7.12.18

Ζάεφ: «Είμαστε "Μακεδόνες", μιλάμε "μακεδονικά" και δεν θα το αμφισβητήσει ποτέ κανείς ξανά»

Επανήλθε στις διατυπώσεις περί «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας των πολιτών της ΠΓΔΜ ο Ζόραν Ζάεφ.

Λίγες μέρες μετά τα δηλώσεις του για εκμάθηση των «μακεδονικών» στην Ελλάδα (*) – για τις οποίες αργότερα τα Σκόπια εξέφρασαν τη λύπη του επειδή οι δηλώσεις παρερμηνεύτηκαν ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων:

«Είμαστε "μακεδόνες" και μιλάμε "μακεδονικά" και κανείς δεν θα το αμφισβητήσει ξανά αυτό». Μάλιστα, ανέβασε σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του σε βίντεο στo Facebook.

Παράλληλα, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως ορίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι «μόνο ένας γεωγραφικός προσδιορισμός».

«Έχουμε ένα πρόθεμα, το "Βόρεια" αλλά παραμένουμε Μακεδονία, δεν υπάρχει άλλη χώρα με αυτό το όνομα, υπάρχει Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο σκοπιανός πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MakFax και αναδημοσιεύει η Καθημερινή.

Ο Ζάεφ διαβεβαιώσε ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί «στη συμφωνία με την Ελλάδα υπάρχει αναγνώριση της "μακεδονικής" γλώσσας και του αυτοπροσδιορισμού μας».

«Η "μακεδονική" ταυτότητα και η "μακεδονική" γλώσσα προστατεύονται (σ.σ. με τη Συμφωνία των Πρεσπών) όσο ποτέ άλλοτε» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι παρά την μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ο πολίτες δεν θα αλλάξουν το όνομά τους.

«Δεν θα είμαστε Βορειο-Μακεδόνες, δεν θα έχουμε αυτή την ντροπή», φέρεται να είπε ο κ. Ζάεφ κατά τη διάρκεια διαλόγου με πολίτες για την υπό ψήφιση αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

Στο  βίντεο ο Ζ. Ζάεφ ξεκάθαρα αναφέρει πως «είμαστε “Μακεδόνες” και μιλάμε “μακεδονική γλώσσα”. Κανείς δεν θα μας αμφισβητήσει ποτέ ξανά» (Ние сме Македонци и зборуваме македонски јазик. Тоа никој веќе нема да ни го оспорува):




* * *

(*) Η έμμεση πλην σαφής αναφορά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ σε «Μακεδόνες» στην Ελλάδα οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται και τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας, εφόσον το επιθυμούν στο μέλλον, προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Αθήνα. Ο κ. Ζάεφ απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του VMRO για τα δικαιώματα και τη μόρφωση των «Μακεδόνων του Αιγαίου», είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα μόρφωσης στη δική τους γλώσσα.


* * *


Δήλωση του προέδρου των ΑνΕλ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για τους ισχυρισμούς Ζάεφ

«Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης "συμφωνίας των Πρεσπών".

»Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο».

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των ΑνΕλ "εδώ"

5 σχόλια:

  1. Τι μας λέει ο Ζάεφ τώρα;7/12/18

    Εμείς, ήδη, έχουν τα... γαλλικά μας:
    https://www.youtube.com/watch?v=MfvyQXHUmvk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/12/18

    Ο Καμμένος παιδιά.. ο Καμμένος εξύπνησε...
    Όίντα!

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/12/18

    Και η κυρία Τελιογιορίδου, τι κάνει?
    Θα χορέψει ποντιακά, απόψε? Ή "μακεδονικά"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/12/18

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος9/12/18

    Ομφαλοσκόπηση.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ