6.6.17

Λόγος & Αντίλογος

Είπαν... ακροβολισμοί

-Στην προηγούμενη στήλη είχα αναφερθεί στο Τανζιμάτ. Φίλος φιλομαθής ηθέλησε να ακούσει περισσότερα. Τανζιμάτ επί Τουρκοκρατίας σήμαινε αρχή και πρόγραμμα του Σουλτάνου για μεταρρυθμίσεις. Ήταν μια προσπάθεια, να πούμε για... φιλελευθεροποίηση του Οθωμανικού καθεστώτος. Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων επί Σελήμ Γ' (1789 και εξής, προς το τέλος δηλαδή του 18ου αιώνα) αφορούσε κυρίως στρατιωτικά θέματα. Ευρύτερο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αποφάσισε να εφαρμόσει ο Μαχμούτ Β' (πρώτο τρίτο του 19ου αιώνα). Αυτός ο Σουλτάνος απέβλεπε στο να ενισχύσει την κεντρική εξουσία. Πώς όμως; Περιστέλλοντας την δύναμη των Πασάδων και αγάδων, οι οποίοι τολμούσαν να εναντιώνονται στην Διοίκηση της Υψηλής Πύλης.
Ο Σουλτάνος λοιπόν καταργούσε το σώμα των Γενιτσάρων, δίωκε τους διαφόρους δερβίσιδες και έτσι ισχυροποιούσε την θέση του στην εξουσία. Διαπιστώνεται εν προκειμένω μια δειλή... επιρροή από την πεφωτισμένη δεσποτεία των Δυτικών. Πιο καθαρά φαίνεται αυτό στους διαδόχους Σουλτάνους, οι οποίοι είχαν φωτισμένους συμβούλους και επέβαλαν ουσιαστικές αλλαγές, αφού πια ήταν απαλλαγμένοι από εσωτερικές αντιδράσεις. Ρύθμιζαν την Οθωμανική τους πολιτική ανάλογα με τις υποδείξεις και τις θελήσεις των τότε μεγάλων Δυνάμεων. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, που έγιναν με επηρεασμό και επίδραση των δυτικών, ονομάστηκαν Τανζιμάτ, και οπωσδήποτε ανακούφιζαν τις άλλες μειονότητες, συνεπώς τους Χριστιανούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Ρώσοι και οι Άγγλοι ενίσχυαν μέσω των πρεσβειών και συμβούλων εισηγητών και ενθάρρυναν τις μεταρρυθμίσεις, που είχαν σχέση με την βελτίωση της θέσεως των Χριστιανών στην Οθωμανική εξουσία. Ένα διάταγμα του 1839 ήταν η αρχή σοβαρών μεταρρυθμίσεων, γιατί πρόσφερε εγγυήσεις για βασικά δικαιώματα των υπηκόων ανεξαρτήτως του θρησκεύματός των. Ήσαν πια οι Χριστιανοί ίσοι, και αυτό εξόργιζε τους φανατικούς μουσουλμάνους. Με την λήξη του Κριμαϊκού Πολέμου (1856) έχουμε την έκδοση του Χάτι Χουμαγιούν, που ήταν ο καταστατικός χάρτης, στον οποίο προβλεπόταν ίση μεταχείριση μωαμεθανών και άλλων υπηκόων Χριστιανών σε ζητήματα απονομής δικαιοσύνης, φορολογίας, καταλήψεως δημοσίας θέσεως, εισόδου στον τουρκικό στρατό και φοίτηση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Υπάρχει συνέχεια μεταρρυθμίσεων ως το 1856 κλπ. Οι Έλληνες Χριστιανοί, εκμεταλλευόμενοι τις κάποιες ευνοϊκές διατάξεις, δυνάμωσαν στο εμπόριο κυρίως και στην ναυτιλία. Εννοείται ότι υπήρξαν αντιδράσεις από συντηρητικούς ισλαμιστές κατά του Τανζιμάτ. Μη φαντασθούμε εν τούτοις ότι οι Σουλτάνοι είχαν γίνει... δημοκρατικοί ή φιλελεύθεροι, και ιδού του λόγου το αληθές στο εδάφιο Β'.

-Σε μυστική συνεδρίαση τοπικής Επιτροπής της "Ενώσεως και Προόδου" στην Θεσσαλονίκη, το 1910 ο απηνής και σκληροτράχηλος Ταλαάτ είπε: "Γνωρίζετε ότι το Σύνταγμα διακηρύσσει την ισότητα μεταξύ Μουσουλμάνων και Γκιαούρηδων (Muslim & Kafir) αλλά αντιλαμβάνεσθε και αισθάνεσθε ότι αυτό είναι αδύνατον!" Ο ιερός νόμος, όλο το παρελθόν μας και τα αισθήματα εκατοντάδων χιλιάδων Μουσουλμάνων (όπως τώρα η καρδιά του Ερντογάν) αλλά και των ίδιων των Γκιαούρηδων, που πεισματικά αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια να τους εξοθωμανίσουμε, αποτελούν αδιαπέραστο εμπόδιο για την επιβολή πραγματικής ισότητας. (Οθωμανός εδώ σημαίνει Τούρκος και η προτεινόμενη πολιτική "εξοθωμανισμού" από τον Ταλαάτ ισοδυναμεί με την σύνθλιψη των μη τουρκικών στοιχείων στην Τουρκική χοάνη. Εντεύθεν η εθνοκάθαρση 1914 - 1921 ει; βάρος Ελλήνων και Αρμενίων.).

-10.11.2016 (Ε.Τ. Με την επίσκεψη του Ομπάμα και την εκλογή νέου Προέδρου): Η στήριξη των ΗΠΑ πάει... περίπατο! Το λέει η εφημερίδα με το εύρημα: Έγινε παταΤράμπ (!) στην Κυβέρνηση.

Ευχαριστών διά τήν φιλοξενία
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Δεκεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 862

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ