14.6.20

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για το καλοκαίρι



Το βίντεο είναι μεταγλωττισμένο σε πολλές γλώσσες,
μεταξύ αυτών και στην ελληνική

Ο τουρισμός και οι μεταφορές έχουν πληγεί μετά από μήνες περιορισμού της κυκλοφορίας, αλλά πλέον μερικοί ταξιδιώτες ελπίζουν να μπορέσουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει τον τουριστικό κλάδο κατά την κρίση του Covid-19, μέσω χρηματοδότησης, ενός στοχευμένου χάρτη πορείας και ευρωπαϊκού συντονισμού.
* * *

Μετά από τρεις μήνες, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν ανοίγουν σταδιακά τα σύνορά τους για τους Ευρωπαίους. Την αρχή κάνουν στις 15 Ιουνίου η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και η Ελλάδα.

Η Ισπανία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα ανοίξει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από τη ζώνη Σένγκεν στις 22 Ιουνίου. Εξαίρεση αποτελεί η σύνδεση με την Πορτογαλία, που θα αποκατασταθεί την 1η Ιουλίου. Κάποιες από τις χώρες που ανοίγουν τα σύνορά τους επιβάλλουν ειδικά μέτρα για επισκέπτες που προέρχονται από κράτη με πολλά κρούσματα κορονοϊού, όπως είναι η υποχρεωτική εξέταση και η καραντίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει το άνοιγμα των συνόρων «το συντομότερο δυνατόν» και είχε προτείνει ως ενδεικτική ημερομηνία την 15η Ιουνίου, αλλά η κάθε χώρα - μέλος έχει την τελική απόφαση και εφαρμόζει τους δικούς της όρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Δανία, που προς το παρόν ανοίγει τις πύλες της σε τουρίστες μόνο από τη Γερμανία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

Η Συνθήκη του Σένγκεν υπεγράφη στο Λουξεμβούργο πριν από ακριβώς 35 χρόνια, στις 14 Ιουνίου του 1985, από τα πέντε εκ των δέκα, τότε, κρατών - μελών της ΕΟΚ. Οδήγησε στη σύσταση της ζώνης Σένγκεν και την επί της ουσίας κατάργηση των συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στις χώρες της ζώνης.


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/6/20

    Δυστυχώς, αγαπητή ΟΔΟΣ, το βίντεο δεν αναφέρεται στην Ευρώπη αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, για το Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε πλήρη άγνοια, ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που επιθυμούν να ταξιδέψουν από και προς εκεί. Τα αποτελέσματα της επιπολαιότητας των κυβερνώντων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα16/6/20

      Το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν συγκαταλέγεται στην Ευρώπη.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ