13.7.19

ΟΔΟΣ: Timeless




Η ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ απαγόρευση εκ μέρους της επίσημης ελληνικής πολιτείας του γνωστού τραγουδιού «Μακεδονία Ξακουστή» που αποδίδεται ορχηστρικά και ως εμβατήριο, ήδη προκαλεί αντιδράσεις.

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ Ελλάδα για την ώρα. Διότι ενθάδε κείται η σιωπή.

Η ΟΔΟΣ συμφωνεί ότι υπό προϋποθέσεις το τραγούδι θα μπορούσε να θεωρηθεί αναχρονιστικό, ίσως και λίγο γραφικό και παλιομοδίτικο.

ΟΠΩΣ κάθε τι δημώδες και καταπιεστικό – παραδοσιακό.

ΑΛΛΑ σε μια χώρα που η μουσικοχορευτική λαϊκή παράδοση αποδεικνύεται δεσμώτης, η κατάργηση και απαγόρευσή του από την ελληνική κυβέρνηση υπό τις συνθήκες που προκάλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών, μόνο αντιδράσεις και αντίθετα αισθήματα προκαλεί. Και δικαιολογεί.

ΕΥΛΟΓΕΣ είναι οι απορίες για το πώς είναι δυνατό να θεωρείται αλυτρωτικό και ενταγμένο στα κηρύγματα του εθνικισμού, ένα τραγούδι που μιλώντας για μια Μακεδονία που έδιωξε τους εχθρούς της και είναι ελεύθερη τώρα, αποτελεί την πιο απτή απόδειξη ότι η Ελλάδα –και οι γενιές των Ελλήνων που μεγάλωσαν με αυτό το τραγούδι– δεν έτρεφαν ποτέ την παραμικρή επεκτατική διάθεση σε βάρος κανενός.





ΚΑΙ ΟΜΩΣ βρέθηκαν οι Έλληνες στις Πρέσπες να εξισώνονται με ένα σλαβικό λαό, με πρόεδρο Δημοκρατίας που ήδη νομιμοποιεί με την στάση του τις επόμενες κινήσεις του αλυτρωτισμού των Σκοπίων σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδος.

ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ κυβέρνηση (στα Σκόπια) η οποία πριν καλά-καλά στεγνώσει η μελάνη στις υπογραφές και τους όρκους που έδωσαν, στις διεθνείς εκθέσεις Τουρισμού δεν παρουσιάζουν μόνο την χώρα τους ως «Μακεδονία» σκέτο, αλλά και την καμπάνια της τουριστικής ανάπτυξης τους με τον τίτλο «Macedonia Timeless».

ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ  «Αιώνια Μακεδoνία», διαχρονική, αέναη, ακατάπαυστη, συνεχής, άφθαρτη...

ΚΑΙ ΑΥΤΟ συγκροτεί την επιτομή ενός νέου υστερικού εθνικισμού και αλυτρωτισμού των Σκοπίων.

ΑΦΟΥ στην έννοια της «αιώνιας» Μακεδονίας, της διαχρονικής, αέναης και άφθαρτης δεν περιλαμβάνεται μόνο η ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, αλλά κυρίως η ιστορία της.

ΚΑΙ ΑΥΤΗ την μεταστατική μορφή του αλυτρωτισμού τους την επιχειρούν με τον πιο επίσημο τρόπο και με το πρόσχημα του τουρισμού.

ΚΑΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ είναι μόνο η αρχή.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Μαρτίου 2019, αρ. φύλλου 978




Σχετικά:
https://twitter.com/R_Macedonia
https://www.instagram.com/macedonia.timeless
https://www.youtube.com/user/macedoniatourism
https://www.facebook.com/Macedonia.Timeless.appt 
https://macedonia-timeless.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ