23.6.20

ΖΗΣΗ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ: «Η Καστοριά αποχαιρετά έναν σπουδαίο άνδρα»


Αποχαιρετιστήριο 

Αναστασίου Πηχιών


Ως Βουλευτής και εκλεγμένος αντιπρόσωπος των Καστοριανών εκφράζω την θλίψη μου για την απώλεια ενός εξαιρέτου ανθρώπου.

Η Καστοριά σήμερα αποχαιρετά έναν σπουδαίο επιστήμονα, πνευματικό άνδρα, ανιδιοτελή πατριώτη και μεγάλο εθνικό ευεργέτη.

Ο Αναστάσιος, είναι γόνος της οικογενείας Πηχεών, της οποίας το όνομα συνταυτίζεται με την ανεπιτήδευτη προσφορά. Οι πρόγονοί του με καταγωγή από την Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου, ξεριζωμένοι βρέθηκαν στην βυζαντινή Αχρίδα.

Γιός του Κωνσταντίνου, εγγονός του Αναστασίου θρυλικού μακεδονομάχου και δασκάλου και ανιψιός του Φιλολάου του Ανθυπιλάρχου απελευθερωτού της Καστοριάς.

Ο Αναστάσιος Κ. Πηχεών στρατιωτικός οφθαλμίατρος, διδάκτωρ της Ιατρικής και πτυχιούχος Θεολογίας, διακρινόταν για την ευρυμάθεια και την πλούσια πνευματική του καλλιέργεια. Πολυγραφότατος, αρθρογραφούσε μέχρι πρόσφατα.

Διακρινόταν για την μαχητικότητά του και για δύσκολα θέματα δεν δίσταζε να διατυπώνει τις απόψεις του μέσα από τις στήλες της εγκρίτου εφημερίδος ΟΔΟΣ.

Εκπροσωπώντας την ιστορική οικογένειά του χάρισε πριν από χρόνια το σπίτι τους στο Ντολτσό της Καστοριάς για να στεγάσει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Η μνήμη του θα παραμείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην ψυχή των Καστοριανών Μακεδόνων Ελλήνων.

Ζήσης Τζηκαλάγιας
Βουλευτής Καστοριάς

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος24/6/20

    Ώς βουλευτής είσαι και εκλεγμένος αντιπρόσωπος. Τώρα πόσους ψήφους πήρες,μόνον αυτούς εκπροσωπείς.
    Συνεπώς να ομιλείς δια το άτομό σου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ