30.5.18

ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ηλίας Παπαμόσχος



Ανηφορίζοντας σταθερά, ο Καστοριανός Ηλίας Παπαμόσχος, το δύσβατο μονοπάτι του διηγήματος, έπιασε χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες την κορυφή μέσα σε λίγα μόνον χρόνια. Το υπουργείο Πολιτισμού με την εννεαμελή κριτική επιτροπή, ανεγνώρισε το ταλέντο του για τον πρωτόγνωρο τρόπο συγγραφής διηγήματος και του απένειμε το πρώτο Βραβείο διηγήματος -νουβέλας.

Και ασφαλώς, η επισημοποίηση της καταξίωσής του σαν το πρώτο στο είδος στην Ελλάδα για το 2016 με το βιβλίο του «Η αλεπού της σκάλας» με σφραγίδα και υπογραφές έμπειρων στο είδος λογοτεχνών και κριτικών, δεν τιμά μόνον τον ίδιο.
Τιμά και την πόλη του, την Καστοριά, που στα σπλάχνα της γαλουχήθηκε με τις ευαισθησίες του λογοτέχνη-ποιητή, επιβεβαιώνοντας πως ο πολιτισμός της συνεχίζει να υπάρχει, και να διαθέτει και πάλι κορυφές· και συνεχίζει να την κρατάει στην επικαιρότητα και με το παρελθόν της και με το παρόν της -και με ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον της.

Δεν θεωρώ τον εαυτόν μου να διαθέτει τέτοιες ικανότητες και γνώσεις για να ασχοληθεί πλατύτερα για το έργο του. Δεν θα απέφευγα όμως τον πειρασμό και να τολμήσω να πω πως ο Ηλίας Παπαμόσχος, με μια αλλιώτικη δύναμη που διαθέτει στην γραφή, να μετατρέπει τα περιεκτικά με κατανοητά νοήματα και σύντομα διηγήματά του σε ποιήματα, έχει δημιουργήσει την δική του Σχολή, που δεν αντιγράφεται και είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσει μιμητές, γι’ αυτό και θα μείνει πρότυπο· και κατάμονος στην μοναξιά του είδους του.

Γιατί τα διηγήματά του δεν τα ομορφαίνει με μυθοπλασίες, που με ψευδαισθήσεις αποπλανά τον αναγνώστη, αλλά τα μεστώνει ολόγιομα από ποιητική διάθεση με ατόφια γεγονότα, όπως ο ίδιος τα βίωσε, με κυρίαρχο τον βαθύ πόνο που τον προκαλούν τα ακούσματα θανατηφόρων ρόγχων και τον κρατούν προσγειωμένο, πως αυτό το κακό καραδοκεί και γι’ αυτόν και για τον καθένα μας.

Όμως, επειδή νιώθω να έχει στερέψει το οπλοστάσιό μου για να συνεχίσω, θα έλεγα αυτό για τελευταίο: Θέλω λοιπόν, να πιστεύω ακράδαντα, πως δεν θα τον αποπλανήσει η μαγεία αυτής της αναγνώρισης και θα παραστρατήσει σε άλλους ατραπούς, αλλά πάντα θα προσπαθεί να υπηρετεί απαρέγκλιτα και να συνεχίσει την πορεία αυτής της περιεκτικής διήγησης που τον καθιέρωσε στην κορυφή, για να μπορέσει να κρατηθεί εκεί ψηλά, ζωντανός και ανίκητος.

Και δεν θα παραλείψει ασφαλώς να τροφοδοτεί τοπικές σελίδες, μέσα από τις οποίες είδαν το φώς της δημοσιότητας τα πρώτα του πονήματα.
Καλή συνέχεια Ηλία.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Δεκεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 913


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ