19.1.20

Βιβλίο



Την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις 19:30 στο αμφιθέατρο του π. ΤΕΙ Καστοριάς, θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του κ. Ραϋμόνδου Αλβανού «Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες – Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου» (εκδ. Επίκεντρο).Το βιβλίο θα παρουσιάσει η κ. Δόμνα Μιχαήλ, καθηγήτρια του τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Γεώργιος Αντωνίου, επ. καθηγητής ΑΠΘ και ο συγγραφέας. Την συζήτηση θα συντονίσει η φιλόλογος κ. Μελίκα Σανταλίδου.
«Η εστίαση της μελέτης εντοπίζεται σε δύο ομάδες που αμφότεροι ήταν "ξένοι": στους πρόσφυγες που ήρθαν σε μια νέα πατρίδα πολύ διαφορετική από αυτή που άφησαν και στους σλαβόφωνους που επίσης ήταν κατά κάποιο τρόπο "ξένοι". Το βασικό ερώτημα που διατρέχει αυτό το βιβλίο είναι το ποιος είναι ο ρόλος του κράτους στην προσπάθεια ένταξης των σλαβόφωνων και των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και πώς το κοινοβουλευτικό σύστημα επηρέασε τη συγκρότηση εθνικών και πολιτικών ταυτοτήτων στη μεσοπολεμική Μακεδονία» [από το οπισθόφυλλο του βιβλίου].
 Φωτογραφία εξωφύλλου του βιβλίου: Μαθητές του ελληνικού σχολείου Ζουπάνιστας (σημερ. Άνω Λεύκης) με την δασκάλα τους και τον ιερέα του χωριού. [Λ.Παπάζογλου]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ