4.5.20

Ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου η Ελλάδα




Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Η 3η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (ΔΧΣ) δημοσίευσαν τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2020, ο οποίος λαμβάνει υπόψη την απειλή για ελεύθερη και δίκαιη δημοσιογραφία από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Προστατεύοντας την ελευθερία του Τύπου 
κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19

Ο κορωνοϊός έχει πλήξει τον τομέα των ΜΜε σε μια εποχή που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή αληθών πληροφοριών και στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία.

Ο τομέας των ΜΜΕ αντιμετωπίζει τεράστια μείωση διαφημιστικών εσόδων και το ΕΚ φοβάται ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν σαφείς πληροφορίες και να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε στις 17 Απριλίου, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τον ιό Covid-19 είναι ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς και επαληθευμένες πληροφορίες και ότι ένα ελεύθερο ανεξάρτητο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο μέσο είναι απαραίτητο για τη δημοκρατία.

Η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

* * *

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2020, στις πρώτες δέκα θέσεις της κατάταξης των RSF είναι η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Τζαμάικα, η Κόστα Ρίκα, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και η Πορτογαλία.

Δηλαδή επτά στις 10 χώρες είναι στην Ευρώπη και μάλιστα πέντε στις 10 είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεχίζουν να καταγράφουν τις καλύτερες βαθμολογίες.

Βέβαια υπάρχουν και χώρες στην Ευρώπη που είναι προβληματικές όσον αφορά τον Τύπο, όπως η Ελλάδα, που καταλαμβάνει συνεχώς μία από τις τελευταίες θέσεις στον ευρωπαϊκό Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (προτελευταία θέση στην Ευρωζώνη και 65η θέση στον παγκόσμιο δείκτη)

Την πεντάδα των λιγότερο ελεύθερων χωρών της Ε.Ε. απαρτίζουν η Πολωνία, Ελλάδα, Μάλτα, Ουγγαρία και Βουλγαρία, ενώ την πεντάδα των λιγότερο ελεύθερων χωρών παγκοσμίως απαρτίζουν το Τζιμπουτί, η Κίνα, η Ερυθραία, το Τουρκμενιστάν και η Βόρεια Κορέα.


Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ