8.7.20

24 μέχρι σήμερα το σύνολο των νέων κρουσμάτων στην Καστοριά



Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Ανακοινώνουμε 4 νέα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας για το διάστημα 4 – 8 Ιουλίου 2020 το σύνολο των οποίων είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ένα ορφανό κρούσμα που διαγνώστηκε στο πλαίσιο προγραμματισμένου προεγχειρητικού ελέγχου ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης στενών επαφών θετικών κρουσμάτων. Τα νέα κρούσματα χαρακτηρίζονται ασυμπτωματικά.

Ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας από τις 24 Ιουνίου 2020 μέχρι σήμερα ανέρχεται συνολικά στα 27 από τα οποία τα 24 είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς και τα 3 κάτοικοι του νομού Κοζάνης.

Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από την παθολογική κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας έχουν λάβει εξιτήριο δύο ασθενείς που νοσηλεύθηκαν επιτυχώς με covid-19 λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Παράλληλα, συνεχίζεται ομαλά η νοσηλεία για άλλους δύο ασθενείς.

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των θετικών κρουσμάτων προκύπτει μέσα από τις διαδικασίες της ιχνηλάτησης και αφορά συνήθως ασυμπτωματικά άτομα, η επιδημιολογική κατάσταση στον νομό Καστοριάς αξιολογείται ως ελεγχόμενη. Απόλυτα ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός πως από τις ιχνηλατήσεις των τριών πρώτων ορφανών κρουσμάτων στο νομό Καστοριάς δεν έχει διαπιστωθεί ουδεμία διασπορά του ιού SARS–CoV-2 στο περιβάλλον τους. Συνολικά, από τις 24 Ιουνίου 2020 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί από το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του ΓΝ Κοζάνης 298 δείγματα στο πλαίσιο ιχνηλάτησης επαφών θετικών κρουσμάτων.

Η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, η αποφυγή συγχρωτισμού, η έγκαιρη απομάκρυνσή μας από το χώρο εργασίας επί εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων είναι επί της παρούσης οι μόνοι αποτελεσματικοί τρόποι αναχαίτισης της διασποράς της λοίμωξης.

Ιορδάνης Α. Ρωμιόπουλος
Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος
Συντονιστής ΕΟΔΥ Δυτ. Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ