16.11.19

«Tο τρωθέν κύρος της δημοτικής αρχής»




Ανοικτή επιστολή 

Δημοτικής Κοινότητας Δισπηλιού


Προς: α) δήμαρχο Καστοριάς, β) πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς δ) δημοτικούς συμβούλους Δήμου Καστοριάς δ) κατοίκους του Δισπηλιού
Κοινοποίηση: α) κ. Ζ. Τζηκαλάγια, βουλευτή Ν.Δ. Καστοριάς β) κ.Ολυμπία Τελιγιορίδου, βουλευτή ΣυΡιζΑ Καστοριάς, γ) κ. Γ. Κασαπίδη, περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας δ) κ. Δ. Σαββόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς.

Με το "καλημέρα" της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Καστοριάς, σε ό,τι αφορά το Δισπηλιό και όχι μόνο, άρχισαν τα προβλήματα των παιδιών προνηπιακής ηλικίας και των οικογενειών τους, των παιδιών των οποίων τη φροντίδα και την αγωγή στην πρώιμη αυτή παιδική ηλικία την έχει εμπιστευτεί η πολιτεία στους δήμους, στα πλαίσια της λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Η νέα δημοτική αρχή, αξιολογώντας αυθαίρετα τα γεγονότα, ερήμην των γονέων των μικρών παιδιών και των θεσμικών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, αποφάσισε, διέταξε και έκλεισε τον παιδικό σταθμό Δισπηλιού ο οποίος λειτουργούσε χωρίς κανένα πρόβλημα επί δεκαετίες και ο οποίος στεγαζόταν σε ένα σύγχρονο και άρτιο από κάθε άποψη πολυλειτουργικό διδακτήριο, το οποίο ανοικοδομήθηκε για το σκοπό αυτό στα μέσα της δεκαετίας του 2000 (μέχρι τότε στεγαζόταν σε μισθωμένο οίκημα).

Το κίνητρο της λάθος αυτής απόφασης είναι προφανές: H εξοικονόμηση κάποιων δαπανών που θα πραγματοποιούνταν για λειτουργικά έξοδα (θέρμανση, φωτισμός). Οι υπόλοιπες δαπάνες (μισθοδοσία προσωπικού- σίτιση νηπίων) θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται, ανεξάρτητα από το σε ποιόν παιδικό σταθμό θα φοιτήσουν τα παιδιά αυτά, αφού το προσωπικό, στη συντριπτική του πλειοψηφία, είναι μόνιμο και η σίτιση των παιδιών θα πραγματοποιηθεί έτσι κι αλλιώς.

Μπορεί, με τη λάθος απόφαση που ελήφθη, να πιστεύει ο Δήμος ότι θα εξοικονομήσει λίγα χρήματα, έχει όμως υπολογίσει κανείς τι κόστος καλούνται να καταβάλουν σε χρόνο και χρήμα οι γονείς που είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά τους στο Μαυροχώρι; Αυτό είναι το ενδιαφέρον του δήμου για τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας του Δισπηλιού και της ευρύτερης περιοχής ή αυτό αποτελεί πρόκριμα για την υποβάθμιση κα των άλλων σχολικών μονάδων του Δισπηλιού, του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου;

Είναι απογοητευτικό η νέα δημοτική αρχή να ξεκινά τις περικοπές, προκειμένου να εξοικονομήσει ελάχιστα χρήματα, συρρικνώνοντας τις κοινωνικές δομές και αποδυναμώνοντας τη φροντίδα για την πιο ευαίσθητη και κρίσιμη παιδική ηλικία. Έτσι αντιλαμβάνεται τη στήριξη στους νέους γονείς και στην τοπική κοινωνία της παραλίμνιας περιοχής;

Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα δημοτική αρχή έπεσε θύμα κακών εισηγήσεων και προτάσεων αποτέλεσμα των οποίων είναι το κλείσιμο των παιδικών σταθμών του Δισπηλιού και της Πολυκάρπης και η υποβάθμιση της λειτουργίας του παιδικού σταθμού του Μαυροχωριού, δημιουργήθηκε και ένα άλλο πρωτόγνωρο πρόβλημα, υπεραριθμία προσωπικού (παιδαγωγικού και βοηθητικού).

Επειδή η όλη κατάσταση, όπως εξελίχθηκε, είναι αδιέξοδη και οι τοπικές κοινωνίες είναι έτοιμες να εκραγούν, ζητούμε να πρυτανεύσει η λογική καi να επαναλειτουργήσουν ύστερα από νέα απόφαση, οι παιδικοί σταθμοί Δισπηλιού, Μαυροχωρίου και Πολυκάρπης για να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από αδιέξοδους χειρισμούς και να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος της δημοτικής αρχής.

Με τιμή
Το τοπικό συμβούλιο Δισπηλιού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ