14.3.18

Πρόσωπα 2017: Ηλίας Παπαμόσχος [2]


ΟΔΟΣ 28.12.2017 | 916 | Πρόσωπα 2017

Σε μια πόλη που δεν έχει ούτε καν μισή αίθουσα



[+] Τον Καστοριανό συγγραφέα και άνθρωπο τη σύγχρονης γενιάς κ. Ηλία Παπαμόσχο, γέννημα – θρέμμα του παλιού κέντρου της πόλης, επέλεξαν πολλοί από τους αναγνώστες και φίλους της ΟΔΟΥ ως πρόσωπο της χρονιάς, αφού προς το τέλος του 2017, ο κ. Ηλίας Παπαμόσχος, τιμήθηκε με κορυφαία πανελλήνια διάκριση κρατικού βραβείου.

Συγκεκριμένα, το τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου της διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της γενικής διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού ανακοίνωσε την 1η Δεκεμβρίου 2017 τα Κρατικά βραβεία λογοτεχνίας 2016. Αφορούν όλα εκδόσεις έτους 2015 και σε αυτά κατέληξε η επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας μέσα από τον κατάλογο των υποψήφιων προς βράβευση έργων. Η επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας ύστερα από ψηφοφορία απένειμε στον κ. Ηλία Παπαμόσχο, το Κρατικό βραβείο διηγήματος – νουβέλας για το βιβλίο του με τίτλο “Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες”, εκδ. Κίχλη.

Το σκεπτικό της επιτροπής είναι εύγλωττο και τιμά τον ίδιο καθώς όπως αναφέρθηκε «Ο Παπαμόσχος με τρόπο λιτό, κοφτό, σχεδόν λαχανιαστό, καταπιάνεται με θέματα παραδοσιακά της διηγηματογραφίας. Πράγματα απλά και ευτελή με τον ιδιαίτερο λόγο του Παπαμόσχου μεγαλώνουν και απλώνουν ως εκεί που φτάνει η φαντασία του αναγνώστη. Όλα τα διηγήματα της συλλογής ισότιμα σε αφηγηματική δύναμη προσφέρουν αφορμές για προβληματισμό».

Με αυτή την αφορμή ο κ. Ηλίας Παπαμόσχος, έκανε για μια ακόμη φορά γνωστή για θετικό λόγο την ιδιαίτερη πατρίδα του, στην οποία επιμένει να ζει και να γράφει. Χωρίς αμφιβολία, είναι κάτι που τον εμπνέει εδώ και την ίδια στιγμή οι διακρίσεις και η βράβευσή του, δεν έχουν πλήξει τον διακριτικό τρόπο του ιδιωτικού του βίου.

ΟΔΟΣ 28.12.2017 | 916 | Πρόσωπα 2017

Ο κ. Ηλίας Παπαμόσχος ξεκίνησε να παρουσιάζει το συγγραφικό του έργο, μέσα από τις σελίδες της ΟΔΟΥ. Σύντομα απέκτησε πανελλήνια φήμη και εμβέλεια.

Στις ιστορίες του Ηλία Παπαμόσχου δεσπόζουν τα θέματα της μνήμης, του χρόνου, της απώλειας, του πόνου ως θεμελιώδους στοιχείου του ανθρώπινου βίου, της σχέσης μας με τα ζώα και τη φύση, από την κυριαρχία του ανθρώπου πάνω τους έως την ενοχή.

Με μια γλώσσα απείθαρχη με τον ρυθμό του λόγου να διαδραματίζει πάντα βαρύνοντα ρόλο, ο Ηλίας Παπαμόσχου, στην Καστοριά, που δεν έχει πνευματικό κέντρο, ούτε καν μισή αίθουσα, συνεχίζει να δημιουργεί έναν δικό του κόσμο και ένα εντελώς ιδιαίτερο, προσωπικό ύφος.

Συγχρόνως, ακροβατώντας στοχαστικά στη μεθόριο μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας, ο Ηλίας επιχειρεί να ψηλαφίσει το αίνιγμα της ζωής, καθώς, παραφράζοντας τα λόγια του, «πιασμένοι είμαστε στον ιστό των αινιγμάτων, στο κέντρο του παραμονεύει ο καθρέφτης, συμπυκνωμένη άμμος ερήμου».

Οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ ήταν μετά απ’ αυτά φυσικό να τον επιλέξουν μαζικά, ως ένα οικείο και δικό τους άνθρωπο, που τιμά για μια ακόμη φορά την πόλη του.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Δεκεμβρίου 2017 αρ. φύλλου 916
Φωτογραφίες: Ηλίας Παπαμόσχος


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ