7.5.17

Ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη



42η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς

Σας καλωσορίζουμε για μία ακόμη χρονιά, στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας. Σας καλωσορίζουμε, στην 42η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς. Έναν θεσμό, με εμβέλεια, πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, που υποδέχεται φέτος εμπορικούς επισκέπτες από περισσότερες από 30 χώρες.

Η 42η Διεθνής Έκθεση Γούνας διεξάγεται σε μία κρίσιμη καμπή για τον κλάδο. Σε συνθήκες διαφορετικές από αυτές που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Σε κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας.

Όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, οδεύουμε προς την έξοδο από τη δυσπραγία των προηγούμενων δυόμισι ετών. Βάζουμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη. Η αλλαγή όμως αυτή, από το πλην στο συν, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Δεν είναι αποτέλεσμα τύχης. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και προσπάθειας, που καταβάλλουμε όλοι μαζί, ώστε ο κλάδος να αναπτύσσεται συνεχώς και να μακροημερεύει.

Προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώθηκαν όλες μας οι δράσεις. Επενδύσαμε στους τομείς της προβολής και προώθησης, στους τομείς της προσέλκυσης πελατών και εμπόρων γούνας, τόσο στις παραδοσιακές μας αγορές, όσο και σε νέες. Αναβαθμίσαμε τις υπάρχουσες υποδομές και διευρύναμε τις δραστηριότητες του Συνδέσμου.

Διοργανώσαμε το 1ο Fur Shopping Festival που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, με πολύ μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή 70 Εκθετών. Αυτό το γεγονός μας ώθησε να προχωρήσουμε στη διοργάνωση και του 2ου Fur Shopping Festival, το οποίο ήδη έχει προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου 2017.

Ενεργοποιήσαμε – όπως είχαμε δεσμευτεί ένα χρόνο πριν από το ίδιο βήμα – το Αεροδρόμιο της Καστοριάς, πραγματοποιώντας την 1η μετά από πολλά χρόνια διεθνή πτήση τον περασμένο Νοέμβριο.

Ναυαρχίδα των δράσεών μας όμως, παραμένει η Διεθνής Έκθεση Γούνας, η οποία είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλους τους δακτυλίους της παραγωγικής αλυσίδας της περιοχής μας. Η Έκθεση, που από το 1976 διοργανώνεται ανελλιπώς από τον Μητροπολιτικό Σύνδεσμο των Γουνοποιών, στοχεύει σε μία διάχυτη δημιουργικότητα, ενός δικτύου μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων στον κλάδο, χωρίς καμία απολύτως διάκριση.

Σημαντικό εργαλείο για την επιτυχία της διοργάνωσής της είναι οι υποδομές της περιοχής μας, και κυρίως, το Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα.

Με τη σειρά μας - και όπως ήταν καθήκον μας - προσπαθήσαμε να «χτίσουμε» πάνω σε αυτά που κληρονομήσαμε, τόσο στις υλικές υποδομές όσο και στις άυλες δράσεις. Για τον λόγο αυτό, υπογράψαμε Σύμφωνο Συνεργασίας με τη ΔΕΘ-Helexpo σύμφωνα με το οποίο έχει ταυτιστεί η συνδιοργάνωση της φετινής Έκθεσης.

Η τεχνογνωσία των ανθρώπων της, ήταν και είναι, ο πολύτιμος οδηγός, για να αναδειχθεί η Καστοριά, ως Παγκόσμιο Κέντρο Γούνας και κορυφαίος εξαγωγέας, σε υψηλής ποιότητας προϊόντα, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της πολύχρονης παράδοσής μας. Παράλληλα, η συνεργασία αυτή προσδίδει και ένα ιδιαίτερο κύρος, όπως αυτό που προσδίδει ο εθνικός μας εκθεσιακός φορέας.

Η 42η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς λοιπόν θα μείνει στην ιστορία λόγω και της συγκεκριμένης συνδιοργάνωσης. Είναι και πολλοί άλλοι όμως λόγοι, για τους οποίους θεωρούμε ότι η φετινή Έκθεση θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του Συνδέσμου και θα εδραιώσει τη θέση της στα Παγκόσμια κλαδικά γεγονότα.

Το πρώτο και μεγαλύτερο ίσως γεγονός που μας κάνει να το πιστεύουμε αυτό, ήταν η ανταπόκριση των εκθετών στην πρόσκλησή μας. Το αποτέλεσμα ήταν να υπερκαλυφθούν τα διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα του Εκθεσιακού χώρου, αφήνοντας ίσως με κάποια πικρία όσους δεν κατάφεραν να ενταχθούν στη φετινή διοργάνωση. Ζητούμε από αυτούς την κατανόησή τους.

Η Έκθεση είναι εμφανώς πιο δυναμική, με θετικό πνεύμα, με διάθεση και πείσμα κόντρα στους καιρούς, και τις αντιξοότητές τους. Τα περίπτερα που έχουν στηθεί - και θα τα επισκεφθούμε όλοι μαζί αμέσως μετά - ανταποκρίνονται στην αίγλη και την πολυτέλεια της γούνας. Τα προϊόντα που εκτίθενται, έχουν την υπογραφή της κορυφαίας ποιότητας των Δυτικομακεδόνων κατασκευαστών, με καινοτόμες προτάσεις, που ακολουθούν την τελευταία λέξη της μόδας. Η ιστορία της ΔΕΓΚ άλλωστε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της ελληνικής γούνας στον κόσμο της μόδας.

Ένα ακόμη γεγονός που θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει την ειδοποιό διαφορά για τη φετινή χρονιά, είναι το Fashion Gala και ο χώρος διεξαγωγής του. Η φετινή διοργάνωση, θα «ξεφύγει» από τη στενότητα των τεσσάρων τοίχων, θα «πετάξει», και θα ανατρέξει προς την ιστορία και τον πολιτισμό της βυζαντινής μας αρχόντισσας.

Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε την κεντρική επίδειξη μόδας στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς, στην πλατεία Ντολτσό, με έναν και μοναδικό στόχο: Μαζί με τη Γούνα να αναδείξουμε την πόλη μας, την ιστορικότητά της και τα πλούσια πολιτισμικά στοιχεία της. Οι εικόνες του Gala και μαζί τους οι εικόνες της «καρδιάς» της Καστοριάς θα ταξιδέψουν από άκρη σε άκρη σε όλο τον πλανήτη, με την ελπίδα ότι η απαράμιλλη ομορφιά της περιοχής μας θα …μαγέψει τους δυνητικούς επισκέπτες μας.

Η διοίκηση του ΣΓΚ προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί, να προτείνει, να συνεργάζεται και να διεκδικεί, αυτά που δικαιούται η περιοχή μας. Ανεξάρτητα από ''χρώματα'', παρατάξεις και πολιτική κατάσταση. Εμείς, ως διοίκηση, βλέπαμε και βλέπουμε πως μπροστά μας βρίσκεται το μέλλον που η Ελληνική Γουνοποιία, η γουνοποιία της Δ. Μακεδονίας, μπορεί να μεγαλουργήσει.

Αρκεί μόνο να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, να αξιοποιήσουμε τις υποδομές μας και να αναπτύξουμε δράσεις τέτοιες, δράσεις καινοτομίας και εξωστρέφειας, οι οποίες θα αναδείξουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και το ιδιαίτερο προϊόν της γούνας.

Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της διοικήσεως, όλους τους χορηγούς μας, τους φορείς, τις υπηρεσίες και όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα.

Ενωμένοι και με την στήριξη ανθρώπων που για χρόνια δραστηριοποιούνται στον κλάδο μας, μπορούμε και πάλι να κάνουμε, βήμα - βήμα, χωρίς ακρότητες, χωρίς υπερβολές και βιαστικές κινήσεις, την Καστοριά δυνατή και τον κλάδο μας κερδοφόρο.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι ολόψυχα καλές δουλειές!

Σχετικά: ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2017: Σύνδεσμος Γουνοποιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ