8.11.19

Πρόγραμμα εορτασμού της 11ης Νοεμβρίου




Κυριακή 10 Νοεμβρίου
18:00 Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός επί τη εορτή του πολιούχου Αγίου Μηνά στο ιερό ναό του Αγίου Μηνά.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 
07:00 Πολυαρχιερατική θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Μηνά,

08:00 Έπαρση σημαίας στο μνημείο ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων.

09:45 Άφιξη επισήμων στον ιερό ναό Αγίου Μηνά.

10:30 Λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου Μηνά του θαυματουργού και των τιμίων λειψάνων αυτού, με κατεύθυνση τον ιερό μητροπολιτικό ναό Καστοριάς, με τη συνοδεία τιμητικού αγήματος του Στρατού, της Στρατιωτικής Μουσικής της 9ης Μ/Π ΤΑΞ(ΠΖ), της Φιλαρμονικής του Δήμου Καστοριάς, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

11:00 Έπαρση σημαίας. Επίσημη δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό Καστοριάς.

12:00 Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων. Κατάθεση στεφάνων.

12:30 Παρέλαση στη οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου.

13:15 Υποδοχή στο δημαρχείο από τον δήμαρχο Καστοριάς, των πολιτικών, στρατιωτικών Αρχών, φορέων, συλλόγων και πολιτών, για ανταλλαγή ευχών.

17:00 Υποστολή σημαίας στο μνημείο Ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων.

17:00 Πανηγυρικός μεθεόρτιος εσπερινός στον ιερό μητροπολιτικό ναό Καστοριάς.

17:30 Επιστροφή της ιεράς εικόνας του Αγίου Μηνά, στον ιερό ναό Αγίου Μηνά, εν πομπή λαμπαδηδρομίας με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του και πολιτιστικών συλλόγων.



11η Νοεμβρίου 2018: Σε ερειπωμένα κτήρια, σε έρημους δρόμους...


* * *


Κάλεσμα του Δήμου Καστοριάς 
για «παλλαϊκή συμμετοχή» 
στις εορταστικές εκδηλώσεις της 11ης Νοεμβρίου

Σε λίγες ημέρες η Καστοριά ετοιμάζεται να γιορτάσει την 107η επέτειο της απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό και ο Δήμος Καστοριάς έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων με φωτογραφικές εκθέσεις, ομιλίες, χορωδίες, λαμπαδηδρομίες, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, ενώσεις και σωματεία. Θέλοντας δε, να αναβαθμίσει για εφέτος τα ελευθέρια της πόλης, έχει προγραμματίσει, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, αμέσως μετά το τέλος της θείας λειτουργίας στον ι.μητροπολιτικό ναό Καστοριάς, στις 10:30 περίπου το πρωί, “μερική αναπαράσταση” του ιστορικού της απελευθέρωσης, με τον συμβολικό τίτλο: “Η Καστοριά θυμάται, τιμά και αναβιώνει την Ιστορία της”.
21 Στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και 3 έφιπποι, με στρατιωτικό ιματισμό  της εποχής, θα διασχίσουν την οδό Μητροπόλεως, από το ύψος του παλαιού δημαρχείου, με προορισμό την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, όπου εκεί τους υποδέχονται ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Καστοριάς, κλήρος και λαός. Γίνεται θυροκόλληση διατάγματος και έπαρση σημαίας, με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Καστοριάς. Πρόκειται για μία ακόμη καινοτομία της νέας δημοτικής αρχής, αφού κάτι τέτοιο πραγματοποιείται για πρώτη φορά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος και η αρμόδια αντιδημαρχία Τουρισμού-Πολιτισμού & Διεθνών Σχέσεων καλεί όλους τους πολίτες σε παλλαϊκή συμμετοχή. Όσοι συμπολίτες μας έχουν “καστοριανή φορεσιά” κι επιθυμούν να συμμετέχουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με το τμήμα Πολιτισμού, Α. Διάκου 1, πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, μέχρι την Παρασκευή, ώρες: 08:30-15:30 και Σάββατο 11:00-14:00, στο τηλέφωνο 2467028999.  Καλούνται επίσης όλοι οι κάτοικοι της πόλης και ειδικά των οδών Μητροπόλεως και Μανωλάκη, περιοχές που θα πραγματοποιηθεί η “μερική αναπαράσταση”, να σημαιοστολίσουν τα σπίτια τους με την Ελληνική Σημαία.Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη “εκδήλωση”, δεν αποτελεί πιστή αναπαράσταση των γεγονότων εκείνης της περιόδου, αλλά μία συμβολική εκδήλωση μνήμης και τιμής, με στόχο να γίνει ακόμη “πλουσιότερη“ τα επόμενα χρόνια.

Δελτίο τύπου του Δήμου Καστοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ