27.3.21

ΟΔΟΣ: Το τέλος του φετινού καλοκαιριού


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 3.9.2020 | 1044


Tο πρόσφατο ετήσιο απολογιστικό πόνημα του δήμου Καστοριάς, δεν αποτελεί ούτε καν μανιφέστο. Άλλωστε κατά τον δήμαρχο Καστοριάς, που αναλαμβάνει την ονομαστική πολιτική ευθύνη του, όλα του μοιάζουν να έγιναν τέλεια στον πρώτο χρόνο. Και είναι τόσο πολλά, ώστε χιλιάδες λέξεις και εκατοντάδες σειρές γράφτηκαν για να χωρέσουν όσα υποστηρίζει ότι συντελέστηκαν.


* * *

ΤΟ ΤΕΛΟΣ του φετινού καλοκαιριού συνδέεται με την κρίση στις σχέσεις της χώρας προς την Τουρκία που κορυφώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Παράλληλα κορυφώνεται και η αγωνία του ελληνικού λαού από την πιθανότητα να οδηγηθεί η Ελλάδα σε πολεμική σύρραξη. 

Ταυτόχρονα όμως ο ελληνικός λαός δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένος για θυσίες του είδους. Ούτε καν για πραγματικό πόλεμο διάρκειας έστω και μιας ημέρας μόνο. Μιας και θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ενός σύντομου πολεμικού επεισοδίου, θα ακολουθήσει κατάπαυση. Και έναρξη διαλόγου για την εκεχειρία. Που ωστόσο θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων καθώς θα αποτελεί την απαρχή των αναθεωρήσεων διεθνών συνθηκών με αμφίβολο αποτέλεσμα για τα συμφέροντα της Ελλάδας. 

Αν από σχέση ισχύος και χωρίς κίνδυνο σύρραξης, η χώρα αποδέχθηκε μια κακή συμφωνία με την «Βόρεια Μακεδονία», εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η εξέλιξη από ένα «διάλογο» με το πιστόλι στον κρόταφο, με μια Τουρκία που διαθέτει στρατό με νωπή πολεμική εμπειρία. Η στάση της κυβέρνησης έως στιγμής δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τις αρχικές διαβεβαιώσεις της.

Το τέλος του καλοκαιριού συμπίπτει και με την έξαρση της πανδημίας να σημειώνει την αρχή για τον δεύτερο κύκλο της επίθεσης παγκοσμίως. Με αποτέλεσμα κάθε δραστηριότητα να έχει ανασταλεί ουσιαστικά. Προκαλώντας αγωνία για τις εξελίξεις το Φθινόπωρο και πολύ περισσότερο τον χειμώνα και την εθνική οικονομία να πλήττεται.

Ώστε ακόμη και να μην είναι κάποιος προληπτικός, δεν μπορεί εύκολα να αποφύγει να συνδυάσει όλα αυτά με το γεγονός ότι το 2020 είναι έτος δίσεκτο. Βέβαια, ειδικά στην περιοχή της Καστοριάς, οι πολίτες έχουν το δυσάρεστο «προνόμιο» της εμπειρίας πολλών συνεχόμενων ετών δίσεκτων και ήδη δεκαετιών. 

Ενώ είναι ήδη σχεδόν βέβαιο ότι ο 21ος αιώνας στα πρώτα 20 χρόνια του έως σήμερα, αποβαίνει τόσο αρνητικός για την Καστοριά όσο καμιά άλλη χρονική περίοδο στο παρελθόν έως τώρα. Με την διαφορά ότι εκτός από την κρίση, η πόλη πλήττεται από τον εθισμό της.

Έτσι, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως αντίστοιχα και τον κόσμο, μοιάζει να τους απασχολούν προβλήματα από την κρίση, τον τουρισμό, την οικονομία, το εμπόριο, την ανεργία, την παιδεία, τις μεταφορές, την παροχή υπηρεσιών και ταυτόχρονα διερευνούν τρόπους αντιμετώπισης, στην Καστοριά κανείς δεν ασχολείται με όλα αυτά σε επίπεδο δημόσιας ζωής και λόγου. Άλλωστε και πριν τον κορωνοϊό δεν υπήρχε τίποτε αξιόλογο και διακριτό που να διακινδυνεύσει από την πανδημία. 

Με αποτέλεσμα μετά το πρώτο κύμα της νόσου που έπληξε αρχικά σοβαρά την περιοχή, τα προβλήματα της Καστοριάς περιορίστηκαν στο θέμα της ακύρωσης των πανηγυριών και των μουσικών λαϊκών χορευτικών εκδηλώσεων, —κάτι που δεν ήταν απαραίτητα κακό. Όπως και η ακύρωση εκδηλώσεων, ενδεικτικά του River Party στο Νεστόριο και της εμποροπανήγυρης στο Άργος Ορεστικό.

Και ενώ θα ανέμενε κάποιος όλα αυτά να αφυπνίσουν τους εκλεγμένους της Καστοριάς σε κάθε επίπεδο και βαθμό ή να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, προς το παρόν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. 

* * *


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς


Ο δήμαρχος Καστοριάς δεν βρήκε ούτε μια λέξη να αναφέρει για τους υπεράριθμους συμβούλους, συνεργάτες, που εντός θεσμών αλλά και εξωθεσμικά πλαισιώνουν την καθημερινότητά του και διαμορφώνουν με την απραξία τους το μέλλον της πόλης και των κατοίκων της. Για τα πολλά ποσά που δίνει από το υστέρημά του ο καστοριανός λαός για δαύτες και δαύτους. 


* * *

ΚΑΙ ΕΑΝ ενδέχεται στον Δήμο Άργους Ορεστικού ή του Νεστορίου να μην αισθάνονται απολύτως ικανοποιημένοι, επαναπαυμένοι και ήσυχοι στα όσα βήματα προόδου σημειώνουν, αντίθετα όπως όλα δείχνουν, στον Δήμο Καστοριάς, ο δήμαρχος προπαντός όπως και η ομάδα του, με σιωπηλές τις υπέρ-βολικές μειοψηφίες, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής κατάστασης, δηλώνει ικανοποιημένος και υπερήφανος.

Και υπόσχεται για το μέλλον άλλα τέτοια και όσα τέτοια. Σαν αυτά που περιέλαβε στον απολογισμό του έτους με αναρτήσεις και ανακοινώσεις στα φίλια ΜΜΕ της άκριτης πληροφόρησης του καστοριανού λαού. 

Το πρόσφατο ετήσιο απολογιστικό πόνημα, δεν αποτελεί ούτε καν μανιφέστο. Άλλωστε κατά τον δήμαρχο Καστοριάς, που αναλαμβάνει την ονομαστική πολιτική ευθύνη του, όλα του μοιάζουν να έγιναν τέλεια στον πρώτο χρόνο. Και είναι τόσο πολλά, ώστε χιλιάδες λέξεις και εκατοντάδες σειρές γράφτηκαν για να χωρέσουν όσα υποστηρίζει ότι συντελέστηκαν. 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ακόμη και οι καθημερινές «επαφές» τα τηλεφωνήματα, οι συνεννοήσεις, το «μαγείρεμα» (!), η συντήρηση, η επισκευή, η διαχείριση της τρέχουσας καθημερινότητας, η πιο αυτονόητη δραστηριότητα περιλαμβάνεται στην λίστα, στο χρυσούν εγκόλπιο των ετήσιων εορτών του δημάρχου Καστοριάς. 

Όχι ότι δεν έγιναν και ορισμένα, ελάχιστα βέβαια —αυτονόητα κατά την άποψη της ΟΔΟΥ. Πράγματι μπορεί και να έγιναν στην σωστή κατεύθυνση. Ίσως και απλά διαχειριστικά, που αλλού  —σε άλλους δήμους— περνούν απαρατήρητα,. Όμως ήταν και είναι τόση η παρακμή της Καστοριάς που είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ώστε η υπερβολή της σχετικής ανακοίνωσης του δημάρχου, υποχρεώνει τον δέκτη των πανηγυρισμών να ελέγξει, να αντιδράσει. Να αποκρούσει ή ανάλογα να συμφωνήσει. Αξίζει να την διαβάσει κάποιος, με την ανάλογη υπομονή.

Όταν είναι η καθημερινότητα αποκρουστική και επιδεινωμένη και η Καστοριά σε μειονεκτική θέση, ακόμη και συγκριτικά με την κατάσταση που άφησε ο τέως δήμαρχος Ανέστης Αγγελής, έστω κι αν γι αυτό δεν έχει αποκλειστική ευθύνη ο σημερινός δήμαρχος, δεν επιτρέπεται να πανηγυρίζει κανείς. 

Και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος. Να μη βρίσκει να αναφερθεί σε κάτι που δεν έγινε, δεν έκανε, παρέλειψε. Πόσο μάλλον που θα ήταν ένδειξη πολιτικής ουσίας, αν δήλωνε συντριβή μπροστά στα προβλήματα που υπάρχουν. Και δεν λύθηκαν.


* * *


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς


Προφανώς δεν βρέθηκε ούτε μισή γραμμή αναφοράς στους δημοτικούς πανηγυρισμούς του ενός έτους, για την τεράστια αύξηση του κόστους των δημοτικών τελών κατά 40% στις πλάτες του καστοριανού λαού. Που έχει το αρνητικό προνόμιο, να πληρώνει τα περισσότερα για να απολαμβάνει τα λιγότερα. Πανελλήνια πατέντα.


* * *

ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ όμως και οι κάτοικοι της Καστοριάς, είναι εδώ και βλέπουν. Όπως και ακούν. Η φθορά της απήχησης που απολάμβανε ο δήμαρχος Καστοριάς έχει διευρυνθεί σημαντικά. Σε μεγάλο βαθμό εξηγείται αυτή η εξέλιξη. Την οποία προφανώς γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους ο ίδιος. Υπήρξαν πολλές αφορμές για το πλήγμα της δημόσιας εικόνας του. Γκρίνιες ήδη ακούγονται. Και αυτό συνέβη.

Ωστόσο, αν οχυρώνονται πίσω από τα ετήσια γενέθλια και τους πανηγυρισμούς, πολιτικά διατρέχουν τον κίνδυνο να αναλώσουν ακόμη πιο σύντομα το πολιτικό τους κεφάλαιο, ήδη στον 2ο χρόνο της θητείας τους. Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, είναι περίπου βέβαιο ότι εκδηλώσεις των Χριστουγέννων κ.ο.κ. όπως και τα Καρναβάλια, θα ματαιωθούν και αυτή θα είναι μια κατάσταση που θα επιταχύνει την φθορά.

Ο δήμαρχος Καστοριάς αν και παρέθεσε τις καθημερινές επαφές και τις ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό, τις δημόσιες ανακοινώσεις κ.ο.κ. δεν βρήκε ούτε μια λέξη να αναφέρει για τους υπεράριθμους συμβούλους, συνεργάτες, που εντός θεσμών αλλά και εξωθεσμικά πλαισιώνουν την καθημερινότητά του και διαμορφώνουν με την απραξία τους το μέλλον της πόλης και των κατοίκων της.  Για τα πολλά ποσά που δίνει από το υστέρημά του ο καστοριανός λαός για δαύτες και δαύτους. 

Αλλά ούτε και για το αποτέλεσμα των συμβουλών και της βοήθειάς τους. Ούτε μισή λέξη. Αν και αναγόρευσε κατ’ επανάληψη συγκυβερνήτη του τον μητροπολίτη Καστοριάς, που σιωπώντας αποδέχεται την ιδιότητα αυτή, ούτε γι’ αυτόν ανέφερε κάποια γραμμή. Μισή λέξη. 

Πόσο μάλλον για όσα σκίασαν και πρόσβαλλαν το δημόσιο λόγο της Καστοριάς με τα fake προφίλ στο διαδίκτυο και την επιχείρηση φίμωσης του αντιλόγου από διαδηλωμένους φανατικούς ανώνυμους υποστηρικτές του. Τους οποίους δεν κατήγγειλε, ούτε αποδοκίμασε έστω και όχι ανυπόκριτα, ούτε καν για προβοκάτορες.

Έγιναν όμως μπούμεραγκ όλα αυτά τα ύπουλα και νοσηρά, όταν πτυχές της πολιτικής ζωής αναμείχθηκαν με προσωπικά ζητήματα στο τέλος Ιουλίου και όλο τον Αύγουστο. Πληρωμένα και αυτά από το υστέρημα του καστοριανού λαού. 

Προφανώς δεν βρέθηκε ούτε μισή γραμμή αναφοράς για την τεράστια αύξηση του κόστους των δημοτικών τελών κατά 40% στις πλάτες του καστοριανού λαού. Που έχει το αρνητικό προνόμιο, να πληρώνει τα περισσότερα για να απολαμβάνει τα λιγότερα. Πανελλήνια πατέντα.

Έχει χρόνο μπροστά της η πλειοψηφία της δημοτικής κατάστασης για ανασύνταξη και νέα πορεία. Υπάρχουν θύλακες και μονάδες στελεχών που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Να αφουγκραστούν τους πολίτες. 

Αν δεν ξεχωρίσουν κάποιοι, κινδυνεύουν όλοι να απορροφηθούν από την ιστορία. Και την υπερβολική χαρά και τους θριάμβους τους.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1044.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/3/21

    Η διαχείριση του δημόσιου χρήματος
    Είναι μεγάλη ευθύνη..
    Στην προκειμένη περίπτωση είναι σαν να έχουμε βάλει έναν παιδεραστή
    να κάνει babysitting.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/3/21

    Η επιτομή της παταγώδους αποτυχίας ακούει στο όνομα δήμος Καστοριάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/4/21

    Στου κουφού την πόρτα,..πάρ'την πόρτα και φύγε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ