24.8.19

ΟΔΟΣ: Οκτώ ημέρες


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 16.5.986 | 986

Δύο εβδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και αυτές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αντίθετα με τις υπεραπλουστεύσεις των τελευταίων ημερών ότι δεν είναι (δα και) κάτι σημαντικότερο από μια απλή δημοσκόπηση, είναι πολύ πιθανό τα αποτελέσματά τους να αποτελέσουν κυρίαρχο παράγοντα για τις πολιτικές εξελίξεις.

Είτε στην κατεύθυνση για ολιγόμηνη επίσπευση των βουλευτικών εκλογών που κανονικά θα διενεργηθούν στις αρχές Οκτωβρίου, είτε πάλι για ακραία όξυνση του πολιτικού κλίματος. Που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς με τον τρόπο αυτό προσδοκά να ενισχύσει τις συσπειρώσεις στις τάξεις των ψηφοφόρων της. Αλλά και που αξιοποιεί με πολιτικά λάθος τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση, διότι αναλώνεται στην προσωπική και όχι προγραμματική αντιπαράθεση. Και προσχωρεί στα στερεότυπα διλήμματα που εξυπηρετούν αποκλειστικά τους υπολογισμούς της συμπολίτευσης.

Ήδη κρατικός μηχανισμός που περιλαμβάνει και την… δημόσια ΕΡΤ ενώ ελέγχεται από την κυβέρνηση, έχει τεθεί στην εκλογική μάχη του «νυν υπέρ πάντων ο αγών». Ποτέ δεν ήταν χειρότερα μονόπλευρη η ποιότητα των πολιτικών εκπομπών. Θα χρειαστεί κάποια στιγμή στο μέλλον ο ιστορικός να ασχοληθεί με το φαινόμενο.

Έτσι στο ίδιο μοτίβο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η δημοσίευση στο περασμένο φύλλο της ΟΔΟΥ στην στήλη “Είπαν” ["εδώ"], αποσπασμάτων από τα σχόλια των κυριών βουλευτών Καστοριάς με τον ΣυΡιζΑ και την Νέα Δημοκρατία, Ολυμπίας Τελιγιορίδου και Μαρίας Αντωνίου για την λειτουργία πέντε (5) πανεπιστημιακών τμημάτων στην Καστοριά, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, είναι απολύτως χαρακτηριστικές της απουσίας κάθε σαφούς προεκλογικής πλατφόρμας για την Καστοριά. Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το φαινόμενο της ρηχής πολιτικής συζήτησης δεν αφορά άλλωστε την κεντρική πολιτική σκηνή αποκλειστικά, αλλά πολύ περισσότερο την τοπική αυτοδιοίκηση. Καθώς οι τοπικές κοινωνίες, όπως της Καστοριάς, βρίσκονται πλέον στα όριά τους.

Βεβαίως στο ίδιο θέμα (των Σχολών στην Καστοριά) η θετική αυτή ανακοίνωση που έγινε στην διάρκεια της ψήφισης του νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα από τους πολίτες κυρίως της Καστοριάς. Η εμπειρία των περασμένων ετών, ειδικά με αφορμή το τμήμα Αρχιτεκτονικής της Καστοριάς που ποτέ δεν λειτούργησε και τελικά μεταφέρθηκε στα Ιωάννινα, διδάσκει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτή την φορά το ενδεχόμενο να είναι (η Καστοριά) η χαμένη και η πόλη-κορόϊδο της υπόθεσης. Με τις σχολές να αποτελούν το εκλογικό δόλωμα, στο πολιτικό θόλωμα της Δυτικής Μακεδονίας.

Αλλά μέχρι να επιβεβαιωθεί η υπόνοια  -αν συμβεί- γεγονός είναι αυτό που δήλωσε η κ Τελιγιορίδου, ότι δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση, υπόσχεται να λειτουργήσει τμήματα στην Καστοριά, όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πρώτα του ΠαΣοΚ μετά το 2009 και αργότερα της ΝΔ-ΠαΣοΚ τα έκλεινε.

Και αντί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολύ πιθανό αυριανό κυβερνητικό να ξεκαθαρίσει απέναντι στους πολίτες της Καστοριάς, δημόσια και δεσμευτικά την θέση του στο ζήτημα αυτό, δεν το έπραξε.

Για μια ακόμη φορά η Νέα Δημοκρατία οχυρώθηκε πίσω από το δηκτικό σχόλιο της κυρίας Μαρίας Αντωνίου βουλευτή Καστοριάς, που ομολογουμένως είναι αδικαιολόγητο και ακατανόητο: «Ψηφοθηρικά σας ευχαριστούμε… Ως βουλευτής Καστοριάς κάντε και 70 σχολές» ["εδώ"]. Χωρίς αμφισβήτηση αυτή δεν μπορεί να είναι θέση, βουλευτή Καστοριάς με εμπειρία αρκετών κοινοβουλευτικών θητειών και ενός κόμματος που ενδέχεται να κυβερνήσει σύντομα ενώ έχει παρελθόν στο θέμα.

Όχι μόνο επειδή η φρασεολογία δεν είναι σοβαρή. Αλλά και επειδή δεν καθίσταται σαφής και δεσμευτική η άποψη ούτε της ίδιας και της Νέας Δημοκρατίας, για το ίδιο θέμα, σε περίπτωση εκλογικής νίκης της. Πίσω από τις λέξεις μάλιστα κρύβεται η αντίρρηση και όχι η συμφωνία για τις πέντε (5) σχολές στην Καστοριά.



ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 16.5.986 | 986 | σελ. 3


Οι παρατηρήσεις αυτές έχουν μεγάλη αξία που δεν περιορίζεται στην μικροψυχία της αντιπαλότητας. Καθώς οι απόψεις αναλυτών και πανεπιστημιακών δεν ευνοούν την διασπορά των πανεπιστημιακών τμημάτων, ούτε καν την ίδρυση πανεπιστημίων, εκφράζεται ήδη η ανησυχία ότι τυχόν επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμπεριφερθεί στην περίπτωση της Καστοριάς τουλάχιστον με ανάλογο τρόπο, με αυτόν που συμπεριφέρθηκε στο πρόσφατο κυβερνητικό της παρελθόν.

Το γεγονός ότι ο μεν συνδυασμός του υποψηφίου περιφερειάρχη κ. Γεωργίου Κασαπίδη δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προγραμματικές του θέσεις στο ζήτημα αυτό, η δε, στο πρόγραμμά της, η άλλη υποψήφια της ευρύτερης αντιπολίτευσης κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου, υπόσχεται να μετατρέψει την Καστοριά σε… ευρωπαϊκό τουριστικό πόλο έλξης, αφιερώνοντας τρεις αόριστες αράδες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Καστοριά, είναι ενδείξεις ότι τα κόμματα του κάποτε διπολισμού, μασούν από τώρα τα λόγια τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες ανησυχίες, εμμέσως αλλά κατ’ ουσία αυτό, ότι η Καστοριά θα είναι και πάλι η χαμένη, αναγγέλλει με το σχόλιό της η κυρία Μαρία Αντωνίου. Διότι αν είχε και ήθελε να ανακοινώσει οτιδήποτε θετικό για την υπόθεση αυτή για την Καστοριά, θα το είχε πράξει.

Οι φόβοι πως η... εξυγίανση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέσα από την περιστολή και τον περιορισμό, ποσότητας σχολών και γεωγραφίας θα ξεκινήσει και πάλι από την Καστοριά, με παντελονοφόρους άνδρες ή όχι, με ή χωρίς την κυρία Μαρία Αντωνίου, δεν είναι απλά θεωρητικοί.

Διότι πολύ απλά, όλα αυτά τα χρόνια, η Νέα Δημοκρατία επίσημα και ως κόμμα, έως στιγμής δεν έχει αναθεωρήσει τις αδικίες της έναντι της Καστοριάς. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να τονίζεται, όσες φωτογραφίσεις κι αν κάνει η κυρία Αντωνίου. Όλα τα υπόλοιπα έως να υλοποιηθεί το σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης για την Καστοριά, θυμίζουν φύκια που πωλούνται για μεταξωτές κορδέλες, και το σχόλιο αφορά τόσο την Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣυΡιζΑ.

Έτσι η απουσία σαφών προεκλογικών προγραμμάτων, που να δημιουργούν δεσμεύσεις και να τεκμηριώνουν την πρόταση-αίτηση ψήφου προς τους πολίτες, αποδεικνύει ότι η Καστοριά παραμένει ουραγός σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών και κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Η αρκετά προβεβλημένη υποψηφιότητα του βουλευτή Κοζάνης κ Γ. Κασαπίδη στην θέση του περιφερειάρχη δεν προοιωνίζει απαραίτητα αισιόδοξες καταστάσεις για την Καστοριά, όσο χρόνο δεν καθίσταται σαφής η άποψη του ίδιου και του συνδυασμού του για τα ζητήματα της Καστοριάς. Η Καστοριά δεν έχει προκαταβολικά réserve θέση στον παράδεισο με μόνη την παλινόρθωση.

Στον ίδιο ακριβώς τόνο πάλι, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καστοριάς, παρά το γεγονός ότι πολιτικά και ηθικά υποχρεούνται να το πράξουν, δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη οτιδήποτε για τα προγράμματά τους. Με εξαίρεση τον υποψήφιο δήμαρχο Καστοριάς κ. Γεώργιο Πετκανά που κυκλοφόρησε ένα πρόγραμμα αρκετά διεξοδικό και αισθητά φιλόδοξο έως μαξιμαλιστικό, που αν και περιλαμβάνει σκέψεις είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Ιδιαίτερα λόγω της κακής κατάστασης που βρίσκεται η Καστοριά, που έχει άλλες επείγουσες προτεραιότητας στο επίπεδο των υποδομών.

Όμως έστω και έτσι, κυκλοφόρησε πρόγραμμα ο προαναφερόμενος, κάτι που προφανώς και εξηγείται από την μακροχρόνια εκλογική του εμπειρία και την συμμετοχή του στην δημοτική αυτοδιοίκηση.

Σε αντίθεση, οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι έως την ώρα που γράφονταν το σημερινό άρθρο, δεν έχουν κάνει οτιδήποτε σε ό,τι αφορά τους συνδυασμούς τους. Και πάντως κανείς, μα κανείς τους, -ούτε και ο κ. Γ. Πετκανάς, δεν έχουν ξεκαθαρίσει την θέση τους σε σχέση με τα πανεπιστημιακά τμήματα και το εάν προτίθενται-δεσμεύονται να αγωνιστούν, και με ποιο τρόπο, για την επιβίωση της Καστοριάς σε ένα αυτοδιοικητικό και περιφερειακό περιβάλλον της Δυτικής Μακεδονίας με ανταγωνιστές, αρνητικούς πληθυσμιακούς συσχετισμούς, υπολογισμούς πολιτικών κομμάτων και προσώπων.


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 16.5.986 | 986 | σελ. 4

«Ο πάμπτωχος πολιτικός διάλογος και αντίλογος των υποψηφίων δημάρχων, δεν έκανε σοφότερους και καλύτερα ενημερωμένους τους ψηφοφόρους»


* * *


Ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Ι. Κορεντσίδης, περί τον οποίο έχουν συστρατευθεί αρκετά στελέχη και αντιδήμαρχοι της απερχόμενης «Εν Τιμής» δημοτικής αρχής, -κάτι που μπορεί να εξηγεί και σε ένα βαθμό να δικαιολογεί τις προεκλογικές παραλείψεις του, μοιάζει σε ένα βαθμό να διεκδικεί να είναι διάδοχος του κ. Ανέστη Αγγελή! Και εξακολουθεί να προβαίνει σε γενικόλογες ανακοινώσεις με στοιχεία αυταρέσκειας, χωρίς ουσία πάντως.

Όπως η συνεχής άρνησή του να ασκήσει κριτική προσέγγιση στα όσα δεν έγιναν έως σήμερα από την παρούσα δημοτική αρχή και στο να επιχαίρει για το γεγονός ότι με πρόταση του… δεσμεύτηκαν όλοι να μη προβούν σε αφισοκολλήσεις και να μην στήσουν σταντ / περίπτερα με προεκλογικά φυλλάδια προς ενημέρωση των ψηφοφόρων.

Όμως το κυρίαρχο πρόβλημα των πολιτών και δημοτών, στην πιο κακοτράχηλη και σε ορισμένες περιπτώσεις ρυπαρή πόλη της Δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα στην εποχή της ακατάσχετης και ανεξέλεγκτης διανομής διαφημιστικών φυλλαδίων εμπορικών καταστημάτων αλλά και υποψηφίων, δεν είναι η αφισοκόλληση και τα φυλλάδια των υποψηφίων δημάρχων που έως στιγμής, με μικρές εξαιρέσεις, συνωστίζονται και εξαντλούνται στο styling.

Οκτώ ημέρες πριν την επίσημη λήξη της μακράς προεκλογικής περιόδου για την Καστοριά, ο πάμπτωχος πολιτικός διάλογος και αντίλογος των υποψηφίων δημάρχων, δεν έκανε σοφότερους και καλύτερα ενημερωμένους τους ψηφοφόρους. Που μάλλον εξακολουθούν να είναι στο ίδιο έργο θεατές.

Το αύριο και το αύριο και το αύριο 
σέρνεται με το μικρό του βήμα 
μέρα με την ημέρα ως στη στερνή 
την συλλαβή στου χρόνου το βιβλίο.
Μάκβεθ, Σαίξπηρ


Φωτογραφίες: Σκηνές από τον Μάκβεθ του Βέρντι της όπερας της Ζυρίχης, σε σκηνοθεσία Barrie Kosky και μουσική διεύθυνση Θεοδώρου Κουρεντζή. Στην 4η σελίδα, σκηνή από τον Μάκβεθ του Σαίξπηρ του Εθνικού Θεάτρου της Τουλούζης, σε σκηνοθεσία Laurent Pellyt.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Μαΐου 2019, αρ. φύλλου 986

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ