21.5.19

ΟΔΟΣ: Υποψήφιοι


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 21.3.2019 | 978

Η απόσυρση του ενδιαφέροντος του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Σωτηρίου Αδαμόπουλου (όπως και αντίστοιχες σιωπηλές άλλων) από την διεκδίκηση της υποψηφιότητας για το αξίωμα του δημάρχου Καστοριάς στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου, αποτελεί την πρώτη πράξη εξισορρόπησης του δημόσιου βίου της Καστοριάς. Η λέξη που θα ταίριαζε περισσότερο βεβαίως είναι εκλογίκευση. Όμως ο δημόσιος λόγος στην Καστοριά είναι τόσο τιθασευμένος, που δεν ενθαρρύνει την διαπίστωση ότι ο τόπος βιώνει τον παράλογισμό.

Βεβαίως δεν μπορεί να προβλεφθεί από τώρα, εάν η παραίτηση του κ. Σ. Αδαμόπουλου συνιστά την αρχή σε μια πορεία συνολικού επαναπροσδιορισμού ή εάν αποτελεί σύμπτωση και μεμονωμένο γεγονός. Η ρήση ότι οι (πολιτικά) λογικότεροι υποχωρούν πρώτοι, θα είχε το νόημά της, εάν εκτός από λογισμούς, υπάρχουν και (μαθηματικοί) υπολογισμοί.

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι τα τελευταία πολλά χρόνια, η Καστοριά πολιτικά έχει εγκλωβιστεί στον αστερισμό της μετριότητας. Και όχι του μέτρου. Κι' αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Διότι από άποψη συνεπειών και αντίκτυπου στην Καστοριά, ο αστερισμός θα μπορούσε να ήταν και της φαυλότητας. Το μέλλον θα δείξει, πόσο κόστισαν στην περιοχή και την κοινωνία, όλα αυτά τα προσωπικά πειράματα και στοιχήματα.


* * *

Τα τελευταία πολλά χρόνια, η Καστοριά πολιτικά έχει εγκλωβιστεί  στον αστερισμό της μετριότητας. Και όχι του μέτρου. Κι' αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Διότι από άποψη συνεπειών και αντίκτυπου στην Καστοριά, ο αστερισμός θα μπορούσε να ήταν και της φαυλότητας.

* * *

Κάποτε το ενδιαφέρον για την πολιτική και η συμμετοχή στην πολιτική ζωή, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του μέσου νεοέλληνα, εκφραζόταν το πολύ στις αντεγκλήσεις σε καφενεία (μπλε, πράσινα και κόκκινα) και τις δημόσιες διαφωνίες. Η σκέψη για υποψηφιότητα σε αξιώματα όπως του βουλευτή, του εκλεγμένου νομάρχη (τώρα πια περιφερειάρχη-αντιπεριφερειάρχη) και δημάρχου, ήταν νοητή και συμβατή για ορισμένη μόνο κατηγορία πολιτών. Απαιτούσε σχετικά υψηλές προδιαγραφές. Στην συνέχεια η κατάσταση αυτή σταδιακά άλλαξε. Ο πήχης μετατοπίσθηκε. Υποβαθμίστηκε.

Ο δημόσιος βίος στην Καστοριά έχασε το βάθρο του. Σταμάτησε να εμπνέει δέος. Εμπλουτίσθηκε με υποψηφιότητες που δεν διακρίνονταν για την θετική εμπειρία, την ικανότητα ή το υπόβαθρό τους. Αλλά από άλλες αξίες, όπως την αναγνωρισιμότητα και την οικειότητα.

Σταδιακά η καταλληλότητα έπαψε να προϋποθέτει τον δυναμισμό. Η απλοϊκότητα καθόρισε το εκλογικό βαρόμετρο. Η αξιοσύνη ταυτίσθηκε με τον βαθμό προβολής από τα ΜΜΕ και τα ιδιότροπα κοινωνικά δίκτυα. Η πολιτική αρετή δεν είχε πια προϋπόθεση την ικανότητα. Για την ακρίβεια κανείς δεν ενδιαφερόταν γι’ αυτή.

Προγράμματα και οράματα, όπως και δεσμεύσεις σε συμβόλαια με το εκλογικό σώμα, έγιναν κουρελόχαρτα και άγνωστες λέξεις. Η υπόθεση εκλογής έγινε σαν λαχείο, λαχνός. Μπλόφα. Ο πολιτικός έλεγχος των εκλεγμένων, κατέληξε στα αζήτητα.


ΟΔΟΣ 21.3.2019 | 978 | σ.3


Όλα αυτά έφθασαν στο Ναδίρ την τελευταία πολιτική και ιδίως αυτοδιοικητική περίοδο. Με ελάχιστες εξαιρέσεις και σε επίπεδο Περιφέρειας, αναδείχθηκαν νέες προσωπικότητες, όχι για το στίγμα και το ειδικό βάρος τους, αλλά για τους πιο απίθανους λόγους.

Λούμπεν πρόσωπα που ανέβαιναν σε κάγκελα για την ΔΕΗ και τώρα φλερτάρουν στην Νέα Δημοκρατία, πολίτες που πίστευαν σε ψεκασμούς και ραντίσματα, τυχοδιώκτες, δον Κιχώτες. Υποστηρικτές της διεθνούς συνωμοσίας, δηλωμένοι αντισιωνιστές, αντιευρωπαίοι, αντιαμερικανοί, στοχαστές του οθωμανισμού, απ’ όλα τα είδη απέκτησε η κάλπη απ’ όλα ανέκτησε, σε όλα τα επίπεδα η Κιβωτός του Νώε.

Οι εκλογές έγιναν καθαρτήριο. Τραγωδία, κωμωδία, ευτελισμός. Τα αποτελέσματα γνωστά. Για την ώρα όλοι συμπεριφέρονται σαν στο σπίτι του κρεμασμένου. Κανείς δεν μιλάει για το σκοινί.

Όμως στην Αντιπεριφέρεια Καστοριάς τα γεγονότα είναι πιο απτά: ο κ. Σωτήριος Αδαμόπουλος, μάλλον υπέρ συντηρητικών τάσεων, βρέθηκε να κυβερνά μαζί με τον περιφερειάρχη Καστοριάς κ. Θεόδωρο Καρυπίδη που τέθηκε επικεφαλής των αρνητών του «παλιού» πολιτικού συστήματος, και αφού συμμάχησε με πρόσωπα απ’ όλο το φάσμα, ως τις παρυφές της αντισιωνιστικής, αντιευρωπαϊκής αριστεροδεξιάς, και με τα φλογερά όρια της τηλεοπτικής ρητορείας του ιερού κηρύγματος, όσο κυβερνούσαν οι επάρατοι της Νέας Δημοκρατίας με το ΠαΣοΚ, στις περασμένες εκλογές κατέληξαν επίσημα στην ξέρα των ΑνΕλ και τελικά στην αγκαλιά του ΣύριζΑ. Δίπλα τους σύμβουλοι επί πέντε τώρα χρόνια να κυμαίνονται μεταξύ των πιο ασαφών κοινωνικών στρωμάτων, ως των ανοικτών υποστηρικτών στην συμφωνία των Πρεσπών.


ΟΔΟΣ 21.3.2019 | 978 | σ.4


Και να που τώρα κάνει πίσω. Ο κ. Σωτήριος Αδαμόπουλος. Η απόφασή του, αναμφίβολα στην σωστή κατεύθυνση. Η αλήθεια είναι ότι οι δυσκολίες είναι τόσες πολλές και τόσο πολλά τα προβλήματα, που οφείλουν να αντιμετωπίσουν όσοι εκλεγούν σε αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές του 2019 για λογαριασμό της Καστοριάς, που η κατάσταση αυτή θα έπρεπε να αποθαρρύνει. Να λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα και να υπάρχει απροθυμία υποψηφίων. Στην περίπτωση της Καστοριάς όμως, εκπλήσσει ο αριθμός των υποψηφίων.

Ίσως ο εκλογικός νόμος που θα εφαρμοστεί να είναι μια από τις αιτίες. Διότι οι υπόλοιπες εξηγήσεις που απομένουν είναι ρηχές και σχετίζονται με την προσωπική εικόνα και οικονομία των υποψηφίων. Και όχι για την ανάγκη και δέσμευση προσφοράς έργου. Πόσο μάλλον για την ικανότητα προσφοράς.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιος απ’ όλους αυτούς που συνωστίζονται να εκλεγούν, στο τέλος θα κερδίσει. Και στο τέλος της θητείας του, ο τόπος θα βρεθεί και πάλι στο σημείο να κάνει τον… απολογισμό του έργου του.

Ανεξάρτητα απ’ όσα γίνουν, το βέβαιο είναι ότι σωτήριος είναι ο δρόμος (της εξόδου) που τελικά αποφάσισε ο κ Σωτήριος Αδαμόπουλος. Πράξη από ένστικτο και απόφαση λογικής.


Φωτογραφία: Το αποτύπωμα του Μπαζ Ολντριν, του δευτέρου ανθρώπου στην Ιστορία που περπάτησε πάνω στη Σελήνη, ως μέλος της αποστολής Απόλλων 11, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής που έφθασε στην επιφάνεια της Σελήνης. Πάτησε το πόδι του πάνω στο σεληνιακό έδαφος 19 λεπτά μετά τον Νηλ Άρμστρονγκ.στις 21 Ιουλίου 1969.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Μαρτίου 2019, αρ. φύλλου 978


Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ