4.3.16

Βιβλίο: Πενήντα δυο χρόνια μετά την ίδρυση της “Καστοριάς”


Παναγιώτης Μπάτος | Ιωσήφ Χατζητιμοθέου | Εικόνες και μνήμες του καστοριανού ποδοσφαίρου | Καστοριά 1963-1974 (εκδ. Ορίζοντες) 

Πενήντα δύο ολόκληρα χρόνια πριν και συγκεκριμένα την 6η Αυγούστου 1963, ημέρα Τρίτη, δια της καταχωρήσεως στο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου Καστοριάς της από 27-7-1963 συστατικής πράξης, ιδρύθηκε το αθλητικό σωματείο με την επωνυμία ‘’Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Καστοριάς «Καστοριά»’’ (ίδετε για περισσότερες λεπτομέρειες «Εικόνες και Μνήμες του Καστοριανού ποδοσφαίρου», τόμος Α, σελ. 29-31). Επρόκειτο, φυσικά, για τη γνωστή σε όλους μας «Καστοριά» που, για δεκαετίες, δόξασε και έκανε ξακουστή την ακριτική μας πόλη στα πέρατα όλου του κόσμου.

Δυστυχώς, είναι εξίσου γνωστή η πτωτική πορεία του ιστορικού αυτού συλλόγου τα τελευταία χρόνια αλλά και η δυσχερώς αναστρέψιμη κατεύθυνσή του προς τον ολικό αφανισμό, γεγονότα για την πρόκληση αλλά και την εξέλιξη των οποίων δεν θα αναφερθούμε, καθώς στόχος του παρόντος κειμένου αλλά και της εν γένει ενασχόλησής μας αποτελεί η καταγραφή των ιστορικών γεγονότων ώστε να παραμείνουν ανεξίτηλα γραμμένες στη «μνήμη της ιστορίας» οι ένδοξες στιγμές που βίωσε η ομάδα αυτή και κατ’ επέκταση η πόλη μας.

Μέσα σ’ αυτές τις, αν μη τι άλλο, λυπηρές συνθήκες και πάντοτε σε συνάρτηση με την κρισιμότητα των ημερών που βιώνει η πατρίδα μας, καλούμαστε να επιδείξουμε ακόμα μεγαλύτερο σθένος και με το «μεράκι» μας να δώσουμε συνέχεια στο έργο, που έχουμε ξεκινήσει από το 2009 και ήδη οι πρώτοι του καρποί έλαβαν το φως της δημοσιότητας το Μάρτιο του 2014 με την έκδοση του πρώτου τόμου της σειράς βιβλίων με τίτλο «Εικόνες και μνήμες του καστοριανού ποδοσφαίρου», που αφορά την ίδρυση, την πορεία της Καστοριάς κατά την ιστορική περίοδο των ετών 1963-1974 και την ιστορική άνοδο της ομάδας για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική.

Πρόσφατα, με σχετικό του άρθρο στον ημερήσιο τύπο της πόλης μας, ο αξιότιμος κ. δρ. Λ.Θ.Πουλιόπουλος, καθηγητής εφ. στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (τμήμα Διεθνούς Εμπορίου Καστοριάς), τον οποίο ευχαριστούμε θερμά και δημοσίως, έχοντας μελετήσει λεπτομερώς τον ανωτέρω πρώτο τόμο επεσήμανε ότι «το σημαντικότατο αυτό έργο είναι ότι καταγράφεται η συλλογική μνήμη, η ιστορία του τόπου που είναι απαραίτητη όχι απλά για ιστορικούς λόγους αλλά για πολιτισμικούς και κυρίως υπαρξιακούς. Καθότι όποιος λαός ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να σβήσει. Πέραν των ανωτέρω, η ιστορία λειτουργεί και ως συγκριτικό πλεονέκτημα αφού λειτουργεί και ως «τουριστικό προϊόν», εφόσον δημιουργεί ένα μουσείο ή ένα μνημείο, για να θυμίζουν στους νεώτερους καθώς και στους επισκέπτες της πόλης μας την ιστορία του τόπου μας».

Για αυτούς, λοιπόν, τους λόγους παίρνουμε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και συνεχίζουμε καθημερινά μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες το έργο μας, διότι για εμάς αλλά πρωτίστως για τους πολυπληθείς ανά τον κόσμο αγνούς φιλάθλους της ιστορικής μας ομάδας, η πραγματική εικόνα της «Καστοριάς» αντικατοπτρίζεται στα ιστορικά της ινδάλματα και στην αξιομνημόνευτη παρουσία της στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή την πραγματική εικόνα θέλουμε να «χαράξουμε» ανεξίτηλα μέσα στα βιβλία της ιστορίας και να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές αλλά και στους επισκέπτες της πόλης μας, κι όχι τη νοσηρή των τελευταίων ετών…

Με ιδιαίτερη τιμή,

Οι συγγραφείς

Παναγιώτης Μπάτος 
εκπαιδευτικός πληροφορικής

Ιωσήφ-Λάζαρος Χατζητιμοθέου
δικηγόρος


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου 808



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ