13.6.18

Η Ν.Δ. σχετικά με τις εξελίξεις



«Η εκχώρηση της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν απαράδεκτες εθνικές παραχωρήσεις. Είναι αυτό Εrga Οmnes; Δηλαδή το ίδιο όνομα για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων;».

Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Γι αυτό και από χθες το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης τον κάλεσε δημοσίως να μην την υπογράψει δεσμεύοντας τη χώρα.

Είναι μια κακή συμφωνία που περιλαμβάνει απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις. Όπως είναι η εκχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής εθνότητας» στοιχεία που εξ αρχής δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τους Έλληνες και προφανώς τη Ν.Δ.

Αλήθεια πώς αισθάνθηκε χθες ο κ. Τσίπρας όταν άκουσε τον κ. Ζάεφ να πανηγυρίζει επειδή η συμφωνία κατοχυρώνει την «Μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα για τους συμπατριώτες του; Και τι έχει να πει για το γεγονός ότι το Severna Makedonija θα ισχύει μόνο για τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια, ενώ για τις σχέσεις των Σκοπίων με όλες τις υπόλοιπες χώρες θα ισχύει το North Macedonia;

To γράφει ρητά ακόμη και το non paper του Μαξίμου: Ενώ σε όλο τον κόσμο τους πολίτες της ΦΥΡΟΜ θα τους αποκαλούν Μακεδόνες (Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia) μόνο στην Ελλάδα θα λέγονται «πολίτες της Severna Makedonja».

Είναι αυτό Εrga Οmnes; Δηλαδή το ίδιο όνομα για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων; Διότι αν υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία το Severna Makedonija και πολύ περισσότερο το North Macedonia θα γίνει πολύ σύντομα σκέτο Μακεδονία. Έτσι θα αποκαλούν όλοι αυτή τη χώρα και Μακεδόνες τους πολίτες της και μάλιστα με τη βούλα τη χώρας .

Η εκχώρηση δήθεν «μακεδονικής γλώσσας» και δήθεν της «μακεδονικής εθνότητας» δεν είναι αποδεκτή από τη Ν.Δ. Διότι συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων. Και επιπλέον έχει και προπαγάνδα τα όρια της. Είναι αδιανόητο να πανηγυρίζει η κυβέρνηση ως επιτυχία της ότι όλος ο κόσμος θα αποκαλεί στο εξής «Μακεδόνες» τους γείτονες με την έγκριση της Ελλάδας. Διότι αυτή την εξέλιξη παραχωρεί επί της ουσίας το κείμενο της συμφωνίας η οποία σημειωτέον δεν έχει σταλεί ακόμη στο σύνολό της στα κόμματα, παρά μόνον ως μια διαρροή του Μαξίμου με non paper. Γεγονός που επίσης επιβεβαιώνει την προσπάθεια των κ. Τσίπρας και Κοτζιά να αποκρύψουν την πραγματικότητα από τους πολίτες.

Η λύση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Και αυτό επειδή είναι μια κακή λύση. Αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Διότι είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα σκέτο Μακεδονία.

Η Νέα Δημοκρατία έχει διαχρονικά αποδείξει την υπευθυνότητά της σε όλα τα ζητήματα και πολύ περισσότερο στα εθνικά. Και μάλιστα σε δύσκολες εποχές αναλαμβάνοντας το σχετικό πολιτικό κόστος. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μια κακή συμφωνία. Διότι εκτός των άλλων, προσφέρει πρόσφορο έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικο εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Αυτό είναι μία πρόσθετη ζημία που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσει ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξει άλλη μία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Και για αυτό, θα πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλαχθεί τη ενότητα του Ελληνικού λαού.

Η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εκτός των άλλων είναι και διακεκριμένος συνταγματολόγος, προκειμένου να υπογραμμίσει και σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο ότι ο πρωθυπουργός δεν νομιμοποιείται να δεσμεύσει τη χώρα σε οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία όταν δεν διαθέτει καν τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης του για να το πράξει. Βάσει του Συντάγματος ένας πρωθυπουργός μπορεί να υπογράψει μια διεθνή συμφωνία, με την προϋπόθεση ότι διαθέτει τη στήριξη έστω της κυβέρνησής του. Ούτε αυτό δεν έχει ο κ. Τσίπρας, και θέλει να δεσμεύσει την χώρα με μια κακή συμφωνία. Εξυπακούεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα δώσει τη μάχη για να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική υπερηφάνεια του ελληνικού λαού.

Η Νέα Δημοκρατία κάλεσε ήδη από χθες τον κ. Τσίπρα μέσω του προέδρου της να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει καν τη νομιμοποίηση της κυβέρνησής του για να το πράξει. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι όλες οι επιλογές εξετάζονται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά όπως γίνεται αντιληπτό αυτές δεν ανακοινώνονται σε τηλεοπτικό χρόνο.


* * *


Η απάντηση του Μαξίμου

Η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις. Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία.


* * *

Η ανταπάντηση της Ν.Δ.

«Ο κ.Τζανακόπουλος έχει μπερδευτεί. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ.Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησης του. Το επαναλαμβάνουμε για τελευταία φορά: ο πρωθυπουργός οφείλει να επιβεβαιώσει άμεσα στη βουλή ότι διαθέτει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας των βουλευτών πριν δεσμεύσει τη χώρα με μια επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία.

Υ.Γ Από χθες στις 8 το βράδυ η ΝΔ ζήτησε να της αποσταλεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Τι άραγε φοβάται η κυβέρνηση και καθυστερεί να το στείλει; Είναι αδιανόητο η μόνη ενημέρωση που έχουν τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες να προέρχεται από ένα non paper του Μαξίμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ