ΟΔΟΣ 28.12.2017 | 916 | Πρόσωπα 2017 |
Επιστροφή στα σπλάχνα της πόλης
[+] Η 42η Διεθνής Έκθεση Γούνας της Καστοριάς, που πραγματοποιήθηκε τον Μάϊο του 2017, στην Καστοριά, φυσικά στάθηκε η αφορμή για την επιλογή και υπόδειξη του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» από σημαντική μερίδα των αναγνωστών της ΟΔΟΥ. Τα οικονομικά της αποτελέσματα, σε σχέση με τις εμπορικές επισκέψεις και τις παραγγελίες, θεωρείται ότι δεν ήταν αντίστοιχα των στόχων μιας τέτοιας οργάνωσης, παρά ταύτα, η επιλογή του Συνδέσμου Γουνοποιών αποδεικνύει ότι οι πολίτες της Καστοριάς έχουν πάντοτε στραμμένο το βλέμμα τους στην Γούνα. Όχι σαν κλάδο δι ολίγους και... ισχυρούς ή απλούς τυχοδιώκτες που υπάρχουν και έχουν καταχραστεί άπειρα εκατομμύρια ευρώ με δάνεια ρυθμισμένα, δάνεια εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο και απλήρωτα, αλλά ως τομέα οικονομίας που θα μπορούσε να ελκύσει μαζικά το ενδιαφέρον των Καστοριανών στην εποχή της κρίσης και για την έξοδο απ’ αυτή.
Η επίσκεψη του αμερικανοτραφούς υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Δημητρίου Παπαδημητρίου που πραγματοποίησε τα εγκαίνια της έκθεσης τον π. Μάϊο, αποδεικνύει έμπρακτα ότι ακόμη και η σημερινή αριστερή ελληνική κυβέρνηση, αντιλαμβάνεται την σημασία της γούνας και μιας ακμάζουσας Καστοριάς, και ότι αυτό αποτελεί ανάγκη ακόμη και για εθνικούς λόγους.
Από την άλλη πλευρά και συμπληρωματικά, η απόφαση του διοργανωτή Συνδέσμου Γουνοποιών να φέρει την Έκθεση στα σπλάχνα της πόλης, διοργανώνοντας το περίφημο γκαλά στην πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ (Ντουλτσό), με πολλούς και «επώνυμους» μεταξύ των προσκεκλημένων να δίνουν το στίγμα ενός happening, που μιμείται άλλα αντίστοιχα (π.χ. κινηματογραφικών βραβεύσεων κ.ο.κ.), είναι η πρώτη και εξέχουσα ανάμνηση από την 42η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, που έρχεται πρώτα απ’ όλες στην σκέψη κάθε πολίτη απ’ αυτή.
Και γι’ αυτό κρίνεται θετική, σηματοδοτώντας κάτι νέο, που ελπίζεται όχι μόνο να έχει επανάληψη μέσα στο 2018 κατά την 43η Έκθεση, αλλά και συνέχεια, με νέες ιδέες, φήμη και γιατί όχι, λάμψη, που μπορούν να υποστηρίζουν το εγχείρημα για νέο ξεκίνημα, μιας Γούνας πολυτελούς για το αποτέλεσμά της, λαϊκής όμως και προσιτής στο κατασκευαστικό της τμήμα.
Με όλα αυτά, αναδείχθηκε και η ανάγκη παρέμβασης ηχηρής και αποφασιστικής ιδιωτικών φορέων σε εκλεγμένους πολιτικούς φορείς, ώστε να αρχίσει (αν συμβεί αυτό ποτέ) ό,τι περιγράφεται ως επανεκκίνηση. Οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ που επέλεξαν τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», αυτό θα είχαν στην σκέψη τους, όπως και τον Προφήτη Ηλία, που οδηγεί θριαμβευτικά το άρμα του.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Δεκεμβρίου 2017 αρ. φύλλου 916
Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:
- ΟΔΟΣ: O κύβος ερρίφθη
- ΟΔΟΣ: 42 Καστοριά
- 42nd Kastoria International Fur Fair [video μετά το gala]
- ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2017
- Πρόσωπα: Εικόνες του 2017
- Πρόσωπα: Οι δηλώσεις του 2017
- Πρόσωπα 2017: Ανέστης Αγγελής [1]
- Πρόσωπα 2017: Ηλίας Παπαμόσχος [2]
- Πρόσωπα 2017: Ευθύμιος Τσιγαρίδας [3]
- Πρόσωπα 2017: Ολυμπία Τελιγιορίδου [4]
- Πρόσωπα 2017: Θεόδωρος Καρυπίδης [5]
- Πρόσωπα 2017: Λεωνίδας Παπαδημητρίου [6]
- Πρόσωπα 2017: “Δελμούζος” [7]
- Πρόσωπα 2017: Φίλιππος Σαμανόπουλος [8]
- Πρόσωπα 2017: Μαρία Κουμπάνη [10]
Ο τίτλος "επιστροφή στα σπλάχνα της πόλης" ιδιαίτερα εύστοχος. Η ηγεσία του Συνδέσμου Γουνοποιών δείχνει να σκέφτεται και να πράττει με έξυπνο και διεθνή τρόπο. Σίγουρα υπήρχαν κάποια μικρά λάθη στην υπαίθρια εκδήλωση, αλλά αυτά είναι που δημιουργούν εμπειρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήταν νομίζω, κάτι εξίσου έξυπνο, αν ζητούσαν από Δήμο ή ΥΠΠΟ την παραχώρηση (ή ακόμα καλλίτερα αν προχωρούσαν στην αγορά ), ενός από τα καταρρέοντα εμβληματικά αρχοντικά της πόλης. Το οποίο θα ήταν η έδρα του Συνδέσμου με χώρους για συνεντεύξεις τύπου, συναντήσεων και εκδηλώσεων.
Νομίζω δεν δίνει κανένας χώρος περισσότερη αίγλη, αλλά και την σοβαρότητα και τη σημασία της Γούνας της Καστοριάς, στη παγκόσμια οικονομία από ένα αρχοντικό του 18ου ή του 19ου αιώνα χτισμένο από Καστοριανούς γουνέμπορους, δείχνοντας έτσι την συνεχή και ακατάπαυστη ενασχόληση των Καστοριανών για αιώνες με την επεξεργασία και εμπορία της γούνας.
Έτσι και καλό στην ορατή Ιστορία της πόλης κάνουμε και την εικόνα μας ισχυροποιούμε ως παγκόσμιο κέντρο της Γούνας. Τα εργαλεία υλοποίησης τέτοιων εγχειρημάτων υπάρχουν αρκεί να τα ψάξουμε και μερικές φορές να τα απαιτήσουμε.
Πολύ καλή πρόταση!
ΔιαγραφήΟι μεν, φέρνουν τη γούνα στην πόλη, οι δε, τη διώχνουν από την πόλη και την πάνε στην Αθήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩ καιροί!