25.5.19

ΟΔΟΣ: Ως άλογα στην κούρσα της διεκδίκησης


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 4.4.2019 | 980

Έχουν απομείνει λιγότερες από εξήντα ημέρες από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην πραγματικότητα, εφ’ όσον δεν μεσολαβήσουν άλλα έκτακτα —όπως για παράδειγμα προκήρυξη εθνικών εκλογών— αν αφαιρεθούν και οι περίπου δεκαπέντε ημέρες της περιόδου του Πάσχα, απομένει ίσως και λιγότερο από ένας μήνας, 30 ημέρες έως τις δημοτικές εκλογές.

Και ενώ στον υπόλοιπο νομό –όπως και σε κάθε δημόσιο και κοινωνικό περιβάλλον που αντιδρά φυσιολογικά– έχουν προ πολλού ήδη οριστικοποιηθεί οι υποψηφιότητες των δημάρχων και έχουν σχηματισθεί οι συνδυασμοί, στον Δήμο Καστοριάς οι υποψηφιότητες ακόμη και τώρα είναι ασαφείς.

Έχουν ήδη προηγηθεί βεβαίως οι «παραιτήσεις» των κ.κ. Σωτηρίου Αδαμοπούλου και Σταύρου Μαγαλιού από την κούρσα της διεκδίκησης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο μεν πρώτος είναι εν ενεργεία αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς και παρά ταύτα δεν κατόρθωσε να ανταγωνισθεί αποτελεσματικά στην προσπάθεια σχηματισμού συνδυασμού υποψηφίων συμβούλων.


Ο δε δεύτερος, που από πολλά χρόνια συντηρείται στην δημοσιότητα το ενδιαφέρον του για την διεκδίκηση υποψηφιότητας στο περιβάλλον της Καστοριάς, ως δήμαρχος της Καστοριάς αλλά και ως βουλευτής μερικές φορές, όχι μόνο "πέρασε" από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, αλλά ταυτόχρονα ως γιατρός είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος, όμως καθώς και ο ίδιος αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια, αποφάσισε να συνοδεύσει την έξοδό του με παράπονα και έμμεσες καταγγελίες.

Είχε προλάβει πάντως να προβάλλει και αυτός την υποψηφιότητά του ακόμη και με σχετικές πινακίδες σε πρόσοψη γραφείων. Με αποτέλεσμα η παραίτησή του, δεύτερη στην σειρά, να αποτυπώνει την ιδιάζουσα περίπτωση της Καστοριάς.


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 4.4.2019 | 980 | σ.3

Η προσέγγιση και η ανάλυση  των υποψηφιοτήτων εξαντλείται στο gossip και σε ένα αγώνα επικράτησης που αφορά τα τοπικά ΜΜΕ, τα πομφόλυγα ιστολόγια, την πληρωμένη διαφήμιση, τα επιχορηγούμενα σχόλια, τα "κλικ" ενός αλλόκοτου προεκλογικού αγώνα

* * *

Το ζήτημα δεν είναι ότι οι εναπομείνασες υποψηφιότητες δημάρχων (κ.κ. Κορεντίδη, Λιάνου, Πετκανά, Σπύρου… για να αναφερθούν μόνο αυτοί που δεν καθοδηγούνται οργανωμένα από άμεση κομματική υποστήριξη) θα είναι και οι οριστικές. Άλλωστε θεωρείται περίπου βέβαιο ότι έως δύο απ’ αυτές τις υποψηφιότητες, ενδέχεται να ακολουθήσουν στο ντόμινο των παραιτήσεων, ακόμη και πριν τον...  Ακάθιστο Ύμνο.

Αλλά ότι σε μια εποχή που ο όγκος και η σοβαρότητα των προβλημάτων της Καστοριάς καθιστά εκ προοιμίου αμφίβολης αποτελεσματικότητας την προσπάθεια του δημάρχου που θα εκλεγεί, αυτοί που τελικά παραιτούνται από την διεκδίκηση, αναφέρονται γενικά και αόριστα σε μαγειρέματα, οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα και συμβόλαια σε παρασκήνια ιδιοτέλειας και συνυποσχετικά — σύμφωνα συμβίωσης προσώπων.

Δεν γίνεται καμμιά απολύτως αναφορά σε σύγκρουση απόψεων, σε σύγκριση προγραμματικών θέσεων και αντιπαράθεση επί της ουσίας του δημόσιου και δημοτικού λόγου.

Η προσέγγιση και η ανάλυση εξαντλείται στο gossip και σε ένα αγώνα επικράτησης που αφορά τα τοπικά ΜΜΕ, τα πομφόλυγα ιστολόγια, την πληρωμένη διαφήμιση, τα επιχορηγούμενα σχόλια, τα "κλικ" ενός αλλόκοτου προεκλογικού αγώνα που αναπτύσσεται με φωτογραφίσεις και αναφορές σε οικογενειακά περιβάλλοντα και κύκλους επιρροής που καταλαμβάνουν συγγενείς, ομοϊδεάτες έως και μελανοχιτώνες γραφικούς μίμους του Duce και του Adolfo, πολιτιστικά και… εξωραϊστικά σωματεία, οικονομικούς παράγοντες, αλλά και εκκλησιαστικούς κύκλους της τοπικής Μητρόπολης. Και φυσικά, πολιτικούς και πολιτικάντηδες.

Για την ακρίβεια όλο αυτό το μείγμα με θεατρικά και δραματικά στοιχεία, καλείται στις επόμενες ελάχιστες εβδομάδες να σχηματοποιηθεί στις τελικές υποψηφιότητες, να παρουσιάσει προγράμματα και να ξεκαθαρίσει στόχους, να αναφέρει τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες και να πείσει ότι διαθέτει τα προσόντα της εκλογής και της μετεκλογικής επιτυχίας με συγκεκριμένο στίγμα.

Ακριβώς αντίθετα, αντί να συμβεί κάτι απ’ όλα αυτά, αυτοί που φεύγουν καταγγέλλουν χωρίς ονόματα και διευθύνσεις, και αυτοί που απομένουν ανακοινώνουν πρόσωπα με φωτογραφίες, σύντομα βιογραφικά και χωρίς κανένα προγραμματικό λόγο.

Στους ελάχιστους μάλιστα που είναι γνωστοί ή και πασίγνωστοι, μπορεί κάποιος με μια πρώτη προσέγγιση να διαπιστώσει σημαντικές διαφορές απόψεων ή και πράξεων, γενικά στίγματος, για μικρότερης σημασίας αλλά και πολύ σοβαρά ζητήματα. Όπως είναι ο στρεβλός δρόμος της λαϊκής παράδοσης και της τουριστικής ανάπτυξης. Ή ο κοσμικός χαρακτήρας της κοινωνίας και οι σχέσεις πολιτικής, δημοτικού βίου με άλλους παράγοντες. Ενδεικτικά όλα αυτά βεβαίως.


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 4.4.2019 | 980 | σ. 4-5


Μερικές εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές, σαν να μην έφθαναν όλα αυτά που υποβαθμίζουν, ευτελίζουν και αποπροσανατολίζουν, προστέθηκαν (εκτός από τις φωτογραφήσεις του στυλ «θαύμασέ με λαέ μου») και τα... στοιχήματα. Καθώς μεταξύ σοβαρού και αστείου, προστέθηκε και η Καστοριά στην σχετική διαδικασία τζόγου γνωστής επιχείρησης.

Και έτσι, οι πολίτες της Καστοριάς αντί να προβληματίζονται και να ανησυχούν για πρόσωπα, προγράμματα, προθέσεις, αντί να αναλύουν απόψεις και να ακούν δεσμεύσεις και συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν, για χρονοδιαγράμματα και το s.o.s. που εκπέμπεται πια σε υπαρξιακά μεγέθη, μπορούν πια με ένα "κλικ" με ένα "πάτημα" που πληρώνεται κι όλας, με ένα χάδι στο πληκτρολόγιό τους, να πληροφορούνται ποιον δείχνουν δήμαρχο ως άλογα στην κούρσα της διεκδίκησης.

Σχετικά με τις πρακτικές ανάγκες και τους οραματικούς στόχους, δεν γίνεται κανείς λόγος. Σε μια πόλη στην οποία οι εκπρόσωποί της αναίσχυντα έχουν υποστείλει τις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η χώρα (και η πόλη – αγροτική περιφέρεια) όχι μόνο είναι το 10ο μέλος της, αλλά κατασπάραξε και καταχράστηκε τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τα πολιτικά κεφάλαια.

Και όμως κανείς υποψήφιος για το αξίωμα του δημάρχου Καστοριάς, δεν απαίτησε να διαγραφεί από την λίστα του τζόγου και του ευτελισμού, δείχνοντας σεβασμό στην κοινή νοημοσύνη.


Φωτογραφίες: Giuseppe Castiglione, S.J. (1688 – 1766)

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Απριλίου 2019, αρ. φύλλου 980


Σχετικά:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ