15.3.20

Να τεθεί η Καστοριά σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού ζητούν ομόφωνα οι φορείς



Στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου και που συμμετείχαν οι δύο βουλευτές, οι τρεις δήμαρχοι, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Καστοριάς, συμφωνήθηκε να σταλεί επιστολή στον ΕΟΔΥ, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο υπουργείο Υγείας και στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπου θα τονίζεται η ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης της Καστοριάς προκειμένου να ανακοπή η εξάπλωση του ιού που απέχει σε ποσοστά από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος «έχουμε 2 θανάτους από την Καστοριά και 14 κρούσματα Κορωνοϊού, γεγονός που μας ανησυχεί αρκετά για τις επόμενες ημέρες». 

Τόνισε ότι ζητάμε να εξεταστεί σοβαρά η περίπτωση «να κηρυχθεί ο νομός σε καραντίνα με επιχειρησιακό σχέδιο τέτοιο που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού». 
Ο κ. Σαββόπουλος όπως και ο δήμαρχος Καστοριάς εξέφρασαν την αγωνία τους για το γεγονός ότι στο νοσοκομείο του νομού «υπάρχουν αρκετά κρούσματα κορωνοϊού σε Ιατρούς και νοσηλευτές» επεσήμαναν ότι αυτό «δημιουργεί δυσπιστία και ανησυχία στους πολίτες άλλα και πρόβλημα στο ίδιο το προσωπικό» και ζήτησαν από τον ΕΟΔΥ να προβεί άμεσα σε εξετάσεις όλου του προσωπικού του νοσοκομείου.

Παράλληλα ζήτησαν την άμεση πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού η ακόμη την μετακίνηση του από άλλες μονάδες της περιοχής και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την πορεία των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα αφού έως σήμερα η Καστοριά έχει 14 κρούσματα σ'ένα πληθυσμό 42.000 κατοίκων όπου οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι.


Επιστολή για κήρυξη της ΠΕ Καστοριάς 
σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα Κυριακή 15 Μαρτίου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, για το πώς θα αντιμετωπιστεί καλύτερα η κατάσταση που βιώνει η περιοχή μας εξαιτίας του Κορωναϊου (COVID-19).

Έτσι, λίγο μετά τις 12:00 και για τρεις ώρες, έγινε κλειστή σύσκεψη, με την παρουσία των Βουλευτών Καστοριάς Ζήση Τζηκαλάγια, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, της Θεματικής Αντιπεριφεριάρχης Καλλιόπης Κυριακίδου, των Δημάρχων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, του Διευθυντή Αστυνομίας Καστοριάς, του Διοικητή του Νοσοκομείου Καστοριάς, των Προέδρων του Ιατρικού, του Φαρμακευτικού και του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καστοριάς, των Περιφερειακών Συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά την έναρξη της έκτακτης σύσκεψης εκφράστηκαν τα θερμά συλλυπητήρια από όλους για τον θάνατο των δύο συμπολιτών μας από τη νόσο του Κορωναϊου και ταυτόχρονα δόθηκαν θερμά συγχαρητήρια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τόσο του Νοσοκομείου όσο και όλων των μονάδων υγείας, για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αποφασίστηκε να ζητηθεί η Κήρυξη της Π.Ε. Καστοριάς σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης και Άμεσης Λήψης Μέτρων για την Αντιμετώπιση της Κατάστασης με επιστολή που στάλθηκε προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας, ενώ κοινοποιήθηκε στο Γραφείο Περιφερειάρχη, στους Βουλευτές, στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και στις Εισαγγελίες Καστοριάς και Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, με το κάτωθι περιεχόμενο:

Έπειτα από τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και εκτιμώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, θα θέλαμε συμπληρωματικά της υπ’ αρίθμ 40686/13-03-2020 επιστολής μας και έχοντας υπόψη ότι:

Στην Καστοριά υπάρχουν ήδη επιβεβαιωμένα δεκατέσσερα (14) κρούσματα του ιού COVID-19 (Κορωνοϊός) και προφανώς πολλαπλάσια ανεπιβεβαίωτα, δηλ. υψηλό ποσοστό εξάπλωσης σε σχέση με τον πραγματικό πληθυσμό του νομού και πολύ μεγαλύτερο από άλλες περιοχές της χώρας.
Έχει δύο (2) θανάτους από τους τέσσερις σε εθνικό επίπεδο, δηλ. ποσοστό 50%.
Έχει επτά (7 ) από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του να προέρχονται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς έχει ήδη ξεπεράσει το όριο αντοχής του, καθώς ένας μεγάλος αριθμός του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού έχει τεθεί σε «κατ’ οίκον περιορισμό».
Την πάγια έλλειψη του προσωπικού του Νοσοκομείου καθώς και την κόπωση που έχει επέλθει σε όλους τους εργαζομένους, γεγονός που καθιστά προβληματική την λειτουργία του και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων που θα χρειαστεί να νοσηλευτεί σε αυτό.

Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Π.Ε. Καστοριάς είναι γερασμένο ηλικιακά, δηλ. ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Σημαντικός αριθμός ατόμων της περιοχής βρέθηκαν στο Μιλάνο, για επαγγελματικούς σκοπούς, το κρίσιμο διάστημα 20-23 Φεβρουαρίου 2020, η παρουσία μαθητών στο πλαίσιο σχολικής εκπαιδευτικής εκδρομής σε περιοχές της Ιταλίας, όπως επίσης και η συμμετοχή ατόμων από την περιοχή μας σε εκδρομή στους Αγίους Τόπους, κάτι που αποτελεί πιθανή μαζική πρωτογενή εστία μόλυνσης.

Την ραγδαία εξέλιξη του φαινομένου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εξαιτίας των οποίων έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στους πολίτες, παρά την έως σήμερα ενημέρωση που έχει γίνει από πλευράς μας, για πιστή εφαρμογή και τήρηση των επίσημων οδηγιών των υγειονομικών αρχών της χώρας,

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε

Να κηρυχθεί η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης και παράλληλα να τεθεί σε Καραντίνα.

Να πραγματοποιηθεί άμεση λήψη δειγμάτων και έκδοση αποτελεσμάτων σε όλο το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου καθώς και όλων των υγειονομικών μονάδων της Π.Ε. Καστοριάς.

Να ενισχυθεί άμεσα τόσο με ιατρικό όσο και με νοσηλευτικό προσωπικό το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς από άλλες υγειονομικές μονάδες της 3ης Υγειονομικής Περιφέρεια Μακεδονίας (ΥΠΕ).

Να διατεθεί άμεσα η αναγκαία οικονομική ενίσχυση στο Νοσοκομείο Καστοριάς και σε όλες τις υγειονομικές μονάδες της Π.Ε. Καστοριάς, καθώς και το απαιτούμενο υγειονομικό υλικό και τα μέσα ατομικής προστασίας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί κατάλληλα η κατάσταση.

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσλήψεων προσωπικού, κατάλληλων ειδικοτήτων, που θα βοηθήσουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Την άρση του απορρήτου προσωπικών δεδομένων στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, έτσι ώστε να γίνεται άμεσα η διαδικασία ιχνηλασιμότητας.

Από πλευράς μας, στο πλαίσιο αποφυγής διασποράς του ιού, σας γνωστοποιούμε ότι από αύριο 16 Μαρτίου 2020, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και των Δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών, όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη μετακίνηση των συμπολιτών μας.

Με την πεποίθηση ότι θα εκτιμηθεί με τη δέουσα προσοχή η κρισιμότητα της κατάστασης, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

O Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς
Δημήτρης Σαββόπουλος

Ο Δήμαρχος Καστοριάς
Γιάννης Κορεντσίδης

Ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού
Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου

Ο Δήμαρχος Νεστορίου
Χρήστος Γκοσλιόπουλος

* * *
Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος
Καλλιόπη Κυριακίδου

Η Περιφερειακή Σύμβουλος
Δέσποινα Κοζατσάνη

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
Θωμάς Μάνος

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
Αποστόλης Τζιώτζης

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
Παναγιώτης Κώττας

* * *

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς
Λάζαρος Παπαδόπουλος

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Kαστοριάς
Γαβριήλ Παπαλάμπρος

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καστοριάς
Χρήστος Κουσουρής



Σχετικά:

Με στοιχεία από το ΑΠΘ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/3/20

    Πολύ πολύ πολύ καλά έπραξαν.
    Ένα μόνο προκαλεί μεγάλη εντύπωση.
    Μέσα στους Φορείς δεν συμπεριλαμβάνεται η Μητρόπολη.
    Δεν θεώρησαν απαραίτητη τη συμμετοχή του Μητροπολίτη;
    Ο ίδιος προσκλήθηκε και αρνήθηκε;
    Θα απαντήσει κάποιος από αυτούς που αναφέρουν και την Εκκλησία στις δηλώσεις τους;
    Οι πολίτες έχουν δικαιούνται να γνωρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/3/20

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/4/20

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ