7.8.18

Λόγος & αντίλογος



Ο καθείς υπερασπίζεται τη συλλογική του μνήμη! Για τους κομμουνιστές ο Τρούμαν πάντοτε θα υπενθυμίζει την ήττα του Εμφυλίου - κάποιος στα επεισόδια ούρλιαζε για τις βόμβες ναπάλμ στον Γράμμο, άλλος πάλι υπενθύμιζε τη Χιροσίμα! Η μνήμη θα είναι πάντοτε επιλεκτική, εκείνοι θα ομνύουν στον Άρη και στον Μπελογιάννη και θα θυμούνται την Ηλεκτρική και τη Μακρόνησο, οι άλλοι σε ποιον και σε τι, άραγε;

Είναι περίεργο που ενώ το άγαλμα υφίσταται κατά καιρούς το αριστερό μένος, απουσιάζουν οι υπερασπιστές του και αυτό, όχι βεβαίως επειδή ο Τρούμαν ανακαλεί μαύρες μνήμες στον μέσο νεοέλληνα -ποιος τον γνωρίζει εξάλλου ή γνωρίζει ακριβώς τι αντιπροσωπεύει για τα καθ' ημάς; - απλούστατα, είναι η Αριστερά που παραδοσιακά διατηρεί ακέραιο το αγωνιστικό φρόνημα και πάντα σε εγρήγορση τα ανακλαστικά κοινωνικής παρέμβασης και (αντί)δράσης, διαχειριζόμενη άριστα τον δημόσιο χώρο.

Η ανεξήγητη σιωπή για τη νίκη του αστικού κόσμου στον Εμφύλιο είναι εκκωφαντική, ο Γράμμος ουσιαστικά έμεινε "ορφανός" από υπερασπιστές!

Είναι απίστευτο, αλλά, σε επίπεδο συμβολισμού, τη θέση της χώρας στον δυτικό κόσμο δεν φαίνεται να τη συμμερίζεται κανείς από τα λεγόμενα αστικά κόμματα, ωσάν η νίκη στον Εμφύλιο να επρόκειτο τελικά για ένα οδυνηρό και ανεξίτηλο στίγμα και όχι για την οριστική της προσχώρηση στο Δυτικό μπλοκ - έστω και με το βαρύ κόστος του αυταρχικού και φοβικού μετεμφυλιακού "ανάπηρου" κοινοβουλευτισμού! Κατά λογική συνέπεια, αυτή την εκκωφαντική σιωπή αποφάσισαν να καλύψουν οι φιλοναζιστές χρυσαυγίτες και λοιπές ακροδεξιές αποφύσεις και σέχτες, προσδιορίζοντας την δική τους ταυτότητα, δίνοντας παράλληλα το τέλειο άλλοθι για εμβάθυνση του μετεμφυλιακού ρήγματος.

Τα στερεότυπα, ωστόσο, καλά κρατούν: ο Τρούμαν αποτελεί διαχρονικό υπόδειγμα καταπίεσης και υποτέλειας, ο Άρης ελευθερίας και αντίστασης - ο απλουστευμένος ταξικός μανιχαϊσμός σε όλο του το μεγαλείο! Το ελληνικό παράδοξο στην Ευρώπη του 2018 είναι αναπάντεχα πανίσχυρο!

B@disqus_TYlvolnz24


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Απριλίου 2018, αρ. φύλλου 932


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ