18.6.17

Το Σκάκι




11. Rg1 cxb5

-Μόλις ακούσαμε το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών, ξεφυσήξαμε την αγωνία μας και αρχίσαμε τους πανηγυρικούς αλλά η διαφορά δεν ήταν μεγάλη, 46,7% ο ακροδεξιός, δεν είναι ευκαταφρόνητο. Μήπως πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τα “γιατί” που τους έκαναν να τον ψηφίσουν.
[…] Μπορεί να ήταν ο Θεός που εφηύρε το διάβολο, αλλά η Αυστρία μας έδωσε τον Χίτλερ [...] Philip Kerr / Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται.

-Το δημοψήφισμα ήταν ξεκάθαρο, αλλαγή κάποιων συγκεκριμένων άρθρων του συντάγματος, Ναι ή Όχι; Το δίλημμα, αν δεν ψηφίσετε, ναι, θα παραιτηθώ, τι το ήθελε; Αφού δεν παίρνουν από τέτοια διλήμματα, “τους άναψε τα λαμπάκια”, το αντίθετο αυτοί. Ξέχασε ότι, ψήφιζαν αυτοί που είχαν στείλει στη βουλή μια πορνοστάρ, είχαν κάνει πρωθυπουργό έναν μεγιστάνα των μουμουέ και επιχειρηματία και έχουν για αρχηγό κόμματος έναν ηθοποιό κωμικό (λαϊκιστή) που φλερτάρει με την πρωτιά στις εκλογές.
Ξέχασε τη διαφορά του βορρά με το νότο της χώρας του, τεράστιο χάσμα. Τη μαφία που βρίσκεται παντού! Την Εκκκλησία που επίσης βρίσκεται παντού! Την ομερτά που βρίσκεται πίσω αλλά και κατάφατσα όσων σηκώνουν κεφάλι και προσπαθούν να κόψουν τα πλοκάμια του οργανωμένου εγκλήματος (δολοφονίες εισαγγελέων, πολιτικών) και εκφοβισμός όσων μιλάνε γι αυτό (ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο ζει κυνηγημένος και υπό καθεστώς προστασίας διότι τόλμησε να γράψει γι αυτούς), σκοτεινός κόσμος, σκοτεινά πολιτικά διλήμματα.

-Σκοτεινή και η λήθη που προσπαθούν να μας επιβάλλουν κάποιοι υπουργοί και βουλευτές (αριστεροί;), αυτοί που φωτογραφήθηκαν μαζί με ακροδεξιούς βουλευτές σε ακριτικό νησί και νομίζουν ότι μπορούν να μας κοροϊδεύουν. Ξέχασαν τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος και τις πολιτικές ανησυχίες και αναλύσεις του «φαινομένου». Ξέχασαν προς “άγραν ψήφων”, επειδή σύντομα βλέπουν μπροστά τους κάλπες και προσπαθούν να σωθούν.
[...] Ο λόγος σαπίζει καταναλώνεται / Στο λόγο αυτό κουβέντα δε γίνεται... / Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στη τρέλα [...] Κώστας Τριπολίτης.

-10/12 Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, 44 νεκροί, 155 τραυματίες)
11/12 Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού (βομβιστική επίθεση στο Κάϊρο, 25 νεκροί, 49 τραυματίες) και οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι καλά κρατούν.

-Άναψαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και φώτα των δήμων μας, εύγε στους δημάρχους που μας δίνουν μια “σανίδα σωτηρίας” (έτσι φαντάζει) για τις γιορτινές μέρες και μετά ξεχνιούνται και έρχεται η προσγείωση στην πραγματικότητα, «απ’ έξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα».

-Αγαπητοί δήμαρχοι, πολιτιστικοί σύλλογοι, ΜΚΟ και άλλοι, γιατί δεν “υιοθετείτε” παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν και δεν μπορούν λόγω οικονομικών δυσχεριών;
Αγαπητοί δήμαρχοι, πολιτιστικοί σύλλογοι, ΜΚΟ και άλλοι, γιατί δεν προσφέρετε τα χρήματα των δημοτών που σπαταλάτε για κάποιες μέρες χαράς (νηστικό αρκούδι χαίρεται;) σε οικογένειες και συμπολίτες μας που τα έχουν πραγματικά ανάγκη;

-Τι όμορφες εικόνες που βλέπουμε, τι ζεστασιά που αποπνέουν, αυτές των συνελεύσεων των συλλόγων και των δημοτικών συμβουλίων με μπουφάν και κασκόλ λόγω της έλλειψης θέρμανσης (;) και αναρωτιόμαστε, μήπως έτσι είναι και στα σχολεία; Βάλτε και άλλα φώτα να καλύψουν την παγωνιά, να καλύψουν την ερημιά!

-Ένα δέντρο στολισμένο σε παραθύρι ανοιχτό δε μας φτάνει;
Φώτα, φώτα, λαμπιόνια, γιρλάντες, να κρύψουμε τη μιζέρια μας, τις κακίες μας, ψεύτικα! πόσα θα ανάψουμε; τα φορέσαμε κατάσαρκα, τα κάναμε χαμόγελα (δήθεν), λόγια (κοινότυπα), ψυχή (χαμένη), φέτος μη στολίσουμε τα μπαλκόνια, τους δρόμους και τις αυλές, ας στολίσουμε την καρδιά μας (λαμπερά), ας ανοίξουμε την αγκαλιά μας (ζεστασιά) και ας κεράσουμε αγάπη και ευχές αληθινές. Να προσφέρουμε σε αυτούς που δεν έχουν!

[...] Ζυμώνω δώδεκα Χριστόψωμα ζεστά, / με της αγάπης τη μαγιά κι άσπρο αλεύρι, / να τα μοιράσεις σε παιδάκια γελαστά,  / να ‘χουν να λένε για τη δόξα του Δεκέμβρη [...]
Ηλίας Κατσούλης.

Καληνύχτα Ελλάδα 
Όπου και να ‘σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Δεκεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 864

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ