17.4.18

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ: Ιατρική φροντίδα στους κατοίκους του Άργους Ορεστικού



Στα πλαίσια του προγράμματος «Ταξιδεύοντας για την Υγεία» του Ομίλου Υγεία Αθηνών, το Άργος Ορεστικό του νομού Καστοριάς για το φετινό έτος είχε την τιμητική του. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Ομίλου Υγεία ιατρικής φροντίδας και προσφοράς στους κατοίκους μικρών νησιών και άλλους μακρινούς προορισμούς της Ελληνικής ενδοχώρας, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2013. Στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή ιατρών και εργαζομένων στον Όμιλο Υγεία, που κάθε χρόνο επισκέπτονται διαφορετικά μέρη και εξετάζουν δωρεάν τον τοπικό πληθυσμό (Λειψοί – Αγαθονήσι, Καλάβρυτα, Κάρπαθος, Καρπενήσι, Λέρος, Καλαμπάκα, Τήλος-Νίσυρος, Άργος Ορεστικό).

Τις ιατρικές υπηρεσίες του Ομίλου Υγεία καλύπτουν τα ιδρύματα Υγεία, Μητέρα, Μητέρα Παίδων, Λητώ κ.λ. με τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής. Η αποστολή του Ομίλου στο Άργος Ορεστικό πέτυχε πολλά. 31 ιατροί, 16 διαφορετικών ειδικοτήτων και 40 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικό προσωπικό ήταν παρόντες. Μετακινήθηκαν με δώδεκα αυτοκίνητα, μικρά φορτηγά, ένα πούλμαν, ένα ασθενοφόρο κ.λ. Δεν ήταν απλή εκδρομή. Το αντίθετο. Όλοι εργάσθηκαν σκληρά από το πρωί μέχρι το βράδυ, την Παρασκευή και το Σάββατο 3 και 4 Νοεμβρίου. Τόσο σκληρά που δεν τους έμεινε καιρός ούτε την Καστοριά να επισκεφθούν οργανωμένα.

Εθελοντές για το κοινό καλό με τα όλα τους. Εξέτασαν σχεδόν 1.100 άτομα και έκαναν πάνω από 4.000 κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Το σχολείο που διατέθηκε από τον Δήμο του Άργους Ορεστικού γι αυτή τη δουλειά, ένας καινούργιος βρεφονηπιακός σταθμός, μέσα σε λίγες ημέρες είχε μετατραπεί σε πρότυπο εξωτερικό ιατρείο με διεθνείς προδιαγραφές. Το κλίμα ήταν φιλικό, ανθρώπινο, πολιτισμένο, χωρίς το άγχος που συνοδεύει συχνά κάθε επίσκεψή μας σε ιατρούς. Μακάρι να υπήρχε καιρός να έβλεπε η ομάδα μας περισσότερο κόσμο.

Πλαστικοί χειρουργοί, ορθοπεδικοί, αγγειοχειρουργοί, χειρουργοί μαστών, παθολόγοι, πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι, οφθαλμίατροι, δερματολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, γυναικολόγοι και ακτινολόγοι και άλλοι, όλοι παρόντες. Στήθηκαν εργαστήρια για εξετάσεις αίματος, pap-test, υπερήχους καρδιάς, κοιλίας, προστάτου, οφθαλμολογικά μηχανήματα, μέχρι παιδιατρικό τμήμα δημιουργήθηκε, διαιτολογικό κ.λ.

Η γραμματειακή κάλυψη της αποστολής αυτής ήταν υψηλού επιπέδου με κομπιούτερς, ηλεκτρονικές ταμπλέτες, κινητά τηλέφωνα, μικρόφωνα κ.λ. Ήταν σαν να βρισκόταν κανείς στα καλύτερα αμερικανικά ή ευρωπαϊκά νοσοκομεία. Αφήστε το καταπληκτικό τεχνικό προσωπικό, που είχε δουλέψει σκληρά μέρες πριν, για να στήσει αυτό το σκηνικό πρότυπου νοσοκομείου. Ανέπτυξαν δεκάδες εξεταστικές κλίνες με διαχωρισμό από ειδικά χωρίσματα και κουρτίνες, πίνακες ανακοινώσεων, μέχρι κουζίνα εξυπηρέτησης και πολλές τουαλέτες για όλο το προσωπικό –πάνω από 70 άτομα και εκατοντάδες επισκέπτες ασθενείς. Για τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες δεν έχω τίποτε να πω –ξεπέρασαν τον καλύτερο εαυτό τους. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους!

Στην Αθήνα έχει ήδη εκδοθεί ειδικό δελτίο τύπου από τον Όμιλο Υγεία και εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό για την εκδήλωση αυτή. Η αποστολή μας έτυχε ευρείας κάλυψης από την τηλεόραση και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Η όλη προσπάθεια δεν θα είχε πετύχει τόσα πολλά αν δεν τελούσε υπό την καθοδήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Υγεία Ανδρέα Καρταπάνη που ήταν συνεχώς παρών στις εργασίες της αποστολής αυτής και τον άψογο οικοδεσπότη της όλης προσπάθειας Δημάρχου του Άργους Ορεστικού κυρίου Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και τους συνεργάτες του της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ας τονισθεί επίσης η παρουσία του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ και η επίσκεψη του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Καστοριάς καθηγητού κ. Λεωνίδα Παπαδημητρίου, καθώς και του κ. Ζήση Τζηκαλάγια, τέως βουλευτού του νομού Καστοριάς και ιατρού πνευμονολόγου. Εννοείται ότι τα πολλά συγχαρητήρια πηγαίνουν στον Τμήμα και τη Διεύθυνση Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Ομίλου που με επικεφαλής την κ. Αικατερίνη Σκουτέλα και τον κ. Δημήτρη Στέφο ξεπέρασαν τους εαυτούς τους στην οργάνωση της αποστολής μας.

Εκφράζουμε την ελπίδα τέτοιες εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας να επαναλαμβάνονται πιο συχνά από διαφόρους φορείς Υγείας κρατικούς ή ιδιωτικούς. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βοήθεια και ιατρική συμπαράσταση στον πληθυσμό της υπαίθρου της πατρίδας μας κυρίως στα μικρά μέρη, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που περνάμε δύσκολες οικονομικές και όχι μόνο στιγμές.

Πριν τελειώσω τις σημειώσεις μου αυτές, για «ιστορικούς» λόγους θα ήθελα να αναφέρω ότι η πρώτη ιατρική εξόρμηση του Υγεία στην Καστοριά είχε γίνει το 2007 στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του νοσοκομείου μας. Επισκεφθήκαμε τότε την πόλη 18 γιατροί και φίλοι του υπογράφοντος, στελέχους του Υγεία. Ακολούθησαν μία-δύο επιστημονικές συναντήσεις και μικροσυνέδρια με οργανωτές την Επιστημονική Ένωση των ιατρών του Υγεία, ογκολόγους κ.λ. Τέλος, μην ξεχάσω και μια μεγάλη ιατρική προσφορά προς τους κατοίκους του Νεστορίου από ομάδα καθηγητών και διευθυντών ορθοπεδικών κλινικών του Υγεία, που έγινε στο ξενοδοχείο Άφκος του Νεστορίου υπό την αιγίδα του τοπικού Δημάρχου κ. Πασχάλη Γκέτσιου, άριστου οικοδεσπότη. Τότε μου πρωτοήρθε η ιδέα τα ξενοδοχεία της Ελλάδος για μερικές ημέρες τον χρόνο, ειδικά τον χειμώνα, να ανοίγουν τα δωμάτιά τους για κλινικές εξετάσεις των κατοίκων της περιοχής τους, με πρωτοβουλία από εθελοντικές ομάδες ιατρών που θα έχουν μια στοιχειώδη διοικητική κάλυψη κι ένα επιστημονικό πρωτόκολλο εργασίας. Τίποτε πιο εύκολο. Είχαμε εξετάσει, θυμάμαι, ήταν φθινόπωρο του 2015, εκατόν ογδόντα κατοίκους σε δύο ημέρες, σε έξι δωμάτια του ξενοδοχείου. Ήμασταν πέντε ιατροί ορθοπεδικοί και μάλιστα senior. Κρατήσαμε σημειώσεις, πήραμε ιστορικά, δώσαμε συμβουλές, βοηθήσαμε πολλούς. Άξιζε και τότε πολύ η προσπάθειά μας, προοίμιο της τωρινής αποστολής στο Άργος Ορεστικό.

Είμαι σίγουρος ότι οι σημερινοί εθελοντές της φετινής αποστολής «Ταξιδεύοντας για την Υγεία» του Ομίλου Υγεία θα επιστρέψουν στην Καστοριά και την περιοχή της. Με τις οικογένειές τους. Τους φίλους τους. Η περιοχή έχει τόσα πολλά να δώσει.

Το πολιτιστικό κέντρο του Άργους Ορεστικού και το αρχαιολογικό του μουσείο δεν θα το ξεχάσουν εύκολα. Η στήλη των Βατυνναίων τους περιμένει. Χαραγμένα μακεδονικά ελληνικά ονόματα σε μάρμαρο του 2ου αιώνος μ.Χ.! Επίσης, το παλαιολιθικό μουσείο στο Νόστιμο με το απολιθωμένο δάσος του. Τα νεολιθικά ευρήματα στην Αυγή, τα υπολείμματα του τείχους του Διοκλητιανού, η Ομορφοκλησσιά, τα ποτάμια και τα βουνά της περιοχής.

Αφήστε την Καστοριά που έχει γίνει πια μια πόλη με το Άργος Ορεστικό και που λάμπει με την λίμνη της. Το νέο της Βυζαντινό Μουσείο, τις θαυμάσιες εκκλησίες της, τα αρχοντικά της. Ο γύρος της λίμνης με τα πλατάνια της έχει χαρακτηρισθεί μοναδικού κάλους σε όλη την Ευρώπη.

Όσον αφορά την ιστορία της περιοχής, όποια πέτρα και να αγγίξετε έχει μέγιστο ενδιαφέρον. Από τον Μακεδονικό Αγώνα των αρχών του 20ου αιώνα στον Παύλο Μελά. Στα σχετικά πρόσφατα δύσκολα πολεμικά χρόνια.  Ο νομός Καστοριάς και το Άργος Ορεστικό θα αργήσουν να ξεχάσουν την επίσκεψη αυτή των εθελοντών του Ομίλου Υγεία.



  • O Όμιλος Υγεία βρέθηκε στο Άργος Ορεστικού στα πλαίσια του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας «Ταξιδεύουμε για την Υγεία», όπου ομάδα εθελοντών προσέφερε δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Νοεμβρίου.  Συνολικά διενεργήθηκαν περισσότερες από 4000 εξετάσεις σε περίπου 1100 κατοίκους από την ομάδα των εθελοντών των εταιρειών του Ομίλου Υγεία. Η ομάδα αποτελείτο από 31 ιατρούς 16 ειδικοτήτων καθώς και 40 εθελοντές από το νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό των εταιριών του Ομίλου Υγεία. Οι ειδικότητες των ιατρών που συμμετείχαν ήταν: αγγειοχειρουργοί, αναισθησιολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, γυναικολόγοι, δερματολόγοι, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, ορθοπεδικοί, ουρολόγοι, οφθαλμίατροι, παθολόγοι, παιδίατροι, πνευμονολόγοι, χειρουργοί & χειρουργοί μαστού, πλαστικοί χειρουργοί και ωτορινολαρυγγολόγοι. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν, περιλάμβαναν αιματολογικούς ελέγχους, pap-test, υπερηχογραφήματα σώματος και αγγείων, καρδιογραφήματα, triplex καρδιάς και οφθαλμολογικούς ελέγχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαγνώσθηκαν δύο πολύ σοβαρά περιστατικά, τα οποία και διακομισθήκαν άμεσα με το ασθενοφόρο του Ομίλου Υγεία στο νοσοκομείο της Καστοριάς για περαιτέρω νοσηλεία.  Το πρόγραμμα «Ταξιδεύουμε για την Υγεία» σχεδιάστηκε για να καλύψει τις αναγκών των κατοίκων μικρών νησιών και ορεινών κοινοτήτων που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Στηρίζεται στην εθελοντική δράση των εργαζομένων του Ομίλου Υγεία, οι οποίοι με εφόδιο τις κορυφαίες ιατρικές υπηρεσίες και τον τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής που διαθέτουν τα νοσοκομεία του ομίλου, ταξιδεύουν και προσφέρουν ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρική μέριμνα και ανθρώπινη φροντίδα.  Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εθελοντικές εκστρατείες (Λειψοί & Αγαθονήσι, Καρπενήσι, Κάρπαθος, Καλάβρυτα, Καλαμπάκα, Λέρος, Τήλος & Νίσυρος), ενώ έχουν εξεταστεί πάνω από 8.700 κάτοικοι και έχουν διενεργηθεί πάνω από 34.100 ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 910.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ