4.2.18

Λόγος & Αντίλογος



«Το μουσείο Γούνας»



Κύριε Διευθυντά

Το αρχοντικό Μπασάρα έχει επιδοτηθεί 1.000.000 ευρώ για να γίνει μουσείο της Γούνας . Οι εργασίες αναστύλωσης πλησιάζουν στο τέλος και γίνονται με μεγάλη φροντίδα ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα ακόμη αρχοντικό με βυζαντινά κατά τους ειδικούς στοιχεία. Το εσωτερικό του αρχοντικού Μπασάρα το γνωρίζω καλά διότι ο τελευταίος κάτοικος Κωνσταντίνος Μπασάρας ήταν αδελφός της γιαγιάς μου Χαρίκλειας και οικογενειακός γιατρός. Με την μητέρα μου επισκεπτόμουν συχνά τον ιατρό Μπασάρα και γνωρίζω καλά τους εσωτερικούς χώρους.



Φοβούμαι ότι είναι ακατάλληλοι και κυρίως εντελώς ανεπαρκείς για να στεγάσουν Μουσείο μιας βιοτεχνίας που έχει ζωή αιώνων, χαρακτηρίζει την απασχόληση μιας ολόκληρης πόλης όλα αυτά τα χρονιά, παρήγε ένα εξαγώγιμο προϊόν που στα χρόνια της ακμής της ήταν μεγαλύτερο από τις βιομηχανικές ε ξαγωγές και είχε ισχυρές διακλαδώσεις σε Αμερική, Ευρώπη και αλλού.

Μπορεί κανείς να φανταστεί τι μουσειακό υλικό υπάρχει και πόσα ντοκουμέντα , πόσα στοιχεία πόσες στατιστικές με αριθμητικά δεδομένα, πόσες διακρίσεις και πόσες φωτογραφίες έχουν συσσωρευθεί ώστε το μουσείο της Γούνας να γίνει μοναδικό. Οι Κινέζοι μπορούν να κάνουν εργοστάσια γούνας ή ακόμη ρομπότ που θα κατασκευάζουν γούνες, αλλά μουσείο με εκθέματα και στοιχεία αιώνων δεν μπορούν να έχουν.

Η Καστοριά που έχει χάσει την μοναδικότητα της γούνας μπορεί με την βοήθεια μουσειολόγων να αποκτήσει την μοναδικότητα ενός μουσείου Γούνας. Μουσείο που θα εδραιώνει κατά τον πιο αντικειμενικό και συνεχή τρόπο την Καστοριά ως πόλη της γούνας .

Μενέλαος Μπατρίνος
Ομ. Καθηγητής Ενδοκρινολογίας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Ιουλίου 2017, αρ. φύλλου 893


Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ