31.8.18

ΟΔΟΣ: Μακαρίως καθεύδει


ΟΔΟΣ 29.3.2018 | 929

Τις περασμένες ημέρες, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών, ταυτόχρονα περίπου με την Διεθνή του Έκθεση στην Αθήνα, εκτόξευσε και δημόσια πλέον, δηκτικά πυρά και καυστικά σχόλια σε βάρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας».

Αφορμή (ή πρόσχημα) ήταν το ότι ο τελευταίος, με ανακοίνωσή του τρείς ημέρες πριν την έναρξη της 8ης Διεθνούς Ελληνικής Έκθεσης Fur Excellence in Athens International Fur Fair 2018, ανήγγειλε συναφή δραστηριότητά του. Κατηγόρησε πιο ειδικά την διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, για το ότι εξέδωσε δελτίο τύπου για την Διεθνή Έκθεση Kastoria International Fur Fair.

Θεωρώντας λοιπόν την ενέργεια αυτή αντιδεοντολογική και θυμίζοντας στους αγαπητούς «συναδέλφους» τους (sic) ότι ο ΣΕΓ είχε αναβάλει τη σχετική εκδήλωση προβολής του νέου δημιουργικού της FEA το Νοέμβριο του 2016 και 2017 για να μην συμπέσουν με τις ημέρες του Fur Festival, η Καστοριά μετατράπηκε πάλι σε ριγκ. Όπου οι μεν γουνοποιοί από την Αθήνα αντιπαρατίθενται στους δε, στην Καστοριά, χωρίς πια να μπορεί να κρυφτεί ο κίνδυνος περαιτέρω συρρίκνωσης του κλάδου της Γούνας. Απλά ο ένας κατηγορεί τον άλλο για την εξέλιξη.

Την ίδια ώρα με όλα αυτά, οι βουλευτές Καστοριάς ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους για Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, παρά τον μαινόμενο και σχεδόν απροκάλυπτο εμφύλιο πόλεμο στον κόσμο της Γούνας της Καστοριάς, που δείχνει την έλλειψη ρεαλισμού από την μη ευόδωση των στόχων του εκπατρισμού της υπόθεσης της Διεθνούς Έκθεσης, αν δεν είναι αποτυχία κιόλας, αφού παρά τα τόσα πολλά, οκτώ πια, χρόνια που διοργανώνεται, οι συνέπειες μόνο θετικές δεν είναι για το κοινωνικό σύνολο, την πόλη της Καστοριάς, ίσως και γι αυτούς τους ίδιους· τόσο η κυρία Ολυμπία Τεληγιορίδου (ΣυΡιζΑ) όσο και η κυρία Μαρία Αντωνίου (Ν.Δ.) σφύριζαν αδιάφορα. Έχοντας προηγουμένως νίψει τις χείρες τους.

Για την ακρίβεια, έμοιαζαν περιχαρείς, καθώς είχαν προηγηθεί σειρά από μεγάλες (φωτογραφικές) επιτυχίες τους. Η μεν κυβερνητική βουλευτής, προωθούσε στα ΜΜΕ με θριαμβολογίες, ως δική της επιτυχία, το γεγονός ότι προκηρύχθηκαν 6 θέσεις ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καστοριάς την ίδια στιγμή που στην Κοζάνη προκηρύχθηκαν 14, στην Φλώρινα 11 και στα Γρεβενά 7. Και προωθούσε φωτογραφίες της, με τον υπουργό Υγείας σε βαρυσήμαντο περιβάλλον καφέ «χαλαρά».

«Εντάξει» είναι και αυτή μια αντίληψη για τα χαρακώματα της πολιτικής, αν φέρνει όμως αποτελέσματα. Διότι στην περίπτωση της Καστοριάς, αναψυκτικά, καφέδες, χυμοί, σταχτοδοχεία και ποτήρια δίνουν και παίρνουν. Αλλά αποτελέσματα δεν φαίνονται. Όχι τουλάχιστον ακόμη. Ούτε πάντως τόσα όσα να δικαιολογούν θριάμβους.

Η άλλη βουλευτής Καστοριάς, πάλι, η κυρία Μαρία Αντωνίου, μετέχοντας («σε συναρπαστικές στιγμές, ευχάριστη παρέα, αξέχαστη εμπειρία!» όπως έγραψε) στο κλιμάκιο παρατηρητών των ρωσικών εκλογών και του νέου εκλογικού «θριάμβου» του ρώσου προέδρου κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, έχοντας προηγουμένως εγγυηθεί το «καλώς έχειν» της εκλογής, που δεν είναι ακριβώς εκλογή αλλά κάτι άλλο σοβιετικού τύπου, συναντήθηκε με παράγοντες της ελληνικής πρεσβείας στην Μόσχα, «προωθώντας» ζητήματα του κλάδου για τις εξαγωγές στην αχανή χώρα.

Στην ίδια «χαλαρή» παρομοίως ατμόσφαιρα, με χυμούς, καφέδες, μπισκοτάκια και τα συναφή επάνω στο τραπέζι να συνοδεύουν, δεσπόζουν καλύτερα στις σχετικές φωτογραφίες που διένειμε το πολιτικό της γραφείο στην Καστοριά.

Σε πλήρη τεκμηρίωση της σκληρής, ανθυγιεινής ίσως και κοπιαστικής δουλειάς που καταβάλλεται για τις μεγάλες επιτυχίες της Καστοριάς.


ΟΔΟΣ 29.3.2018 | 929

***
Το συμπέρασμα από όλα αυτά τα ρεπορτάζ και τα δελτία των γραφείων τύπου στην Καστοριά, είναι ότι η περιοχή μακαρίως καθεύδει


***

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής, με συνοδεία αντιδημάρχων και στελεχών, έχοντας ολοκληρώσει με προφανή επιτυχία ένα μεγάλο μέρος του προεκλογικού του προγράμματος, όπως άλλωστε μπορεί να διαπιστωθεί από καθένα με τις ίδιες τις αισθήσεις του (μάτια, αυτιά), επισκεπτόταν εθιμοτυπικά δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του, του Τοιχιού δηλαδή, συζητώντας και αυτός, «χαλαρά» με μαθητές του δημοτικού σχολείου για τα ζητήματα προφανώς της νεολαίας του Δήμου Καστοριάς, που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

Συνεπώς το συμπέρασμα από όλα αυτά τα ρεπορτάζ και τα δελτία των γραφείων τύπου στην Καστοριά, είναι ότι η περιοχή μακαρίως καθεύδει – που θα έλεγαν και οι αρχαίοι φιλόσοφοι.

Συμπτωματικά πάντως λίγες δεκάδες χιλιόμετρα πιο πέρα, στην Κοζάνη φερ’ ειπείν, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ Θεόδωρος Καρυπίδης, δήλωνε εμφατικά προσωπικά δικαιωμένος για το πράγματι μεγαλόπνοο έργο της Πανεπιστημιούπολης στην Φλώρινα, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας των «όλων πλην Καστοριάς».

Και πολύ σωστά βεβαίως διαδήλωνε την ικανοποίηση και την χαρά του, αφού χάρη στις συντονισμένες προσπάθειές του, από κοινού με τους πολιτικούς παράγοντες και φορείς της Φλώρινας, η επίσης ακριτική αυτή πόλη, καταλαμβάνει σημαντική θέση στην αμφικτυονία των πόλεων με πανεπιστημιακές σχολές. Και δη ανεπιστρεπτί.

Τώρα τι περισσότερο (ή τι λιγότερο) από την Καστοριά έχει η Φλώρινα –που επίσης ταυτόχρονα μέσω του βουλευτή της Ν.Δ. κ Ιωάννη Αντωνιάδη έβαλε στόχο, εκτός των άλλων, και  την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Φλώρινα, κανείς δεν ξέρει ακριβώς.

Προφανώς βεβαίως δεν έχουμε τους ίδιους εκλεγμένους παράγοντες, βουλευτές, δημάρχους κ.ο.κ. Για τους δικούς τους, είναι άγνωστο αν αισθάνονται τόσο δικαιωμένοι ώστε να αναλώνονται σε φωτογραφήσεις χωρίς πρακτικό αντίκρισμα ή έστω χωρίς αποτέλεσμα που να προσδίδει στην πόλη ένα έστω πλεονέκτημα. Όπως είναι άγνωστο αν οι παραγωγικοί φορείς είναι τόσο βαθειά διαιρεμένοι ώστε να σχηματισθεί ένας νέος Σύλλογος Ελλήνων Παραγωγών Κρόκου Κοζάνης, ή μία νέα Ομοσπονδία Ελλήνων Παραγωγών Κόκκινης Πιπεριάς Φλώρινας.

Βέβαια, και ποιος δεν θυμάται τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και το αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτ. Αδαμόπουλο (όπως και την κ. Ολυμπία Τεληγιορίδου, βουλευτή Καστοριάς) να έχουν εξαγγείλει (σχεδόν) την πορεία αποκατάστασης της αδικίας. Να έχουν υποσχεθεί σπουδαία και εντυπωσιακά, σε σχέση με την επιστροφή της Σχολής Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά.

Όχι ότι η λειτουργία της Σχολής αρκεί για την επιβίωση της Καστοριάς, αφού η κατάσταση στην τελευταία 3ετία, επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο. Αλλά θα ήταν μια ένδειξη. Ένα σημάδι.


ΟΔΟΣ 29.3.2018 | 929

***
Και όμως, ποιος άραγε δεν ελπίζει στην Καστοριά ότι μπορεί να έλθει μια μέρα, ιστορική θα είναι, που ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας θα δηλώσει δικαιωμένος για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος της Καστοριάς.

***

Βεβαίως τα χρόνια περνούν αμείλικτα στην πολιτική ζωή όλων αυτών, χωρίς να γίνεται απολύτως τίποτε στην Καστοριά. Τελευταία μάλιστα η Καστοριά υποβαθμίσθηκε ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, αφού τα τμήματά της δεν έχουν ούτε δικαίωμα ψήφου σε αποφάσεις που αφορούν τα ίδια.

Παράλληλα ο αδυσώπητος χρόνος απογυμνώνει όλους τους κατά καιρούς εκλεγμένους, που έταξαν και υποσχέθηκαν στην Καστοριά. Οι σχετικές φωτογραφίες ακόμη υπάρχουν να στοιχειώνουν περισσότερο την υπόθεση της Σχολής και την ίδια την πόλη.

Και όμως, ποιος άραγε δεν ελπίζει στην Καστοριά ότι μπορεί να έλθει μια μέρα, ιστορική θα είναι, που ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας θα δηλώσει δικαιωμένος για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος της Καστοριάς. Την ημέρα εκείνη που θα επιστραφεί η κλαπείσα –ξεδιάντροπα τα περασμένα χρόνια με ευθύνη της τότε κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠαΣοΚ, Σχολή στην πόλη.

Ας γίνει αυτό, κι ας περιμένει στην συνέχεια ο τόπος όσο χρειαστεί για την εξαγγελία της… Πανεπιστημιούπολης Καστοριάς (όπως έγινε πρόσφατα με την Πανεπιστημιούπολη Φλώρινας). Και ποιος στ’ αλήθεια δεν θα αναγνωρίσει την θετική σημασία στην πολιτική σκακιέρα της Καστοριάς και προσωπικά του περιφερειάρχη.

Μόνο που καθώς σε λίγες ημέρες πλησιάζει η 1η Απριλίου, όλα αυτά για την ώρα, σε επίπεδο Καστοριάς, ως πρωταπριλιάτικο αστείο, ψέμμα τέλος πάντων φαντάζουν.

Κι αντί στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, να τοποθετείται έστω και ένας (έστω και ένας) θεμέλιος λίθος για ένα μόνο δημόσιο ή δημοτικό έργο, οι πολιτικοί της πόλης στην σκιά του εμφύλιου σπαραγμού στην Γούνα, όπου ο ΣΕΓ δείχνει να ετοιμάζεται να κατηγορήσει όλους τους άλλους για τις εξελίξεις, μοιράζουν φωτογραφίες και likes.


Φωτογραφίες:
Εξώφυλλο και 3η σελίδα: Μasao Υamamoto (1957).
4η σελίδα: α) Ο δήμαρχος Καστοριάς μαζί με αντιδημάρχους, συζητούν με μαθητές του δημοτικού σχολείου Τοιχιού. β) Η βουλευτής του ΣυΡιζΑ Καστοριάς φωτογραφίζει μοντέλα της πασαρέλας. γ) Η βουλευτής της Ν.Δ. Καστοριάς προβάλλει μοντέλα.δ) Με τον υπουργό Υγείας και με τον έλληνα πρόξενο.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Μαρτίου 2018,
λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, αρ. φύλλου 929

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ