18.3.17

ΟΔΟΣ: Το πεπρωμένο της περιοχής Ι


ΟΔΟΣ 29.9.2017 | 853

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ατόπημα του κ. Δημητρίου Πετρόπουλου, αντιδημάρχου της Καστοριάς που παραιτήθηκε (στο πλαίσιο προαναγγελθέντος ανασχηματισμού) και τελεί υπό αντικατάσταση, και συγκεκριμένα οι απόψεις του για το πρόστιμο που προκάλεσε σε βάρος του Δήμου Καστοριάς μετά το μπάζωμα της «πλαζ» Καστοριάς, πέρασε ήδη στην πολιτική σφαίρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

ΔΙΟΤΙ  και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θ. Καρυπίδης, σε δηλώσεις (δημοσιεύονται στην 7η σελίδα) του παρουσία και εκπροσώπων τοπικών ΜΜΕ, ούτε λίγο ούτε πολύ, (μόνο εμμέσως αλλά σαφώς) απεφάνθη ότι η λίμνη της Καστοριάς είναι πλέον καθαρή και κατάλληλη για κολύμβηση.

ΔΕΝ ΑΠΕΦΑΝΘΗ αρμοδίως, ούτε επιστημονικώς, αλλά επειδή το δήλωσε ο κ. Δ. Πετρόπουλος.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ φάνηκε να επικροτεί, έστω και με αστερίσκους, τις ενέργειες και αντιδράσεις του αντιδημάρχου Καστοριάς: Να μπαζώσει στην πλαζ, να…  απειλήσει με την δημιουργία ακόμη 2-3 πλαζ την λίμνη, να επιτεθεί φραστικά σε δημόσιο υπάλληλο που έπραξε το καθήκον της με επιχείρημα το DNA της –που ήταν Κρητικό και όχι της εγκρίσεώς του φαίνεται.

ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΡΑΝΩΣΕΙ την απόφαση του σε ανυπακοή. Σε… ανένδοτο. Σε πάλης ξεκίνημα, νέους αγώνες. Ποιος ξέρει, ίσως θυμήθηκε κάτι από τα παλιότερα.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ  η κατάσταση των νερών της λίμνης είναι οφθαλμοφανώς κακή. Ώστε ένας αντιδήμαρχος Καστοριάς (κ. Λ. Παπαδημητρίου) απηύθυνε προειδοποίηση στους δημότες να μη κολυμπούν σ’ αυτά.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ τόσο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όσο και μεμονωμένοι επιστήμονες και ειδικοί, όπως ο κ. Αν. Κοβάτσης, έχουν διατυπώσει δημόσια ταυτόσημες απόψεις, για τον ορατό κίνδυνο από την μόλυνση.  Παρά ταύτα ο κ. Δ. Πετρόπουλος, βρήκε (απροσδόκητο;) σύμμαχο τον ίδιο τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θ. Καρυπίδη.

ΑΠΟΜΕΝΕΙ στους πολίτες – που δεν πρέπει να πειστούν από τις κορώνες του είδους, να καλέσουν τους δυο εκλεγμένους να δώσουν το καλό παράδειγμα, κολυμβώντας οι ίδιοι στην λίμνη. Για να φανεί ποιος παίζει με την Δημόσια Υγεία, αφού αυτή φαίνεται να εξαρτάται από τις δηλώσεις των πολιτικών.

ΕΛΑΧΙΣΤΑ χρόνια προηγουμένως (οπωσδήποτε πριν την εκλογή κ. Θ. Καρυπίδη) κάποιοι της εποχής, όπως αναλόγως κάποιοι άλλοι τώρα, έπαιρναν στα σοβαρά τις ανακοινώσεις της Αν.Κο. (Αναπτυξιακή Κοζάνης) ότι επεξεργάζεται σχέδιο και μελέτες (που κατά κανόνα στοιχίζουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ) για την τηλεθέρμανση της Καστοριάς από τον… πυθμένα της λίμνης.

ΩΣΤΕ προφανές είναι, ότι διαχρονικά η λίμνη της Καστοριάς, καθρεπτίζει τις πλάνες και τις αυταπάτες.

ΕΝΤΥΠΩΣΗ  προκάλεσε και το γεγονός ότι οι δύο τους (κ.κ. Καρυπίδης και Πετρόπουλος), αναφέρθηκαν με τέτοιο τρόπο στις δημόσιες υπηρεσίες, από τον  οποίο δεν προέκυπτε καταδίκη της αγνόησής τους.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ως κάτι βέβαιο, πως τυχόν άσκηση ένστασης εκ μέρους του Δήμου Καστοριάς κατά της πράξεως επιβολής προστίμου, θα το ακυρώσει. Ή σε κάθε περίπτωση ότι θα περάσει στους επόμενους, μιας και ο «χρόνος θα λειτουργήσει» γι’ αυτό.

ΒΑΛΣΑΜΟ ο χρόνος, όπως και τα νερά της λίμνης. Φάρμακο δια πάσα νόσον και όχι μόνο. Παρουσιάστηκαν οι κρατικές υπηρεσίες σαν κάτι που υπάρχει και ζαλίζει, απλά και μόνο για το τίποτε και για τον τύπο.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ της Καστοριάς ποτέ άλλοτε δεν παρατηρήθηκε να δηλώνεται τέτοια υποτίμηση σε δημόσια αρχή, στην λογική του «έλα μωρέ και τι έγινε». Ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ και μια περιφέρεια, πού κάποιοι φορούν καπέλο ή κρατούν ομπρέλα, όχι μόνο όταν βρέχει ευκαιρίες, κονδύλια και έργα. Αλλά και επειδή νομίζουν ότι από πάνω ψεκάζουν.

ΤΩΡΑ ΣΕ ΟΛΑ προστέθηκε η λίμνη. Άλλοτε ως calorifère, με το ζεστό νερό της για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Και τώρα με τα γάργαρα πόσιμα νερά της.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ζει το πεπρωμένο της.




* * *


ΟΔΟΣ: calorifère
15.7.2010 | 551 [απόσπασμα]
Αγαπητή ΟΔΟΣ,

[….] Έτσι, με την τηλεθέρμανση από την λίμνη της, θα επιλυθεί το ενεργειακό πρόβλημα, επιπλέον δε, θα έλθει η οικολογική αποκατάσταση και ισορροπία. Ποιος ξέρει, ίσως και να εξάγουμε την τηλεθέρμανση με αγωγό με το όνομα «ραγκουτσάρια west stream» μέσω Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσης-Αγκώνος στην Ευρώπη, και εκτός των άλλων θα ζεσταθεί το κοκκαλάκι μας. Λίγο πράγμα το θεωρείς; «Ζεστό» χρήμα θα έλθει στην πόλη.

Γρήγορα-γρήγορα έδιωξα από το μυαλό μου το σπέρμα της αμφιβολίας, ότι όλα αυτά είναι κοινές ανοησίες, και ότι γίνονται για τις μελέτες, και τις πανάκριβες αμοιβές και δαπάνες. Και ότι μετά από την πληρωμή της, η φαεινή ιδέα θα στοιχειώσει. Όπως στοιχειώνει η ιδέα της αρχιτεκτονικής σχολής στην Καστοριά, που ήταν πολύ καλή για να είναι αλήθεια.

[….] Αν είναι τελικά γεγονός, πώς θα σου φαινόταν η ιδέα μου, μαζί με την τηλεθέρμανση να κάνουμε και μελέτη για εργοστάσιο εμφιαλωμένου νερού από την λίμνη; Θα στοιχίσει πολλά αυτή η μελέτη; Να μην την προωθήσω στην ΑΝ.ΚΟ. και στον κύριο Νομάρχη Καστοριάς, που θα την προωθήσει στα φιλικά του ΜΜΕ;

Ολόκληρο το άρθρο Calorifère εδώ.


* * *


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 853

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ