7.3.16

Στον Γράμμο



ΣΟΦΙΑ ΚΛΕΙΟΥΣΗ: ΛΟΠΟΥ ΣΕΤΣ
εκδόσεις Δωδώνη
ISBN: 978-960-558-193-0

«Λόπου σετς» σημαίνει «Το λημέρι του λύκου» και είναι η ονομασία  μιας απόκρημνης περιοχής του Γράμμου, κοντά στο Μονόπυλο του νομού Καστοριάς. Τα γεγονότα του μυθιστορήματος διατρέχουν μια τριακονταετία, από το 1910 ως τον β’ παγκόσμιο πόλεμο καi το υλικό οργανώνεται γύρω από τρεις βασικούς θεματικούς άξονες: τον πόλεμο, τον θάνατο και -πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’  όλα-  τον έρωτα.
Τα πρόσωπα και οι χώροι ανήκουν στην προσωπική γενεαλογία της συγγραφέως, είναι δηλαδή αληθινά. Με την πορεία όμως της αφήγησης, η ιστορία ακολούθησε τον δικό της τρόπο, κάποιοι ήρωες τραβήχτηκαν στη σκιά ενώ άλλοι αυτονομήθηκαν και βγήκαν μπροστά στο φως. Η αφήγηση ρέει αβίαστα και οδηγεί στις κορυφώσεις με ηρεμία και νηφαλιότητα, χωρίς έντονες εξάρσεις.  Εξίσου καλοδουλεμένη και η γλώσσα: στιβαρή και περίτεχνη στα περιγραφικά μέρη, απλή και φυσική στους διαλόγους.

Η Σοφία Κλειούση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά, όπου  ζει μόνιμα. Σπούδασε στο τμήμα φιλολογίας της φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, με ειδικότητα στον τομέα μεσαιωνικών και νεοελληνικών σπουδών. Από το 2001 υπηρετεί στη δημόσια μέση εκπαίδευση. Ασχολείται συστηματικά   με το θέατρο στην εκπαίδευση οργανώνοντας θεατρικές παραστάσεις στα πλαίσια σχολικών πολιτιστικών προγραμμάτων. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Νοεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 811


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ