8.10.19

ΟΔΟΣ



[...] Στην Καστοριά κυκλοφορεί μια σπουδαία εφημερίδα: η ΟΔΟΣ. Η Οδός και ο εκδότης της Παναγιώτης Μπαϊρακτάρης μου έχουν κάνει την εξαιρετική τιμή να δημοσιεύσουν πλήθος μελετών μου για την εβραϊκή Κοινότητα της Καστοριάς, σε πολλές διαφορετικές χρονικές φάσεις, καθώς η μελέτη μου εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη. Η Οδός φιλοξένησε επίσης μια σειρά ιδιαίτερα καυστικών πολιτικών κειμένων μου στα πρώτα χρόνια της κρίσης – χωρίς ποτέ να προβεί σε λογοκρισία.

Με τη Ζαγορίτσανη όμως δεν ήταν το ίδιο. Το θέμα ήταν πολύ λεπτό και ευαίσθητο για ένα έντυπο που εκδίδεται και κυκλοφορεί στην Καστοριά και στηρίζεται βεβαίως στην τοπική κοινωνία, ως αναγνωστικό κοινό, αλλά και στους φορείς της. Για να είμαι ειλικρινής, ο εκδότης της Οδού, ο Παναγιώτης Μπαϊρακτάρης, προβληματίστηκε πολύ και τον δικαιολογώ απόλυτα, για το αν θα προέβαινε στη δημοσίευση της μελέτης μου. Για δυο χρόνια σχεδόν έμενε στο συρτάρι και δεν μου απαντούσε, καθώς διαπραγματευόταν με τους προβληματισμούς του. Ώσπου εν τέλει η Οδός έκανε την υπέρβαση και προχώρησε στη δημοσίευση της, κάτι για το οποίο οφείλω ιδιαίτερη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη στον εκδότη της.

Η Οδός άλλωστε δεν είναι μια συνηθισμένη επαρχιακή εφημερίδα, όπως οι περισσότερες που πνίγονται στα στεγανά των μεγάλων και μικρών χωριών τους. Είναι ένα ποιοτικό έντυπο με λογοτεχνικές αναζητήσεις, ιδιαίτερο ύφος, εκδοτική αρτιότητα και ρηξικέλευθη στάση σε πολλά ζητήματα της Καστοριάς —δε χαρίζει κάστανα— και αποτελεί τιμή μου να συνεργάζομαι μαζί της [...]

Θρασύβουλος Ορ. Παπαστρατής


Σχετικά: "Από τη Ζαγορίτσανη στο Τσάριγκραντ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ