3.11.18

Συνένωση του Πανεπιστημίου με το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας

Η όδευση προς την κοινωνία της γνώσης μιας κοινωνίας που αυτό-οργανώνεται γύρω από την πληροφορία μέσω της τεχνολογίας και χωρίς χωροχρονικούς περιορισμούς, λειτουργεί ως οικονομικός πόρος για γνώση και για κάθε δραστηριότητα μας στην κοινωνία, συμβάλλοντας στην εξέλιξη.

Η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τη συνένωση των ΤΕΙ της Αθήνα και του Πειραιά, η απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η συνένωση του ΤΕΙ Ιονίων νήσων με το Πανεπιστήμιο Ιονίων νήσων, καθώς και η κατάθεση του σχεδίου νόμου για την συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας επιτάσσουν την συνένωση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να αποκτήσει η περιφέρειά μας ένα βιώσιμο Πανεπιστήμιο.

Ο χρόνος που απομένει για την υλοποίηση ή μη της συνένωσης των δυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι ελάχιστος. Ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας θα είναι διαφορετικός από τον προσεχή Φεβρουάριο και δυστυχώς εάν δεν κατατεθεί άμεσα το σχέδιο νόμου για τα ιδρύματα της περιφέρειάς μας, τότε αυτή κινδυνεύει να είναι απούσα από τον εκπαιδευτικό χάρτη. Να σημειωθεί ότι το μέγεθος του Πανεπιστημίου είναι μικρό για να είναι βιώσιμο και ήδη ακούγονται απόψεις για την προσάρτηση του σε άλλα Πανεπιστήμια. Το ΤΕΙ επίσης, μετά μάλιστα την πανεπιστημιοποίηση των υπολοίπων, κινδυνεύει να  υποβαθμιστεί και να καταστεί κατά συνέπεια και αυτό μη βιώσιμο.

Η νέες πανεπιστημιακές δομές που ακολουθούν τις συνενώσεις πρέπει να:

• είναι εξωστρεφείς
• απαρτίζονται από ερευνητικά ινστιτούτα
• περιλαμβάνουν τα διετή προγράμματα σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης
• διαθέτουν αγγλόφωνα τμήματα
• διαθέτουν νέα τμήματα που να συνδέονται με την αγορά εργασίας
• ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές ανάγκες των περιοχών όπου εδράζουν

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας-Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, σεβόμενο το αυτοδιοίκητο των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τίθεται ξεκάθαρα υπέρ της συνένωσης του Πανεπιστημίου με το ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.

Για το Π.Τ.
Ο πρόεδρος 
Εμ.Καρακάσης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ