29.1.19

ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: Ο ιολογικός έλεγχος έδειξε νοροϊό - Δεν αποκλείουμε το νερό

Συναγερμός σήμανε στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. από τα αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσιάστηκαν στο Άργος Ορεστικό καθώς μέχρι σήμερα έχουν προσέλθει στο νοσοκομείο και το κέντρο υγείας της περιοχής περίπου 400 άτομα. Ήδη στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για να παρακολουθήσει και να διερευνήσει το περιστατικό αυτό.

«Το νεότερο δεδομένο είναι ότι ο ιολογικός έλεγχος έδειξε νοροϊό, επομένως ξέρουμε ότι το παθογόνο ήταν ένας ιός ο οποίος είναι πολύ ανθεκτικός και στη χλωρίωση του νερού και υψηλά μεταδοτικός από άτομο σε άτομο. Είναι ο νούμερο ένα ιός που κυκλοφορεί αυτήν την περίοδο. Μην συγχέουμε την εποχική γαστρεντερίτιδα που μπορεί να υπάρχει σε όλον το Νομό σε σχέση με το περιστατικό αυτό στο Άργος Ορεστικού. Άλλο αυτό που συνέβη στο Άργος Ορεστικού που ήταν πολύ πιο έντονο και αθρόα η επίσκεψη με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στις υπηρεσίες», δήλωσε στον Real fm 97.8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή η επικεφαλής του κλιμακίου και υπεύθυνη του γραφείου τροφιμογενών και υδατογενών του ΚΕΕΛΠΝΟ, Κασσιανή Μέλλου.

Η κ. Μέλλου τόνισε ότι «έχουμε αποκλείσει κάποιο κοινό γεγονός όλων των ατόμων γιατί δεν υπήρξε κάποια κοινή δραστηριότητα ή κάποιο τρόφιμο. Ψάχνουμε να βρούμε επιμέρους στοιχεία που να σχετίζονται με κάποια κοινή πηγή. Δεν αποκλείουμε ακόμα το νερό γιατί περιμένουμε αύριο τα αποτελέσματα από την ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου».

Μάλιστα, η κ. Μέλλου δεν απέκλεισε να προήλθε η μόλυνση των κατοίκων από συγκεκριμένη πηγή. «Δεν αποκλείεται αλλά πρέπει να βρούμε τα στοιχεία ώστε να στοιχειοθετήσουμε ότι αυτό συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση. Είναι δυνατό να υπάρχει αυτός ο ιός, είναι πολύ συχνό αίτιο υδατογενών επιδημιών», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως «από τις πρώτες πληροφορίες που συλλέγουμε είναι αν υπήρξε βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης και αν γύρω από τις πηγές υπάρχουν επιχειρήσεις ή ζώα που μπήκαν κοντά στις πηγές. Ξέρουμε ότι η περιοχή κοντά στις πηγές του δικτύου είναι απομονωμένη, ότι υπάρχει περίφραξη και ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους επαφές. Διερευνούμε όμως αν υπήρξε επαφή ζώων με το δίκτυο ή κάποια φάρμα που να βρίσκεται κοντά, δεν έχουμε βρει κάτι τέτοιο μέχρι τώρα».

πηγή: enikos

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ