13.9.11

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε Διευθυντά,

Διάβασα στην ΟΔΟ ότι το αρχοντικό Μπασάρα πρόκειται να αναστηλωθεί για να στεγασθεί το Μουσείο Γούνας. Την οικία Μπασάρα την γνωρίζω καλά διότι την έχω επισκεφθεί πολλές φορές λόγω συγγένειας και πιστεύω ότι είναι εντελώς ακατάλληλη για μουσείο γούνας λόγω εσωτερικής διαμόρφωσης, αλλά κυρίως διότι αποτελεί ένα σπάνιο μουσείο μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής το οποίο δεν επιδέχεται καμία εξωτερική ή εσωτερική επέμβαση.

Το αρχοντικό Μπασάρα, παλαιότερο από τα άλλα που κοσμούν την Καστοριά, μαζί με τα γειτονικά αρχοντικά των αδελφών Εμμανουήλ, και το γεμάτο τοιχογραφίες, αλλά εγκαταλελειμμένο, αρχοντικό Νατζή, αποτελούν ένα ασύγκριτο οικιστικό τρίδυμο του 18ου αιώνα, μοναδικό στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, που θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνο του, χωρίς τις άλλες ομορφιές της πόλης και τις εκκλησίες της, τουριστικό πόλο έλξεως και θαυμασμού.

Αλλά και ένα Μουσείο Γούνας μιας πόλεως σαν την Καστοριά, στην οποία γεννήθηκε και μεγαλούργησε επί 300 χρόνια η γουνοποιία, δεν μπορεί να αντιπροσωπεύεται από ένα ομοίωμα γουναρά που εργάζεται σε μια παλαιά μηχανή και μερικά εργαλεία στριμωγμένα στους ανεπαρκείς χώρους ενός οποιουδήποτε αρχοντικού. Ανεπαρκείς για την εικόνα, την έκταση και κυρίως το βάθος χρόνου που πρέπει να έχει ένα καστοριανό Μουσείο Γούνας, για να εξιστορήσει τη διαδρομή της γούνας στην Ευρώπη και Αμερική επί 3 αιώνες.

Στη Καστοριά παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο, μια καινοτομία από εκείνες που αναζητούμε απεγνωσμένα σήμερα, η χρησιμοποίηση αποκομμάτων για τη δημιουργία γούνας η οποία χρησιμοποιήθηκε από πολλές ομάδες πολιτών, όχι από ένα ταλαντούχο, για να δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο, σχεδόν μονοπωλιακό λόγω δεξιοτεχνίας, πείρας και παράδοσης, με βάση την Καστοριά και «αποικίες» σ' όλο τον κόσμο, το οποίο έφερε μεγάλο πλούτο στους άξιους, αλλά και ευμάρεια και εργασία σε όλη τη κοινωνία. Κάτι παρόμοιο συνέβη με τους άξιους νησιώτες καραβοκύρηδες που έγιναν εφοπλιστές. Αυτήν λοιπόν την ιστορία της γούνας πρέπει να αναδεικνύει το Μουσείο με ιστορικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες, στοιχεία από τη δραστηριότητα, χάρτες, πίνακες με τις εξαγωγές, τις αγορές στην Ευρώπη και την Αμερική.

Θα αναφέρω ένα ιστορικό γεγονός που δείχνει την έξυπνη νοοτροπία που επικρατούσε στους εμπόρους την εποχή εκείνη. Οι Καστοριανοί έμποροι στη Βιέννη αποφάσισαν να πληρώσουν τον κεφαλικό φόρο που επέβαλε ο Ναπολέων στους Αυστριακούς ως πολεμική αποζημίωση, παρ' όλον που δεν ήταν υποχρεωμένοι ως οθωμανοί υπήκοοι. Αυτά πρέπει να παρουσιάζει το Μουσείο Γούνας στους επισκέπτες και τους ανταγωνιστές του Ισραήλ και της Κίνας, οι οποίοι μπορεί να αγοράσουν από τα παλαιοπωλεία όσα θέλουν, παλαιά αντικείμενα γουνοποιίας και να ιδρύσουν ένα μουσείο, αλλά δεν  έχουν κάτι να επιδείξουν που να συγκρίνεται με την ιστορία μιας πετυχημένης εμπορικής δραστηριότητας που κατέκτησε τον κόσμο.

Ο δήμαρχος κος Χατζησυμεωνίδης που έδειξε δυναμισμό στα πρώτα βήματα της θητείας του, ο εμπορικός και πνευματικός κόσμος της Καστοριάς ,αλλά κυρίως οι σύγχρονοι γουνοποιοί, για τους οποίους η παράδοση είναι ένα πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις τους, και πρέπει να τονίζεται και να τεκμηριώνεται, είναι βέβαιο ότι θα μελετήσουν προσεκτικά και θα δώσουν την σωστότερη λύση για το Μουσείο Γούνας και το αρχοντικό Μπασάρα.


Με τιμή
καθηγητής Μενέλαος Μπατρίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ