9.9.19

ΟΔΟΣ: Τελεία.


Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών του Δήμου Καστοριάς
ΟΔΟΣ: 6.6.2019 | 989

Η κάλπη της περασμένης Κυριακής μίλησε. Ανέδειξε τον κύριο Ιωάννη Κορεντσίδη νέο δήμαρχο Καστοριάς, για θητεία έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Η διαφορά του με την κυρία Κατερίνα Σπύρου, τόσο στον δεύτερο όσο ιδιαίτερα στον πρώτο εκλογικό γύρο, δείχνει ότι ενώ οι ψηφοφόροι της Καστοριάς επιθυμούν διακαώς νέα πρόσωπα στο τιμόνι του Δήμου Καστοριάς, κανείς δεν ήταν εξ αρχής αδιαφιλονίκητος. Και πως χρειάστηκε ένας δεύτερος γύρος εκλογών, για να διαμορφωθεί μια αρκετά ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία υπέρ του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, που σχετίζεται (και) με την ψήφο ανοχής (ασφαλώς όμως όχι μόνο με αυτή) υπέρ του προσώπου του επόμενου πια δημάρχου Καστοριάς.

Το αξιοσημείωτο είναι πάντως, ότι σε απόλυτους αριθμούς, η μεν κ. Κατερίνα Σπύρου κέρδισε ένα ποσοστό της τάξης του 37,63% και 5.450 ψήφους στον δεύτερο γύρο (αυξάνοντας τις ψήφους κατά 566), ενώ ο κ. Ι. Κορεντσίδης με ποσοστό 62,37%,  έλαβε 624 λιγότερες ψήφους απ’ ό,τι στον πρώτο γύρο (δηλαδή 9.627 την α’ Κυριακή και 9.003 την β’ Κυριακή). Η αποχή προφανώς συνέβαλε στο φαινομενικά αυτό παράδοξο.

Έτσι για αρκετά χρόνια, τίθεται πρώτος δημότης νέο πρόσωπο στον πολιτικό στίβο. Η αλήθεια είναι ότι υπό τα σημερινά δεδομένα και την πολυπλοκότητα του έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με την μεγάλη έκταση των δήμων, η τετραετία, δεν επαρκεί για την ανάπτυξη του δημοτικού έργου.

Ίσως θα έπρεπε πράγματι να προβλέπεται και να παρέχεται περισσότερος χρόνος. Αλλιώς είναι πολύ δυσχερώς επιτεύξιμα ακόμη και τα αυτονόητα προαπαιτούμενα. Όπως ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, οι μελέτες, ο συντονισμός, η εκτέλεση έργων και εν τέλει η παράδοσή τους. Το γεγονός ότι ο επόμενος και νέος δήμαρχος Καστοριάς έχει ήδη εμμέσως απαντήσει θεωρητικά για προοπτική δράσης του που υπερβαίνει την τετραετία, σημαίνει κάτι.

Πάντως στην δημοτική περίοδο που λήγει με δήμαρχο τον κ. Ανέστη Αγγελή ο απολογισμός του δημοτικού έργου, όταν ολοκληρωθεί πια, δεν μπορεί να αφήνει ικανοποιημένους τους δημότες και λογικά δεν ανταποκρίνεται ούτε στις προφανώς καλές αρχικές προθέσεις και τα κίνητρα του κ. Ανέστη Αγγελή. Έστω κι αν είχε στην διάθεσή του πέντε ολόκληρα χρόνια.

Έχοντας διατελέσει στο παρελθόν βουλευτής Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία είχε κάθε λόγο να ολοκληρώσει –όπως ο ίδιος επέλεξε– την διαδρομή του στα κοινά, σε θέσεις μέγιστης ευθύνης που του εμπιστεύθηκε απλόχερα ο λαός της Καστοριάς, με μια επιτυχή θητεία ως δήμαρχος. Υπάρχει ωστόσο ένα όμως.

Η στάση του πάντως στην προεκλογική περίοδο, δεν είναι εύκολα ερμηνεύσιμη, για το εάν και ποιόν υποστήριξε, αλλά το γεγονός ότι έσπευσε να συγχαρεί στην πλατεία Ομονοίας τον νεοεκλεγέντα κ. Ι. Κορεντσίδη και διάδοχό του, το βράδυ της π. Κυριακής, συνοδευόμενος από τον υιό του που είναι στενός συνεργάτης του, είναι στοιχείο που ενδέχεται να συμβολίζει κάτι.

Για όσα έχει ανάγκη η Καστοριά αλλά δεν έγιναν, η κρίση που μαστίζει τα οικονομικά της Ελλάδος, αποτελεί μια πρώτης τάξεως εξήγηση και συνηθισμένη δικαιολογία. Που χρονικά εκτείνεται προς τα πίσω σε περισσότερες θητείες.

Η διαφορά που ποτέ δεν εξηγήθηκε στους δημότες είναι το ερώτημα, γιατί άραγε αυτό τελικά παρατηρήθηκε μόνο στην Καστοριά. Διότι σε άλλες πόλεις, ακόμη κι αν δεν «βρέχει» ο ουρανός έργα που εκτελούνται στην διάρκεια της 10ετούς κρίσης, σε καμμιά περίπτωση δεν παρατηρείται το χάος της Καστοριάς, που εγγίζει τα όρια της κοινωνικής διασάλευσης.

Η Καστοριά δεν χρειάζεται Μεσσία. Κι’ αν ο νέος δήμαρχος, ύστερα από την προ ετών εκλογή του ως προέδρου του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας», που και τότε αποτέλεσε μια κάποια έκπληξη, κάνει το σφάλμα να υπονοήσει ότι η επικράτηση και εκλογή του πια ως δημάρχου Καστοριάς αποδεικνύει ότι είναι άνωθεν φορέας ενός χρίσματος, και πως αρκεί να διακινήσει τις επιθυμίες του για να πετύχει τους στόχους του, προσωπικούς ή όχι, ασφαλώς και δεν θα έχει εκτιμήσει σωστά τα αντικειμενικά δεδομένα της πόλης. Και ειδικά τις αντοχές της.

Προβλήματα που είναι τεράστια, θεμελιώδη και της καθημερινότητας, μιας κρίσης δηλαδή που σε όλες τις περιπτώσεις είναι πρωτοφανή, αυτά περιμένουν τον νέο δήμαρχο. Οι σεισμοί της περασμένης εβδομάδας κοντά στην πόλη, στο έδαφος της Αλβανίας, προκαλούν ήδη ανησυχίες για τυχόν επίδραση τους στις πηγές ύδρευσης της Καστοριάς, στις οποίες ακόμη δεν εξέλειπε το πρόβλημα τυχόν επιμόλυνσης τους από τετραχλωροαιθένιο-τριχλωροαιθένιο. Το θέμα του νερού, είναι ένα από τα πολλά και πολύπλοκα της Καστοριάς.

Το εάν θα ανήκει ο ίδιος στην εξαίρεση των επιτυχημένων, θα αρχίσει να φαίνεται από την 1η Σεπτεμβρίου. Όταν δηλαδή θα αρχίσει την θητεία του. Έως τότε, έχει χρόνο να ενημερωθεί. Και να ενημερώσει τους δημότες φυσικά. Να γυρίσει τις γειτονιές, συνοικίες της πόλης όπως και τα χωριά του Δήμου Καστοριάς να δει τα προβλήματα επί τόπου.

Δεν είναι γνωστό αν το έχει ήδη κάνει (ουσιαστικά και όχι για λόγους διαφήμισης), πριν τις εκλογές, όπως δεν είναι γνωστό εάν το είχαν κάνει οι συνυποψήφιοί του δήμαρχοι. Για την ακρίβεια κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτό το κομμάτι που είναι το στοιχειώδες. Το προαπαιτούμενο.

Υποτίθεται ότι το νέο εκλογικό σύστημα ενθαρρύνει τις προγραμματικές συγκλίσεις. Στην Καστοριά όμως, ο τίτλος μιας παλιάς ραδιοφωνικής εκπομπής, «έτσι χωρίς πρόγραμμα» θα μπορούσε να περιγράψει εύστοχα τον προεκλογικό αγώνα.

Οι υποψήφιοι είχαν άλλα πράγματα στο νου τους και δεν έδειξαν ενδιαφέρον ούτε για τα προβλήματα, ούτε για τις λύσεις, ούτε για το πρόγραμμά τους. Ο κ. Γεώργιος Πετκανάς που επιχείρησε να διανείμει το πρόγραμμά του, όχι μόνο δεν έπεισε τους συνδημότες του, αλλά βρέθηκε πίσω ακόμη και από τον συνδυασμό του κ. Αλεξάνδρου Ταμήλια.

Έτσι ενώ προεκλογικά το ενδιαφέρον των τοπικών ΜΜΕ εστιάζονταν κυρίως στο επιφανειακό image των δύο κυρίως υποψηφίων που πέρασαν στον δεύτερο γύρο, σιγά-σιγά ανακαλύπτουν ότι τελικά οι δημότες της Καστοριάς εξέφρασαν μεν την θέληση τους για νέα πρόσωπα (ανάγκη που πρέπει να αξιοποιήσει ο νέος δήμαρχος), αλλά δεν γνωρίζουν γι’ αυτά ουσιαστικά τίποτε.

Όμως και όλα αυτά, δηλαδή και η άγνοια, πέρασαν μαζί με τις εκλογές. Καλός ο ρομαντισμός, αλλά από τώρα αρχίζει να ισχύει το καθήκον. Για τον δήμαρχο, όπως και τους δημοτικούς και άλλους συμβούλους. Να αρχίσουν να κινούνται. Να δείξουν ότι κάτι αλλάζει, κάτι ανατέλλει.

Αν οχυρωθούν πίσω από την δικαιολογία της κρίσης. Εάν προσανατολιστούν σε κατά προτεραιότητα προετοιμασία τους για τα… Χριστούγεννα έως τα Καρναβάλια, όπως ακούγεται ότι θα πράξουν μόλις αναλάβουν, θα έχουν ακολουθήσει το λάθος μονοπάτι.

Και εάν αφιερώνουν την παραγωγική διάρκεια της ημέρας τους παρακολουθώντας τις ύβρεις και τις προειδοποιήσεις των προστατών και εμπόρων της ενημέρωσης, θα αρχίσουν με βεβαιότητα να αρμενίζουν στραβά. Όπως και οι απερχόμενοι, που δεν κατάφεραν ούτε και σε αυτό το θέμα να κάνουν την διαφορά, που δεν σχετιζόταν με την κρίση.

Η θητεία ως την 31η Δεκεμβρίου 2023 είναι χρόνος επαρκής. Η επανεκλογή για άλλα τέσσερα χρόνια μιας δεύτερης θητείας, ίσως να μην παρέχεται πλέον τόσο απλόχερα όπως κάποτε. Γι’ αυτό, αν κάποιοι έχουν από τώρα στο νου τους τις εκλογές του 2023 μΧ, θα πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει πρώτα την δυνητική κοινωνική συνθήκη και την σύνθεση του πληθυσμού τότε. Και να προσφέρουν τον εαυτό τους και το έργο τους για να είναι άξιος ο μισθός τους και οι αποζημιώσεις τους.

Πρόσφατα, τις περασμένες ημέρες δηλαδή, αποκαλύφθηκε ότι αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη βρίσκεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, για ψευδείς δηλώσεις και υποσχέσεις αναφορικά με τις συνέπειες του Brexit στο βρετανικό σύστημα Υγείας. Όπως έγινε γνωστό, με βάση τα ισχύοντα στον νομικό πολιτισμό της Μ. Βρετανίας, οι ψευδείς υποσχέσεις για επηρεασμό των ψηφοφόρων, που λέγονται από πολιτικό με επίσημο αξίωμα, απαγορεύονται.

Η μήνυση εναντίον του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην δημάρχου Λονδίνου, κατατέθηκε από ιδιώτη με χρήματα που συγκεντρώθηκαν με crowdfunding (διαδικτυακή μικροχρηματοδότηση από το πλήθος) και η υπόθεση προχωρά.

Η ΟΔΟΣ από χρόνια τώρα επιχειρηματολογεί ότι και στην Ελλάδα η πολιτική εξαπάτηση, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ελέγχεται. Αλλά σε μια χώρα που οι υπουργοί κρύβονται πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ακόμη και στις προσωπικές τους υποθέσεις, αυτά είναι για την ώρα άπιαστα όνειρα. Άλλωστε με τα σημερινά δεδομένα, μάλλον δεν θα αρκούσαν οι αίθουσες δικαστηρίων για να δικάσουν δεκάδες χιλιάδων πολιτικών απατεώνων.

Αντί όμως να περιμένει κανείς την απειλή ποινών και συνεπειών, είναι προτιμότερο ακόμη να πιέζει στην κατεύθυνση της δημιουργίας, της προσπάθειας. Να πάψει να θεωρεί την Καστοριά μια πανέμορφη πόλη, γιατί η Καστοριά είναι μια απαίσια, αποκρουστική πόλη. Η φύση της Καστοριάς είναι (ή απλά ήταν) ωραία. Η πόλη έγινε αποκρουστική. Τελεία. Πόλη για να φεύγεις ή να την βλέπεις από μακριά, φεύγοντας αν είναι δυνατόν.

Το σύνθημα λοιπόν που χρειάζεται είναι «Καστοριά ξεκόλλα».  Διότι η κόλλα της καρέκλας και η κόλλα του τέλματος είναι από το ίδιο υλικό. Απομένει στον νέο δήμαρχο –που δεν θα πρέπει να γίνει δημαρχεύων τάσεων– να γυρίσει την σελίδα.
Καλή επιτυχία.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Ιουνίου 2019, αρ. φύλλου 989

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

3 σχόλια:

  1. Φώτης Γεωργιάδης [fb]9/9/19

    Συγχαρητήρια στους υπεύθυνους για τη μεταφορά της ΔΟΥ στο Νταϊλάκη. Έτσι μόνο η πόλη θα πάει μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργος Αλεξίου [fb]9/9/19

    Δεν πρέπει διαρκώς να γκρινιάζουμε. Να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοαδειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι το μισογεμάτο ποτήρι. Το μισοάδειο είναι ακόμη χειρότερο! (Εξ άλλου, γι’ αυτό μαράζωσε και άδειασε η… αρχόντισσα).

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ