27.1.20

Το Σκάκι



“Κι αν μας αντέξει το σχοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα”



● Τέσσερις μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, ο υποψήφιος τότε -και νυν δήμαρχος τώρα- της Καστοριάς ο κ. Ι. Κορεντσίδης «Ξεδίπλωσε το Σχέδιό του» όπως ισχυρίστηκε, για να πείσει τους πολίτες να τον ψηφίσουν. Τέσσερις λέξεις, όσες και οι μέρες που μας χώριζαν από την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών: «Άνθρωποι - Σχέδιο - Στόχοι - Προτεραιότητες». Βαριές λέξεις. Μετά από ένα μόλις μήνα στο τιμόνι του δήμου, ξεδιπλώνεται το όραμα του, αυτό που οραματίστηκε κοιτάζοντας από ψηλά, από τον Προφήτη Ηλία, την Καστοριά κάτω. Εκεί στο βάθος, χαμηλά.


ΑΝΘΡΩΠΟΙ

● Φυσικά και αγαπάει ο δήμαρχος τους ανθρώπους, τους συμπολίτες του και περισσότερο τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προεκλογικά επισκέφτηκε το πρώτο φεστιβάλ της Εταιρείας Ατόμων με Αυτισμό Καστοριάς, όπου στην ανακοίνωσή του μας θύμισε και μια φράση του Πεσσόα: «Δεν υπάρχουν νόρμες. Όλοι οι άνθρωποι είναι εξαιρέσεις ενός κανόνα που δεν υπάρχει». Αμέ! Τέτοια δήλωση ο υποψήφιος δήμαρχος. 

●  Μετεκλογικά, εκλεγμένος δήμαρχος πλέον, παραβρέθηκε και φωτογραφήθηκε στο 2ο street food festival της ίδια εταιρείας.

●  Με την ανάληψη των καθηκόντων του, από τα πρώτα που έκανε ήταν να «ζωγραφίσει» τις δύο θέσεις στάθμευσης των ΑΜΕΑ έναντι του δημαρχείου. Συνέχισε βεβαίως τις διαγραμμίσεις (5.000 € στοίχισαν) δίπλα από τις λακκούβες του οδικού δικτύου της πόλης οι οποίες προβλήθηκαν δεόντως στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
[...Όλα ωραία, βαθιά γαληνεμένα...]

●  Στις 16/9/2019 με υπογραφή του ο δήμαρχος ζητά δύο «ειδικούς» συνεργάτες, αναρτώντας την προκήρυξη και στην ιστοσελίδα του δήμου. Στα γενικά προσόντα των υποψηφίων για την κάλυψη της θέσης του "ειδικού" (πάντα) συνεργάτη, αναφέρεται: «Να είναι υγιείς και να έχουν αρτιμέλεια και την φυσική κατάσταση που απαιτείται ...». 

●  Και νοιώσαμε όλοι οι δημότες υπερηφάνεια, που ξεδιπλώνεται το "Σχέδιο" και επιτέλους η Καστοριά «ξαναγίνεται τόπος προοπτικής», με «φρέσκο αέρα, από ανθρώπους με ελπίδα και αισιοδοξία», όπως βεβαίωναν τα διαφημιστικά του σποτ.

●  Όμως, αυτή την «προοπτική» και τον «φρέσκο αέρα» του "Σχεδίου" που όλο ξεδιπλώνεται και όλο ξεχειλώνει, δεν συμμερίστηκε η γνωστή συγγραφέας και ενεργός πολίτης της κοινωνίας μας: η κυρία Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου, η οποία εξ άλλου αφιλοκερδώς παρέχει τις υπηρεσίες της στην Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό, και η οποία –τι θράσος! – με την δημόσια παρέμβασή της στην ΟΔΟ, ζήτησε εξηγήσεις για τις διακρίσεις των συμπολιτών μας με την δημοτική βούλα.

●  Βέβαια, η ευαισθησία του κ. δημάρχου αποδεδειγμένη, καθώς και αυτή της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό: Σιωπή. Σιωπή βασιλεύει δίπλα στον Καιάδα.

●  Αλλά είπαμε: «ξαναγίνεται η Καστοριά τόπος προοπτικής». Για να φεύγεις.

●  Εν τω μεταξύ, η Καστοριά διαφημίζεται από τα τοπικά μουμουέ ως πόλη φιλική για τα Special Olympics, ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της συμμετοχής ατόμων με νοητική αναπηρία σε αθλητικά προγράμματα. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε σχετική και σημαντική ημερίδα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, με τη συνεργασία και της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Καστοριάς. Παρέστησαν δε σε αυτή και οι δύο βουλευτές του νομού μας οι οποίοι κάθισαν σε διπλανές καρέκλες, φιλικοί και χαμογελαστοί (προφανώς σε μία ανάπαυλα χαλάρωσης των πρόσφατα σφοδρών πολιτικών αντιπαραθέσεών τους). Παρέστησαν, εκτός των άλλων, και οι αντιπεριφερειάρχες Καστοριάς και Γρεβενών.

●  Η κ. Χρ.Πατρώνου παρούσα, όμως ο δήμαρχος απών (προφανώς... κοινωνικές υποχρεώσεις απέσπασαν την προσοχή του).

ΣΧΕΔΙΟ

●  Πριν λίγους μήνες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο δήμαρχος Καστοριάς και σε ερώτηση για το σχέδιο διακυβέρνησης της πόλης, απάντησε: «Δεν θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα 50, 80 ή 100 ημερών (άσχετο αν το δελτίο τύπου του Δήμου με τις πάμπολλες φωτογραφίες έφερε τον τίτλο "Οι πρώτες 102 ώρες της νέας δημοτικής αρχής") αλλά το σχέδιο μας είναι για την τετραετία ή και για την οκταετία (νοιώσατε κι εσείς μία ανατριχίλα;). Ένα σχέδιο πολύ καλά καταρτισμένο από επιστήμονες συνεργάτες και ανθρώπους που εθελοντικά και χωρίς αμοιβή ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτό που εμείς λέμε "ώρα για δουλειά"».

●  Ποιοι είναι αυτοί οι εθελοντές και τι γνώσεις έχουν, που χωρίς αμοιβή -και μπράβο τους, κατάρτισαν "το Σχέδιο" που αφορά και θα κρίνει το μέλλον μας όλων, ημών και υμών. Και ποιο είναι, τέλος πάντων, αυτό "το Σχέδιο"; Γιατί το κρύβουν; Και πλασάρονται μόνο φωτογραφίες από τα γνωστά τοπικά blogs,  με την...κοσμογονία που γίνεται: τα «αυτονόητα» (όπως είπε ο δήμαρχος). Δηλαδή το εξής ένα: η καθαριότητα!

ΣΤΟΧΟΙ

●  «Να τα αλλάξει όλα». Με αυτό το σλόγκαν ξεκίνησε η θητεία του δημάρχου. Και άρχισε να τα αλλάζει. Όχι στην πόλη, αλλά στο δημοτικό μέγαρο –και ιδιαίτερα στην είσοδο και στο γραφείο του. Αλλαγές που ουδείς γνωρίζει πόσο στοίχισαν. Αν και είναι γνωστό ότι τα «εδέσματα του γραφείου του δημάρχου» στοίχισαν 1.000 ευρώ, άσχετα με το τι ειπώθηκε στις τηλεοπτικές κάμερες περί του αντιθέτου.

●  Όπως ήταν φυσικό, οι πολίτες ξαφνιάστηκαν με τις προτεραιότητες του Δήμου Καστοριάς για την ντεκορασιόν, για την οποία ουδόλως ενδιαφέρονται. Διότι περίμεναν άλλες αλλαγές. Αλλά φαίνεται δεν τις βλέπουν. Ίσως να φταίει γιατί η πόλη συνεχίζει να ζει στο ημίφως του δημοτικού φωτισμού. Οπότε πού να δουν τις αλλαγές;

●  Ίσως να φταίνε οι λακκούβες δίπλα στις φρεσκοβαμμένες μπογιές του οδοστρώματος. Ίσως να φταίνε τα κολονάκια που πληθαίνουν και πνίγουν την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, στο βομβαρδισμένο τοπίο της ασφάλτου.

●  Ίσως να φταίει και η πίσσα, που αντί να την ρίξουν στις λακκούβες του οδοστρώματος, την έριξαν στις αναμεταδόσεις της όπερας, και στην συνέχεια ανέλαβαν την (ώρα για) δουλειά του οδοστρωτήρα, κάποιοι που ξημεροβραδιάζουν στα κοινωνικά δίκτυα για να προωθήσουν τον δικό τους (αφιλοκερδώς βεβαίως) "Στόχο".

●  Οσονούπω, έρχεται και ο δεύτερος "Στόχος": Το Χωριό του Άη-Βασίλη. Πού και να δείτε και τον τρίτο "Στόχο": τα ρα(γ)κουτσιάρια.

●  Ε, δεν είναι και λίγο! Τρεις "Στόχοι" σε λίγους μήνες;


ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

●  Σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις του ο δήμαρχος Καστοριάς πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ερωτηθείς για τους απλήρωτους υπαλλήλους των βρεφονηπιακών σταθμών δήλωσε: «Είναι άμεση προτεραιότητα για εμάς το συγκεκριμένο ζήτημα και θα είναι σε προτεραιότητα από τη στιγμή που θα αναλάβουμε τα ηνία του δήμου Καστοριάς [...] έχω συναντηθεί με όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι προβληματισμένοι, -και με το δίκιο τους. Δεν μπορεί να αμείβεσαι εσύ ως δημοτική αρχή ή από κάποιες θέσεις υπηρεσιακών παραγόντων, και να μην αμείβονται οι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται καθημερινά για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο». Ναι, καλά διαβάσετε.

●  Και μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, υλοποίησε την «άμεση προτεραιότητα»: την απόλυση οκτώ ατόμων.

Καληνύχτα Ελλάδα, 
όπου και να ‘σαι.


Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Οκτωβρίου 2019, αρ. φύλλου 1005


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ