16.3.16

ΟΔΟΣ: ΜΕΤ: Σπάνια ευκαιρία και τύχη




Μεγάλη σημασία δείχνει να επιδεικνύει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση "Ορεστειάς" του Δήμου Καστοριάς, για την επιτυχία της αναμετάδοσης των απ’ ευθείας παραστάσεων όπερας από την θρυλική Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Μιας μεγαλούπολης, με ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνισμό και ειδικά την Καστοριά. Την πόλη που δίκαια εξακολουθεί να θεωρείται η σημερινή πρωτεύουσα του κόσμου και μείζον κέντρο παραγωγής του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού.

Το περασμένο Σάββατο οι δεκάδες θεατές της Καστοριάς είχαν την τύχη να απολαύσουν μια εξαιρετική παράσταση, με πολύ δυνατές ερμηνείες, με την εξαιρετική ορχήστρα της ΜΕΤ και την ευρηματική σκηνοθεσία, την όπερα της ώριμης περιόδου του Τζιουζέπε Βέρντι «Οθέλλος» βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ. Οι τρεις ώρες της παράστασης κύλησαν για μια ακόμη φορά με σημαντικό όφελος.

Ύστερα από κάποιες στιγμές που είχαν στοιχεία αμφιταλάντευσης και αναποφασιστικότητας, η δημοτική αρχή του κ. Ανέστη Αγγελή με τον σημερινό υπεύθυνό της επιχείρησης και πρόεδρό της κ. Διονύσιο Λίτσκα, μοιάζει να έχει αποφασίσει για τα καλά την υποστήριξη της σημαντικής τύχης της Καστοριάς να συγκαταλέγεται μεταξύ εκατοντάδων πόλεων σε όλο τον κόσμο και μερικών στην Ελλάδα, που προσφέρουν στους λιγότερο ή περισσότερο φίλους της όπερας και των αντίστοιχων θεαμάτων υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου και μεγάλου κόστους παραγωγής, την σπάνια ευκαιρία και τύχη, μιας ποιοτικής απόλαυσης αυτού του επιπέδου.


ΟΔΟΣ 22.10.2015 | 808

Από τον πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης που δείχνει προσωπικό ζήλο και παρευρίσκεται στις παραστάσεις, δίνεται η διαβεβαίωση ότι τόσο ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής και ο ίδιος, όσο και η δημοτική πλειοψηφία είναι όλοι τους αποφασισμένοι να παρέχουν στο κοινό της όπερας στην Καστοριά την ευκαιρία αυτή. Και για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Καστοριάς καθιερώνει για να δώσει στο εγχείρημά του την διάσταση του happening μπουφέ στα διαλείμματα με άφθονα εδέσματα, αλλά και αναψυκτικά και κρασί. Την προηγούμενη φορά η προσφορά κρασιού προήλθε από τον οινοποιοιό κ. Νικόλαο Μάγγελ και το π. Σάββατο από το κτήμα Στεργίου.

Η ΟΔΟΣ αναγνωρίζει την  θετική προσφορά όσων, από την προηγούμενη δημοτική αρχή (και ειδικά της τ. αντιδημάρχου) αλλά και την σημερινή, βοήθησαν και βοηθούν στην υλοποίηση ενός στόχου σημαντικής προτεραιότητας μερίδας δημοτών της Καστοριάς.  Που χρειάστηκε πολιτική βούληση από πλευράς Δήμου Καστοριάς, αρχικά επί εποχής κ. Ε. Γεωργοσοπούλου-Μισκία και τώρα επί προεδρίας κ. Διονυσίου Λίτσκα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΟΔΟΣ διαδραματίζει σχετικό ρόλο στην υπόθεση των αναμεταδόσεων.


Σημείωση: Σε άλλη σελίδα του σημερινού φύλλου καταχωρεί επιστολή της τέως αντιδημάρχου κ. Ε. Γεωργοσοπούλου-Μισκία, με την οποία η ίδια σχολιάζει το αφιέρωμα της ΟΔΟΥ για την πρεμιέρα της αναμετάδοσης της φετινής σαιζόν 2015-2016 στο φύλλο 806 της 8ης Οκτωβρίου. Αν και η ίδια με τα γραφόμενά της, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει κατ’ ουσίαν επιβεβαιώνει τα σχόλια του σχετικού αφιερώματος (το οποίο ωστόσο δεν αφορούσε την ίδια αποκλειστικά), ωστόσο είναι ανεξήγητη η χρήση χαρακτηρισμών και φράσεων που δεν δικαιολογούνται από το δημοσίευμα. Προφανώς ο κάθε πολίτης είναι υπεύθυνος του λόγου και αντιλόγου του, ακόμη και για το θέμα της αναμετάδοσης των παραστάσεων από την ΜΕΤ στην Καστοριά, που κανονικά θα πρέπει να ενώνει τους πολίτες και όχι να προσεγγίζεται με κίνητρα αντίπαλων δημοτικών παρατάξεων. Ειδικά απ’ όσους βρίσκουν υπερβολές μόνο στην κριτική (καλόπιστη ή κακόπιστη) και όχι στους επαίνους, ακόμη και όταν είναι ιδιοτελείς και κακόβουλοι.


* * *



Επόμενες παραστάσεις
-31 Οκτωβρίου 2015, RICHARD WAGNER: Tannhäuser | Τάνχωϋζερ. Διεύθυνση: James Levine. Johan Botha, Eva-Maria Westbroek, Peter Mattei, Michelle DeYoung. Σκηνοθεσία: Otto Schenk.
-21 Νοεμβρίου 2015, ALBAN BERG: Lulu | Λούλου.
-16 Ιανουαρίου 2016, GEORGES BIZET: Les pêcheurs de perles | Αλιείς μαργαριταριών.
-30 Ιανουαρίου 2016, GIACOMO PUCCINI: Turandot | Τουραντώ.
-5 Μαρτίου 2016, GIACOMO PUCCINI: Manon Lescaut | Μανόν Λεσκώ.
-2 Απριλίου 2016, G. PUCCINI: Madama Butterfly  | Μαντάμα Μπατερφλάϊ.
-16 Απριλίου 2016, G. DONIZETTI: Roberto Devereux | Ρομπέρτο Ντεβερό.
-30 Απριλίου 2016, R. STRAUSS: Elektra  | Ηλέκτρα. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου 808



Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ