1.6.20

Το Σκάκι




“Εδώ Καστοριά, Εδώ Καστοριά”

■ Σας μιλούν οι έκθαμβοι πολίτες της Καστοριάς μετά το show της νέας δημοτικής αρχής που είδαμε με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης.

■ Σας μιλούν οι ενθουσιασμένοι πολίτες της Καστοριάς μετά το υπέρλαμπρο τριήμερο που περάσαμε στη βυζαντινή αρχόντισσά μας.

■ Το ευχαριστήριο «διάγγελμα» του δημάρχου κ. Κορεντσίδη μιλά για πολλές και αναβαθμισμένες εκδηλώσεις με αποκορύφωμα, όπως διαβάζουμε, το γεγονός το οποίο «πρώτη φορά» πραγματοποιήθηκε, δηλαδή την αναβίωση των ιστορικών στιγμών της εισόδου του ελληνικού στρατού στην πόλη. Διαβάζουμε επίσης ότι οι πολίτες «αγκάλιασαν» με θέρμη, συγκίνηση και ενθουσιασμό όλες τις εκδηλώσεις.

■ Μπορεί οι πολίτες να αγκάλιασαν (όπως λένε) με πολλή θέρμη όλα τα θεάματα, αλλά στην πρόσκληση του αντιδημάρχου Πολιτισμού και... Διεθνών Σχέσεων κ. Μουρατίδη να φορέσουν όσοι έχουν παραδοσιακές στολές, δεν ανταποκρίθηκαν.

■ Φυσικά οι πολίτες απόρησαν που σε αυτή την πρόσκληση δεν ανταποκρίθηκε ούτε ο ίδιος ο κ. Μουρατίδης, αλλά ούτε και ο δήμαρχος, η σύζυγός του, οι άλλοι αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι.



Οι δύο δήμαρχοι Καστοριάς, ο ένας από τους δύο είναι κομπάρσος
και ο ένας δεσπότης, στο δρώμενο της 10ης.


■ Αφού πρώτοι αυτοί δεν το υποστήριξαν, οι πολίτες γιατί άραγε; Φοβήθηκαν οι άρχοντες την γραφικότητα και δεν φόρεσαν αντεριά και στόφες, ενώ κάλεσαν επισήμως να τα φορέσουμε εμείς;

■ Η «πρώτη φορά» αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος της παράδοσης της Καστοριάς στον ελληνικό στρατό από τους Τούρκους, μας θύμισε μια άλλη προγενέστερη «πρώτη φορά» αναπαράσταση παράδοσης και πάλι της Καστοριάς από τους Νορμανδούς στο βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο. Η περίφημη «Αλεξιάδα» που κατακρίθηκε τότε από τους πολίτες της Καστοριάς και προ πάντων τους «ξύνισε» το έντονο μεσαιωνικό και βυζαντινό στοιχείο στο τότε show. Φαίνεται χωρίς τουρκιά, βαλκάνια και χάλκινα δεν αντέχουν κάποιοι. Αφού μας απελευθέρωσαν πρώτα οι Βυζαντινοί, μας κατέκτησαν στην συνέχεια οι Τούρκοι, οι Βούλγαροι, οι Αλβανοί και πάει λέγοντας...

■ Μετά την τωρινή αναπαράσταση μας έμεινε μία απορία: γιατί τον τότε δήμαρχο τον αντικατέστησαν με κομπάρσο και δεν έκαναν το ίδιο και για τον δεσπότη;

■ Μέσα σε όλο αυτό το εορταστικό και διθυραμβικό τριήμερο πληροφορούμαστε ότι, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καστοριάς «Ορεστειάς» φιλοξένησε δέκα τουριστικούς αντιπροσώπους από Ινδία, Ρωσία, Ιαπωνία, Γερμανία, Ισραήλ, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι (όπως λένε) έφυγαν κατενθουσιασμένοι από την αρχόντισσα και τα δρώμενά της. Η μεταφορά τους δε από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης προς Καστοριά και τούμπαλιν με βαν στοίχισε 750 ευρώ και η διαμονή τους για δύο μέρες 1.160 ευρώ, όπως πληροφορούμαστε.

■ Κι εδώ απορία γεννήθηκε: τα αεροπορικά εισιτήρια πληρώθηκαν από τους ίδιους τους τουριστικούς αντιπροσώπους ή ήταν προσφορά της «Ορεστειάς»; Όσο για τα γεύματά τους να υποθέσουμε ότι ήταν δωρεά των εστιατορίων όπου γευμάτισαν με την ελπίδα των ιδιοκτητών ότι θα έρθουν τουρίστες από το Βαρανάσι της Ινδίας και θα τα «κονομήσουν»; Χάρε Κρίσνα!



Ούτε σύγκριση της «Αλεξιάδας» με την «Απελευθεριάδα».
Τελικά όντως, κάθε πέρυσι και καλύτερα.


■ Άσχετο: Αν ο περιφερειάρχης ο κ. Γ. Κασαπίδης σας φάνηκε σκεπτικός, φταίει ο χαμένος φάκελος, όπως έχει πει, για την μελέτη για τη υψηλή γέφυρα των Σερβίων. Χάθηκε, πάει ο φάκελος, μια Περιφέρεια τον ψάχνει εναγωνίως. Μήπως να πάνε προς αναζήτησή του σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή; Παρασκευή μεσάνυχτα είναι...

■ Με όλον αυτόν το χαμό λόγω των καινοτόμων εκδηλώσεων, πού καιρός για να μας πουν τι θα γίνει με τη μία ακόμα πανεπιστημιακή σχολή που χάνει η Καστοριά και την αεροπορική σύνδεση που διακόπηκε ξαφνικά, κατ’ άλλα είμαστε το κέντρο των Βαλκανίων. Μούγγα. Μάλλον ούτε θα βρεθεί ο χρόνος (πολυτέλειες θέλουμε τώρα;) να μας πληροφορήσουν διότι τώρα θα αρχίσουν να ετοιμάζονται για τα φετίχ μας: το χωριό του Άη Βασίλη, τα βαλκανικά ραγκουτσάρια και τα άλλα.
Ευτυχώς που ήρθαν οι τρεις... καβαλάρηδες και κουτσά στραβά μας απελευθέρωσαν.

Καληνύχτα Ελλάδα
όπου και να 'σαι.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Νοεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1009

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ