24.2.16

ΟΔΟΣ: Η σύντροφος του Ν. Δραγούμη

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ το Σάββατο 24 Οκτωβρίου  2015 η έκθεση «Lydia Borzek. Μια ρωσίδα ζωγράφος. Από το Παρίσι στην Ελλάδα» στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (*). Η έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά και αποτελεί θεματολογική επέκτα ση και (κατά κάποιον τρόπο) αναπόσπαστο συμπλήρωμα της έκθεσης του Νίκου Δραγούμη που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ (*), καθώς οι δυο τους υπήρξαν ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη.

Ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για τη Λύντια Μπορζέκ. Τα βιογραφικά της στοιχεία παραμένουν  σκοτεινά, ελλιπή και αδιερεύνητα. Γεννιέται στη Ρωσική Αυτοκρατορία και σε νεαρή ηλικία πηγαίνει στο Παρίσι, όπου σπουδάζει ζωγραφική και συμμετέχει στο μεγάλο κύμα της καλλιτεχνικής μετανάστευσης που προετοιμάζει τον μοντερνισμό. Γνωρίζει τον Νίκο Δραγούμη και, παρόλο που έργα της είχαν ήδη γίνει δεκτά στις ομαδικές επίσημες εικαστικές Εκθέσεις (Salons) της εποχής, η Μπορζέκ εγκαταλείπει κάθε ελπίδα σταδιοδρομίας προκειμένου να τον ακολουθήσει στην Ελλάδα και στην οδό του μαρτυρίου, δηλαδή τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Θα τον περιμένει καρτερικά να αναρρώσει, αλλά η ανάρρωση δεν θα έρθει ποτέ. Η Λύντια Μπορζέκ θα πεθάνει στη θετή της πατρίδα, την Ελλάδα, στις αρχές της Κατοχής.

Τα λάδια και σχέδιά της που έχουν, μέχρι σήμερα, αναδυθεί από το πέλαγος της λήθης αναδεικνύουν ένα έργο που συγκεφαλαιώνει τη ζωγραφική στην Ευρώπη από το μεταϊμπρεσσιονισμό έως το φωβισμό: εξωτικός πριμιτιβισμός του Γκωγκέν, χρωματικές κλίμακες των Ναμπί, διακοσμητικός χαρακτήρας της αυστηρής, αλλά όλο χάρη, γραμμής της βιεννέζικης Αρ-Νουβώ. Όλα αυτά, μετά την έλευση και εγκατάσταση της Λύντιας στην Ελλάδα, θα εφαρμοστούν πάνω στο ελληνικό τοπίο, με ανάλογη θεματογραφία και σε συγχορδία με το έργο του Νίκου Δραγούμη.


(*) Τσιμισκή 11, Θεσ/νίκη. Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.
(**) Η έκθεση «Νίκος Δραγούμης. Ο ζωγράφος. 1874-1933» στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στην Θεσσαλονίκη, Βίλα Καπαντζή (λ. Βασ. Όλγας 108) θα διαρ- κέσει έως τις 29 Νοεμβρίου. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη: 9.00-16.00 Τετάρτη & Πέμπτη: 14.00-21.00. Παρασκευ-ή, Σάββατο & Κυριακή: 10.00-18.00. Δευτέρα: κλειστά. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 2310295170-1 και 2310295149.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου 808


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ