29.8.19

ΟΔΟΣ: Ο μεγάλος προεκλογικός ηττημένος


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 23.5.2019 | 987

Μεγάλος προεκλογικός ηττημένος στην Καστοριά, αναδεικνύεται χωρίς αμφιβολία, ο πολιτικός λόγος. Και ιδιαίτερα ο αντίλογος. Η ελεύθερη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, ακόμη και η αντιπαράθεση που θα βοηθούσε τους πολίτες να συγκρίνουν, να εξάγουν συμπεράσματα και να αποφασίσουν, και η απουσία προγραμματικών δεσμεύσεων δεν έχει κανένα προηγούμενο. 



Ακούγεται (και διαβάζεται) βαρετά στερεότυπη η παρατήρηση, ότι για την Καστοριά οι εκλογές της Κυριακής, μόλις σε δύο ημέρες δηλαδή, είναι οι κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών. Σε ένα βαθμό είναι πράγματι. Ακόμη μάλιστα και για την ευρύτερη περιφέρεια, ίσως ακόμη και την Ελλάδα στο σύνολό της.

Για πολλά πολλά χρόνια λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές κάθε είδους, δημοτικές, περιφερειακές, εθνικές, ευρωκοινοβουλίου, είναι συνηθισμένο τα κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι γενικά να υπερτονίζουν την κρισιμότητα της ψήφου ή του σταυρού προτιμήσεως. Προσπαθώντας ασφαλώς να επιχειρηματολογήσουν προς όφελός τους. Και λησμονώντας σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές -ιδίως οι κάθε είδους εκλεγμένοι- τις εκκλήσεις τους για την κρισιμότητα. Πέπλο σιωπής και μακαριότητας ακολουθεί την εκλογική νίκη. Επιλεκτική μνήμη ή επιλεκτική λήθη, είναι πολιτικό ερώτημα που την απάντησή του ίσως να μην την μάθει κανείς ποτέ.

Στην περίπτωση της Καστοριάς, η εμπειρία δείχνει ότι η εκλογή και το γεγονός ότι από το 1974 και εντεύθεν μεσουράνησαν προσωπικότητες που μετείχαν στην δημόσια ζωή αναποτελεσματικά, αν όχι βλαπτικά για το τόπο, ενώ ακολούθως απήλθαν ανεξέλεγκτοι και χωρίς να λογοδοτήσουν και ήδη έχουν ξεπεραστεί και ξεχαστεί, αποτελεί «αξία» για τους υποψήφιους. Ένα είδος προσωπικής εγγύησης του «ανεύθυνού» τους, του ότι δηλαδή ό,τι κι’ αν πράξουν και ό,τι και εάν παραλείψουν, δεν θα λογοδοτήσουν ποτέ.

Και όμως, ενώ η σιωπή και το «καλώς έχειν» είχε σαν συνέπεια μια ασπόνδυλη προεκλογική περίοδο, η κατάσταση της Καστοριάς δεν είναι μόνο οριακή, αλλά έχει υπερβεί κάθε χαρακτηρισμό. Ώστε οι πάσης φύσεως και κάθε είδους (και διαμετρήματος) υποψήφιοι της Κυριακής, είτε προεκλογικά έχουν πλήρη συνείδηση της κρισιμότητας είτε όχι, δεν θα έπρεπε να δικαιούνται να επικαλεσθούν άγνοια κινδύνου. Ούτε καν προθεσμία ενημέρωσης.

Αν όλα αυτά καταγραφούν και έχουν αντίκρισμα την πρώτη Κυριακή των εκλογών, όταν υποψήφιοι δήμαρχοι θα αποβληθούν και υποψήφιοι σύμβουλοι θα αποκλειστούν από την αρχή, στην δεύτερη Κυριακή όταν οι μονομάχοι θα απομείνουν δύο, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δραματικά. Διότι τότε αναμένονται να εκδηλωθούν οι συμμαχίες.

Τα αντίστοιχα αφορούν βέβαια σε άλλο επίπεδο και πλάνο, ειδικά για την κρισιμότητα της ψήφου και τις ευρωεκλογές, έστω κι’ αν σ’ αυτές όλα θα κριθούν σε μία και μόνη Κυριακή. Τα αποτελέσματα της κάλπης αναμένεται να προκαλέσουν ούτως ή άλλως σημαντικές εξελίξεις. Στην μια ή την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή της επίσπευσης των εθνικών εκλογών ακόμη και ως το τέλος Ιουνίου ή τις εσωκομματικές ανακατατάξεις.

Πάντως οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση, όπως κάπως επιδερμικά προσεγγίστηκαν αρχικά από την μεριά της κυβέρνησης. Ούτε ο κίνδυνος ανέλιξης των αντιευρωπαϊκών και αντιδημοκρατικών πολιτικών κινημάτων δεν είναι πλέον τόσο άμεσος ή παρών στην Ελλάδα. Με αποτέλεσμα η επίκληση του κινδύνου αυτού από τα περισσότερα κόμματα ήταν υπερβολική. Ενώ πρόδιδε ένδεια επιχειρημάτων και προγραμματικού λόγου για την Ευρώπη και την Ελλάδα. «Τυχεροί» όσοι αποκόμισαν σύνταξη ή επίδομα. Πρωτοφανή πράγματα κι αυτά. Μακάρι να μη ξανασυμβούν ποτέ.

Η Καστοριά πάντως δεν εξαρτάται από τις ευρωεκλογές. Εξαρτάται όμως πρωτίστως από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Στις πρώτες, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καστοριάς (με αλφαβητική σειρά επωνύμων) Ιωάννης Κορεντσίδης, Γεώργιος Πετκανάς, Αικατερίνη Σπύρου, Αλέξανδρος Ταμίλιας και Γεώργιος Τίγκας, δεν κατόρθωσαν στην προεκλογική περίοδο όχι μόνο να συγκριθούν και αντιπαρατεθούν γόνιμα, αλλά ούτε καν να συστηθούν ουσιαστικά στους ψηφοφόρους τους.

Στην πράξη δεν κατόρθωσαν ούτε να αρθρώσουν παράλληλους προγραμματικούς μονολόγους. Η απουσία κάθε είδους, μορφής, περιεχομένου και αξίας μεταξύ τους διαλόγου, χαρακτηρίζει την προεκλογική περίοδο και σηματοδοτεί με ανησυχία το μέλλον.

Το γεγονός πώς ούτε στο Άργος Ορεστικό, αλλά ούτε και στο Νεστόριο καταγράφτηκαν διάλογοι για την ουσία των τοπικών προβλημάτων, δεν μειώνει την εντύπωση για την Καστοριά. Πρωτίστως λόγω του εκεί αριθμού των υποψηφίων και της έκτασης, όπως και της ποιότητας των προβλημάτων.

Η πραγματικότητα αυτή, μια κατάσταση ανησυχητική και βαριά για την ουσία της δημοκρατίας, δυσχεραίνεται από την αντίστοιχη κατάσταση, στις εκλογές σε Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ύστερα από περίπου πέντε χρόνια, άοσμα στην πιο ανώδυνη περίπτωση για την Καστοριά, άνευρα και αναποτελεσματικά, ο περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, που πριν την πρώτη εκλογή του ζήτησε «ανατροπή & δημιουργία» συσπειρώνοντας γύρω του απολύτως ετερόκλητα στοιχεία, αλλά τώρα πια τείνει να αποτελεί δύναμη κατεστημένης πολιτικής και κομματικής τάξης και υπακοής, θα κριθεί για πρώτη φορά για τα πεπραγμένα του, -ή την απραξία του- με την στάση του στο θέμα της Συνθήκης των Πρεσπών να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, όπως και τις εντυπωσιακές μεταμορφώσεις του. Το ίδιο θα συμβεί και με τους προερχόμενους από την Καστοριά υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του.

Όμως το γεγονός ότι θα διενεργηθούν ταυτόχρονα τουλάχιστον τρεις εκλογές, στις οποίες πρόσωπα και ζητούμενα ποικίλουν, δεν αναπληρώνει τον διάλογο.

Μεγάλος προεκλογικός ηττημένος στην Καστοριά, αναδεικνύεται χωρίς αμφιβολία, ο πολιτικός λόγος. Και ιδιαίτερα ο αντίλογος. Η ελεύθερη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, ακόμη και η αντιπαράθεση που θα βοηθούσε τους πολίτες να συγκρίνουν, να εξάγουν συμπεράσματα και να αποφασίσουν, και η απουσία προγραμματικών δεσμεύσεων δεν έχει κανένα προηγούμενο.

Τα αποτελέσματα της κάλπης την Κυριακή, και για μια μόλις εβδομάδα έως τις επαναληπτικές της μεθεπόμενης Κυριακής 2 Ιουνίου, ίσως υποχρεώσουν μονομάχους και ηττημένους σε συγκλίσεις ή αποκλίσεις.

Η συγκυριακή και παρεμπίπτουσα όμως επίδραση των λίγων αυτών ημερών στον πολιτικό πολιτισμό της Καστοριάς, δεν αναμένεται να αλλάξει τα πράγματα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Μαΐου 2019, αρ. φύλλου 987

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ