27.6.17

Eκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Με την συμμετοχή τω δήμων από όπου κατάγονται ο Ρήγας και οι σύντροφοί του (Καστοριάς, Φερών, Ζίτσας, Λευκωσίας και Χίου) και σε συνέχεια των ετήσιων μνημόσυνων στο Βελιγράδι και στην Καστοριά, τελέσθηκαν το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Ιουνίου, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Θεοχάρη Γ. Τουρούντζια στην Σιάτιστα του δήμου Βοΐου.
Μεταξύ των άλλων έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου του πρ. υπουργού – αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα , «Οι τελευταίες ημέρες του Ρήγα και των συντρόφων του στον Πύργο Νεμπόϊσα». Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής αναφέρθηκε στους εθνομάρτυρες αδελφούς Εμμανουήλ και στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο πόλεις.

Ο Ι.Τουρούντζιας γεννήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα στη Σιάτιστα και ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός του συνεργάτη του Ρήγα Φεραίου, Θεοχάρη Τουρούντζια που μαρτύρησε μαζί του. Μετά το 1794 μετανάστευσε στο Σεμλίνο της Σερβίας προκειμένου να διδάξει στο ελληνομουσείο της πόλης. Μετά τα δραματικά γεγονότα της σύλληψης του Ρήγα Φεραίου και της εκτέλεσης του αδερφού στις φυλακές Βελιγραδίου, την νύκτα της 11ης Ιουνίου 1798, ο Ι.Τουρούντζιας επέστρεψε στη Σιάτιστα. Συμμετείχε στην ελληνική επανάσταση του 1821 υπερασπιζόμενος την ιδιαίτερη πατρίδα του από τους Τουρκαλβανούς. Το 1824 κλήθηκε να ηγηθεί σώματος Σιατιστινών που θα αναλάμβανε τη φρουρά των Ψαρών. Σκοτώθηκε στη μάχη μαζί με τα περισσότερα εκ των παλικαριών του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ