαϊκού» δεξιού κ. Πάνου Καμμένου στην νέα αριστερή κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα, θα αξιοποιηθεί από την πλειοψηφία του ΣυΡιζΑ σαν το «φόβητρο» στους ευρωπαίους εταίρους σε σχέση με τις δυνατότητες υποχωρήσεών της. Αλλά και σαν μοχλός καθησυχασμού στις συνιστώσες, που σε καμμιά περίπτωση δεν θα επιθυμούσαν συμμαχίες με κόμματα που εξ αρχής φαίνονται πρόθυμα να νερώσουν το κρασί τους απέναντι στην «τρόϊκα».


ΟΔΟΣ 29.1.2015 | 773

Ο αντίκτυπος της εκλογικής νίκης του ΣυΡιζΑ και της νέας συμμαχικής κυβέρνησης στην Καστοριά και πιο ειδικά στον δήμο Καστοριάς, σε σχέση με τις προσβάσεις της πόλης στα κέντρα αποφάσεων της νέας κυβέρνησης, για ζητήματα εκκρεμή και προβλήματα-φωτιά της Καστοριάς, σε ό,τι αφορά τις υποδομές και την κατάρρευση, είναι ένα ακόμη σοβαρό θέμα που θα προβληματίσει την τοπική κοινωνία. Αρκεί να συμβεί το ίδιο και με τον Δήμο Καστοριάς και να μην οχυρωθεί πίσω από υπαρκτά ή ανύπαρκτα άβατα.

Στην Καστοριά πάλι και συγκεκριμένα στην Νέα Δημοκρατία, η εκλογική νίκη (επανεκλογή) της κ. Μαρίας Αντωνίου, έστω και για μερικές εκατοντάδες ψήφους έναντι του δεύτερου κ. Ζήση Τζηκαλάγια, είναι μια καθαρή στις απόλυτες έννοιες προσωπική νίκη της. Οι υπαινιγμοί και τα συμφραζόμενα των ανακοινώσεων, εκφράζουν μεν πικρία, αλλά δεν ανατρέπουν το αποτέλεσμα, καθόσον μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Έτσι παρά την αντίθετη προεκλογική ανάλυση, η εκλογική επικράτηση της κ. Μ.Αντωνίου, ειδικά στην περιφέρεια του νομού, αποδείχθηκε εύκολος στόχος για την ίδια, καθώς απευθύνθηκε σε ούτως ή άλλως αφοσιωμένο κομματικό ακροατήριο.

Το ότι οι τρεις «αντίπαλοί» της στο κομματικό ψηφοδέλτιο κ.κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, Σταύρος Μαγαλιός και Κωνσταντίνος Λιάντσης δεν είναι μόνο άνδρες, ούτε απλά εκφράζουν εκλογικά συγγενή πρότυπα, αλλά είναι επιπλέον και οι τρεις τους… ιατροί αποτελεί μια ακόμη πειστική εξήγηση για το αποτέλεσμα της κάλπης.

Αν και στην πόλη της Καστοριάς, οι προτιμήσεις των εκλογέων διαφοροποιήθηκαν σημαντικά από τους σταυρούς στα χωριά και την περιφέρεια, και η κ. Μαρία Αντωνίου χρεώθηκε με τις μεγάλες αποτυχίες της σε σχέση με την πόλη, γεγονός είναι ότι η βουλευτής πέτυχε μια νίκη που της επιτρέπει από τα έδρανα της αντιπολίτευσης πλέον, σε ρυθμούς ακόμη πιο «χαλαρούς» και ακόμη πιο ανέμελους να συνεχίσει την... σωτηρία της Καστοριάς και της Ν.Δ.

Θα αντιληφθεί βεβαίως πολύ σύντομα ότι τα παπαγαλάκια και οι παρατρεχάμενοι σε μερικά ΜΜΕ και blogs που σιτίζονταν από το σύστημα, σύντομα θα την εγκαταλείψουν μόνη. Αν και είναι πολύ πιθανό, αυτή η κατάσταση να είναι τελικά και η ιδανική για την κ. Μαρία Αντωνίου, που κατόρθωσε να επιβιώσει πολιτικά και θα μπορέσει πλέον και με την θεσμική βούλα, να ξεκουραστεί από την ξεκούραση.

Στο νέο κυβερνητικό στρατόπεδο του ΣυΡιζΑ οι συμφωνίες και τα συμβόλαια εκτέλεσης και (πολιτικού) θανάτου του κ. Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, που ολοφάνερα εκτελέστηκαν στην προεκλογική περίοδο από blogs που ειδικεύονται σε συναλλαγές του είδους, με αναρτήσεις, σχόλια και βεβαιώσεις που απλά αγνοούσαν τον… ξενοδόχο, δεν κατόρθωσαν να ανακόψουν την εκλογική του επικράτηση. Έστω και για ελάχιστους μόνο σταυρούς έναντι της δεύτερης υποψήφιας, η οποία με μια ενδεικτική χειρονομία, σύντομα ξεκαθάρισε ότι δεν θα αιτηθεί επανακαταμέτρηση.

Το γεγονός ότι ο κ. Διαμαντόπουλος αν και κάπως αργά, έστω όμως αρκετά πριν τις εκλογές, αναδιπλώθηκε στο σημερινό πολιτικό προφίλ του και εν τέλει παρέμεινε ως ο πολιτικός εκφραστής της δυσαρέσκειας εκείνων των ψηφοφόρων της Καστοριάς που προτιμούσαν η ψήφος τους να έχει πραγματικό αντίκτυπο σε πραγματικό τόπο και χρόνο – και επομένως γι’ αυτούς τους εκλογείς, ήταν αδιανόητη η ψήφος σε μετρημένες υποψηφιότητες, που συσπείρωσαν γύρω τους με εμφανή τρόπο την αμφιλεγόμενη υποστήριξη, αμφιλεγόμενων εσωκομματικών ιερατείων του ΣυΡιζΑ, αποδείχθηκε καθοριστικός παράγοντας.

Καθοριστικός για την εκλογική νίκη του κ. Ευαγγέλου Διαμαντόπουλου που παρά την αιρετική κατ’ αρχήν πρώτη θητεία του, επωμίζεται τώρα αληθινά βαρειές ευθύνες και αναλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τις τύχες της περιοχής, αλλά και της υπόθεσης της Αριστεράς στην Καστοριά. Αρκεί βεβαίως να τον αφήσουν ήσυχο, αντιδραστικά στοιχεία ενός κακοφορισμένου κατεστημένου, που προσπάθησε εμφανώς να εξελιχθεί σε προστάτη της νέας κατάστασης.

Απλά γεγονότα και εξελίξεις, σε Καστοριά και πανελλήνια κλίμακα, μεταξύ των οποίων η ανεξήγητη γενίκευση ενός ενδυματολογικού κώδικα (κοστούμι χωρίς γραβάτα) στα άρρενα κυβερνητικά στελέχη, που μοναδικό αντίστοιχό του βρίσκει στα κρατούντα στο ανυπότακτο Ιράν, και οι λεπτές ταυτίσεις με απόψεις ακραίων κομμάτων πάνω σε ζητήματα που είναι λυμένα σε όλα τα μετριοπαθή fora και κόμματα της Ευρώπης, ακόμη και της Αριστεράς, ίσως θέλουν ακόμη τον χρόνο τους, να αναθεωρηθούν ή να μεταρρυθμιστούν στον ΣυΡιζΑ. Καθώς αποτελούν προσχήματα ή προπετάσματα, ενδέχεται να εντείνουν ψευδαισθήσεις και να αναβάλλουν επικίνδυνα τον ρεαλισμό.

Το γεγονός ότι ο ΣυΡιζΑ, για ελάχιστες μόνο έδρες, δεν απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και επομένως δεν κατόρθωσε μόνος να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, εξορθολογίζει και εξισορροπεί την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος και της χώρας. Ιδίως αν αθροιστούν για χάρη του κριτικού αντιλόγου, ποσοστά σε έδρες και απήχηση στο εκλογικό σώμα των κομμάτων που υποστηρίζουν τις έως τώρα στρατηγικές επιλογές, αλλά και τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από τα κατ’ εξοχήν αστικά κόμματα.

Εν όψει αρκετών ακραίων, άγαρμπων ή αδιευκρίνιστων απόψεων και εξαγγελιών, που στελέχη του είχαν την ιδέα να αναγγείλουν προεκλογικά, γεγονός είναι ότι ο ΣυΡιζΑ, εάν σκοπεύει να παραμείνει επί μακρό στην κυβερνητική του θητεία, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί την υποστήριξη ή την συμμαχία και άλλων πολιτικών δυνάμεων και προπαντός του Ποταμιού ή του ΠαΣοΚ, διότι άλλο τόσο γεγονός είναι ότι η σύμπραξη του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μπορεί εύκολα να αποδειχθεί εύθραυστη και πρόσκαιρη και ότι η συμμαχία των δύο κομμάτων σύντομα, με την πρώτη δοκιμασία των «κόκκινων» γραμμών θα διαρρηχθεί με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Ιανουαρίου 2015, αρ. φύλλου 773





ΟΔΟΣ 22.1.2015 | 772
ΟΔΟΣ 29.1.2015 | 773
ΟΔΟΣ 5.12.2015 | 774
ΟΔΟΣ 12.2.2015 | 775




Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/6/15

    Όλα τα λεφτά:
    …H Μαρία Αντωνίου, που κατόρθωσε να επιβιώσει πολιτικά και θα μπορέσει πλέον και με την θεσμική βούλα, να ξεκουραστεί από την ξεκούραση.
    …στο νέο κυβερνητικό στρατόπεδο του ΣυΡιζΑ οι συμφωνίες και τα συμβόλαια εκτέλεσης και (πολιτικού) θανάτου του κ. Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, που ολοφάνερα εκτελέστηκαν στην προεκλογική περίοδο από blogs που ειδικεύονται σε συναλλαγές του είδους, με αναρτήσεις, σχόλια και βεβαιώσεις που απλά αγνοούσαν τον… ξενοδόχο, δεν κατόρθωσαν να ανακόψουν την εκλογική του επικράτηση.
    …Ο κ. Ε. Διαμαντόπουλος παρέμεινε ως ο πολιτικός εκφραστής της δυσαρέσκειας εκείνων των ψηφοφόρων της Καστοριάς που προτιμούσαν η ψήφος τους να έχει πραγματικό αντίκτυπο σε πραγματικό τόπο και χρόνο – και επομένως γι’ αυτούς τους εκλογείς, ήταν αδιανόητη η ψήφος σε μετρημένες υποψηφιότητες, που συσπείρωσαν γύρω τους με εμφανή τρόπο την αμφιλεγόμενη υποστήριξη, αμφιλεγόμενων εσωκομματικών ιερατείων του ΣυΡιζΑ, αποδείχθηκε καθοριστικός παράγοντας.
    …Αρκεί βεβαίως να τον αφήσουν ήσυχο, αντιδραστικά στοιχεία ενός κακοφορισμένου κατεστημένου, που προσπάθησε εμφανώς να εξελιχθεί σε προστάτη της νέας κατάστασης.
    … μεταξύ των οποίων η ανεξήγητη γενίκευση ενός ενδυματολογικού κώδικα (κοστούμι χωρίς γραβάτα) στα άρρενα κυβερνητικά στελέχη, που μοναδικό αντίστοιχό του βρίσκει στα κρατούντα στο ανυπότακτο Ιράν, και οι λεπτές ταυτίσεις με απόψεις ακραίων κομμάτων πάνω σε ζητήματα που είναι λυμένα σε όλα τα μετριοπαθή fora και κόμματα της Ευρώπης, ακόμη και της Αριστεράς, ίσως θέλουν ακόμη τον χρόνο τους, να αναθεωρηθούν ή να μεταρρυθμιστούν στον ΣυΡιζΑ. Καθώς αποτελούν προσχήματα ή προπετάσματα, ενδέχεται να εντείνουν ψευδαισθήσεις και να αναβάλλουν επικίνδυνα τον ρεαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/6/15

    Δεν είμαστε πιά " Έθνος ανάδελφον" όπως έλεγε ο Σαρτζετάκης. Τώρα έχουμε αδελφή τη Ζάμπια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/6/15

    από τα Ζάππεια στη ...Ζάμπια!

    αυτόχθων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τσίριζα, τσίριζα...βγήκε ο Σύριζα!5/6/15

    @1
    Άψογος !
    @2 και @3
    Ζηλιάρηδεεες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος5/6/15

    Αγαπητή ΟΔΟΣ
    Πολύ καλή ανάλυση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος5/6/15

    "...Καθώς αποτελούν προσχήματα ή προπετάσματα, ενδέχεται να εντείνουν ψευδαισθήσεις και να αναβάλλουν επικίνδυνα τον ρεαλισμό".
    29 Ιανουαρίου 2015, το γράψατε αυτό. Και σήμερα 5 Μαΐου 2015, τόσους μήνες, μόνο ψευδαισθήσεις και αναβολή του ρεαλισμού!!! Μπράβο σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος5/6/15

    Ρε 6 ... Ακόμη στο Μάιο είσαι συ ;;
    Και θες να έχεις και άποψη ;
    Σύνελθε πρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λ. Π.6/6/15

    " Αρκεί να συμβεί το ίδιο και με τον Δήμο Καστοριάς και να μην οχυρωθεί πίσω από υπαρκτά ή ανύπαρκτα άβατα. "

    Ακριβώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος6/6/15

    @6
    Γιατί "μόνο ψευδαισθήσεις και αναβολή του ρεαλισμού";
    Ήρθε η συντέλεια του κόσμου όπως "προφήτευαν" ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος6/6/15

    Α πάγαινε ρε @6 που χάσατε την κουτάλα και σας έπιασε πανικός !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος6/6/15

    Από τις καλύτερες αναλύσεις που έχουμε διαβάσει ποτέ στη Καστοριά για τις εκλογές. Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ