26.3.17

ΟΔΟΣ: Το πεπρωμένο της περιοχής II





ΠΡΟΣΦΑΤΗ και χειροπιαστή απόδειξη για την φθίνουσα πορεία (κομψή περιγραφή της κατρακύλας) της Καστοριάς, είναι και η υποβάθμιση του «Διεθνούς» αερολιμένα “Αριστοτέλης”.

ΑΠΟ ΕΚΕΙ που δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια για την αναβάθμισή του, είναι πια πολύ κοντά στην κατηγορία «trash». Στα αζήτητα.

ΤΑΡΑΣΣΕΙ και προσβάλλει η είδηση ότι καμιά –μα απολύτως καμιά αεροπορική εταιρεία δεν έδειξε ενδιαφέρον και δεν υπέβαλε σχέδιο πτήσεων και δρομολογίων για την Καστοριά! Καμιά! Τον δήθεν τουριστικό Κολοφώνα της Δυτικής -και όχι μόνο- Μακεδονίας.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ τουρισμό της Καστοριάς, οι αξιωματούχοι, εκούσια ή ακούσια, αναμασούν όλοι τις ίδιες πολιτικές ανοησίες. Σύμφωνα με τις οποίες η Καστοριά αξιώνει να είναι η διαμαντόπετρα της γης, και η λίμνη της τα νερά του παραδείσου.

ΜΕΧΡΙ που επιβλήθηκε ο ρεαλισμός.

ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της αεροπορικής απόρριψης της Καστοριάς, ήταν να παραταθεί με χρηματοδότηση του δημοσίου η υφιστάμενη σύνδεσή της με την ίδια εταιρεία για Αθήνα. Ωστόσο μειώθηκαν τα δρομολόγια από έξι εβδομαδιαία, σε τρία μόνο.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ όμως  διπλασιάστηκαν τα λύτρα της επιδότησης από 300.000,00 € σε 600.000,00 €  ετησίως, για την ίδια εταιρεία που θα παραμείνει έως τον Αύγουστο του 2018, με διπλάσια επιχορήγηση, αλλά με μισές πτήσεις*.

Η ΤΡΟΧΙΑ περαιτέρω μείωσης, είναι επί θύραις. Όπως έκλεισαν τόσα και τόσα στην Καστοριά, δεν αποκλείεται στο τέλος να συμβεί το ίδιο και στο αεροδρόμιο. Το «Διεθνές».

ΚΙ ΟΜΩΣ, δεν πέρασαν παρά μερικοί μόνο μήνες από τον Φεβρουάριο, όταν η νυν κυβερνητική βουλευτής κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου διαβεβαίωνε ότι όχι μόνο δεν κινδύνευαν οι πτήσεις για Καστοριά, αλλά και ότι προγραμματίζονταν περαιτέρω αναβάθμιση του αερολιμένα.

ΠΕΡΑΣΑΝ ακόμη, μερικά χρόνια αφ’ ότου η τότε κυβερνητική βουλευτής κ. Μαρία Αντωνίου και τα πρόθυμα παπαγαλάκια που παρακοιμούνται σε όλες τις εξουσίες, ειδικά στα blogs, πανηγύριζαν για την επιδοτούμενη σύνδεση.

ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ για τον ομολογουμένως ακριβό ναύλο που ίσχυε τότε, το 2014. (Το εισιτήριο –αν και επιδοτούμενο- στοίχιζε για Αθήνα RT 176,54 € και για Ηράκλειο RT 310,54 €. Την ίδια περίοδο, η Delta airlines π.χ. είχε Αθήνα-Νέα Υόρκη RT 380,58 €.)

ΚΑΝΕΙΣ δεν γνωρίζει πόσο άσχετος είναι κάποιος να ελπίζει στα σοβαρά ότι θα είναι βιώσιμη η σύνδεση με ακριβό εισιτήριο, σε μια Καστοριά βυθισμένη στην παρακμή, χωρίς πανεπιστημιακή σχολή, χωρίς κίνητρο επίσκεψης;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ βεβαίως οι πλαζ του κ. Πετρόπουλου και των συμμάχων του. Υπάρχει και η εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού και φυσικά το θέαμα των θεαμάτων: τα καρναβάλια της Καστοριάς και τις χάλκινες μέρες και νύχτες που πλαστογραφούν τον τόπο. Αλλά φαίνεται ότι το ενδιαφέρον για όλα αυτά δεν είναι αρκετό.

ΤΩΡΑ πια όλοι αυτοί δεν λένε τίποτε και δεν κρίνουν καθόλου την έλλειψη αντανακλαστικών από την σημερινή κυβερνητική βουλευτή κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου. Κι ας δεν στέγνωσε ακόμη η μελάνη των διθυράμβων, όταν ελάχιστες εβδομάδες πριν, ανακοίνωναν ότι θα έλθει επιτέλους το… τραίνο. Το οποίο υποτίθεται θα είχε σταθμό στο… αεροδρόμιο.

ΜΗΠΩΣ στα αλήθεια ετοιμάζονται να μετατρέψουν το κτήριο του αεροδρομίου σε σταθμό τραίνου; Κι αν αυτό είχαν κατά νουν, μήπως να το κάνουν «Τριεθνές» και να στεγάσουν εκεί και τα λεωφορεία να μπορούν οι πολυάριθμοι εποχούμενοι και επιβάτες να έχουν καλή ανταπόκριση. All-In-One και All-Inclusive: Bus + flight + train. Κυκλοφοριακός κόμβος να γίνει η Καστοριά, όπως αφελώς χαίρονταν.


(*) Σχετικό ρεπορτάζ στην σελίδα 6.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Οκτωβρίου 2016, αρ. φύλλου 854



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/3/17

    "ΤΑΡΑΣΣΕΙ και προσβάλλει η είδηση ότι καμιά –μα απολύτως καμιά αεροπορική εταιρεία δεν έδειξε ενδιαφέρον και δεν υπέβαλε σχέδιο πτήσεων και δρομολογίων για την Καστοριά! Καμιά! Τον δήθεν τουριστικό Κολοφώνα της Δυτικής -και όχι μόνο- Μακεδονίας."

    -Κατά τα άλλα, οι ψεκασμένοι στη Καστοριά, πιστεύουν ότι το μέλλον είναι ο Τουρισμός!!!
    Κούνια που μας κούναγε......




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/3/17

    Καλά, το τρένο έχει ρθει: τόφερε ο Σημαιοφορίδης στο Νεστόριο, και μετά ο Πετσάλνικος...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ