30.3.21

Το Σκάκι

 
«Εθελοντής» "δήμιος" εν ώρα καθήκοντος, καθαρίζει ιδιωτική αυλή, στο όνομα του εθελοντισμού της Καστοριάς. Προφανώς έκρυψε το πρόσωπό του από την πολλή σεμνότητα.

"Δήμιοι"«Μας είπαν ότι είμαστε του Δήμου τσιράκια. Ναι, αυτά τα άβουλα ανθρωπάκια που κάνουν ό,τι τους λένε»


Απόψε φθινοπώριασε και τ’ όνειρο ξεθώριασε



■ Εθελοντισμός είναι η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών, χωρίς το κίνητρο της υλικής ή της άυλης ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας. Δεν είναι η συνεχής όχληση και προβολή μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης (πολύ της μοδός στην Καστοριά), με άκομψα και ολίγον «απειλητικά» μηνύματα προς τους πολίτες για την κριτική την οποία δέχονται.

■ Δεν είναι εθελοντισμός να καθαρίζουν αυλές δημοτικών κτηρίων ή επαγγελματικών οργανισμών, τα οποία τα έχουν... «υιοθετήσει» (τί άλλο θα διαβάσουμε σε αυτή την πόλη). Δεν είναι εθελοντισμός να καθαρίζουν ιδιωτικές αυλές. Δεν είναι εθελοντισμός η ηθελημένη ανωνυμία, απροσωπία, αφωνία αυτής της ομάδας που φέρουν το παράξενο όνομα "Δήμιοι" (ανατριχίλα), που αποφάσισαν να... «αποκεφαλίσουν την αδράνεια», όπως (συνεχώς) αυτοδιαφημίζονται. Ποιά αδράνεια; Των πολιτών (!) —και όχι του δήμου που δεν κάνει το έργο του. Παρ’ όλα αυτά όμως φαίνεται να συνεργάζονται μια χαρά με το δήμο. 

■ Παντού οι εθελοντές και ονόματα έχουν και πρόσωπα και φωνή για να φωνάζουν και να καταγγέλλουν την απραξία του δημοτικού μηχανισμού που τους αναγκάζουν να καθαρίζουν, γιατί κάποιοι δεν καθαρίζουν, ενώ πληρώνονται γι’ αυτό. Ενώ οι πολίτες φορολογούνται γι’ αυτό.

■ Δεν φωτογραφίζονται εν ώρα εθελοντισμού κρύβοντας τα πρόσωπά τους και βγαίνουν μετά ανώνυμα πάντα να ευχαριστήστουν. Εκτός και αν φοβούνται να τα δείξουν για λόγους που αυτοί γνωρίζουν. 

■ Γιατί με το να βγουν να μαζέψουν τα χόρτα —αυτά που διαφημίζει με αναρτημένες φωτό ότι κόβει ο αντιδήμαρχος πρασίνου— σημαίνει ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της η συγκεκριμμένη αντιδημαρχία.

■ Και αντί να φωνάξουν και να κατηγορήσουν την αντιδημαρχία και να «αποκεφαλίσουν την αδράνεια» του δήμου — αυτοί νοιώθοντας ότι κάνουν ανδραγάθημα, συνεχίζουν να προσκαλούν άκομψα τους πολίτες να τους ακολουθήσουν στο «δημοτικό καθάρισμα» και στις διάφορες δράσεις τους, επειδή έτσι απεφάσισαν μία ωραία πρωΐα.

■ Αυτά δε τα υλικά που περίμεναν φερ’ ειπείν στην τελευταία τους δράση (σε αυλή κτηρίου της Καστοριάς που ανήκει σε επαγγελματικό οργανισμό), δηλαδή δύο φορτηγά χώμα, μπεκ ποτίσματος, 100 μέτρα λάστιχο, μπογιές, χαλίκια, σκαπτικά κλπ, τα πληρώνουν από τη τσέπη τους ή θα διαβάσουμε ευχαριστήρια προς το δήμαρχο; Άρα τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες; 

«Μάνα να φωνάξουμε έναν εργάτη να καθαρίσει την αυλή μας»... «όχι παιδάκι μου θα έρθουν οι δήμιοι να μας καθαρίσουν, χωρίς λεφτά».

■ Ομάδα η οποία κανείς δε γνωρίζει αν είναι ΜΚΟ, αν επιχορηγούνται για τις δράσεις τους από το δήμο ή είναι αποδέκτες άλλων κονδυλίων και άλλων συνεργασιών. 

■ Μια ανώνυμη αυτοαποκαλούμενη «εθελοντική» ομάδα, που εμφανίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα (πού αλλού; αφού πολιτεία θεωρούν το ίντερνετ) παράλληλα με τη νέα δημοτική αρχή και η οποία επιδιώκει να παρεμβαίνει κυρίως σε θέματα αρμοδιότητας του δήμου Καστοριάς, καλώντας ανώνυμα —ενίοτε επιπλήττοντας— τους δημότες.

■ Χωρίς να συνειδητοποιούν ότι προσφέρουν χείριστες υπηρεσίες στον τόπο. Διότι μεταλλάσσουν την έννοια του εθελοντισμού, τη μετατρέπουν με υπεροψία και καμώματα σε θεαθήναι, σε σόου, αποσιωπώντας ύπουλα τις πολιτικές ευθύνες, τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα της δημοτικής αρχής, και στοχεύοντας μανιωδώς στην ενοχοποίηση των πολιτών. Των σκληρά φορολογούμενων πολιτών.

■ Σα να  ζούμε σε μία πολιτεία που διοικούμε εμείς, οι πολίτες. Όλοι οι πολίτες. Και έχουμε εμείς την αποκλειστική ευθύνη. Ακόμη και για να μαζέψουμε τα χόρτα που έκοψε ο αντιδήμαρχος! Σα να μην υπάρχει δημοτική αρχή. Οι ευθύνες είναι δικές μας. Και μόνο δικές μας. Και στοχοποιούμαστε γι’ αυτό, από μία παρέα που γράφει ανακοινώσεις στυλ εκθέσεων δημοτικού σχολείου. Οι άλλοι μπορούν να γιορτάζουν τα γενέθλιά τους. Και να χαίρονται.

* * *


Έργο μακροπρόθεσμο: Τα νέα ήθη: τέλεση γενεθλίων στο δικό μας δημοτικό μέγαρο. «Οικογενειακές» φωτογραφίες. Αγαπημένες. Αναμνηστικές. Δημόσιες.

* * *


■ Και όχι μόνο τα γενέθλιά τους.

■ Η κρυψίνοια κάνει κακό στον ίδιο τον εθελοντισμό.

■ Με ονόματα και χαμογελαστά πρόσωπα βγήκαν φωτό (τι μανία με τις φωτογραφίες!) και αναρτήθηκαν σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης, άλλη «εθελοντική» ομάδα που έβαψε πεζοδρόμια στο Χιλιόδενδρο. Μεταξύ αυτών (και με τον Αγγελή και με τον Κορεντσίδη) ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ζήσης καθώς και τοπικοί σύμβουλοι, οι οποίοι πανευτυχείς ευχαρίστησαν (ποιον άλλον;) το δήμαρχο κ. Κορεντσίδη για τις μπογιές που τους έδωσε. Αυτά, τα «εθελοντικά» που θυμίζουν προσκοπικές δράσεις περασμένων δεκαετιών, σίγουρα συμβαίνουν «Πρώτη φορά». Αντί οι πολίτες να διεκδικούν τα δίκια τους —που τα πληρώνουν και πανάκριβα άλλωστε (+40% αύξηση δημοτικών τελών) και να απαιτήσουν ο δήμος να ενδιαφερθεί και να βάψει τα πεζοδρόμια, να ευχαριστείς το δήμαρχο που σου πρόσφερε μπογιές για να κάνεις εσύ την δουλειά του! Και να τα δημοσιοποιείς μάλιστα! Ίπι ίπι ούμε σας ευχαριστούμε….

■ Για δύο ταξίδια του δημάρχου Καστοριάς στην Αθήνα διετέθη το ποσόν των 800 €. Το πρώτο έγινε αρχές Ιουνίου όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο δήμαρχος τα τοπικά μπλογκάκια φυσικά, και στο οποίο πληροφορούσε ότι είχε συναντήσεις και θα μας ενημέρωνε στο μέλλον για τα αποτελέσματα αυτών. Αοριστίες. Το δεύτερο ταξίδι αφορούσε την ομιλία του (αυτή την περιβόητη «πρώτη φορά» κατά τον κ. Τζηκαλάγια) σε υποεπιτροπή της βουλής για τη λίμνη της Καστοριάς. Αυτή η συνεδρίαση αναβλήθηκε (άρα ταξίδι δεν έγινε) και πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα τηλεδιάσκεψη στην οποία δεν έλαβε μέρος ο κ. Κορεντσίδης αλλά έστειλε υπόμνημα. Θα το έδινε στη δημοσιότητα αυτό (το υπόμνημα καλέ), έτσι είχε δηλώσει, αλλά δεν είδε κανείς τίποτα μέχρι σήμερα. Τρεις μέρες ήταν και τα δύο ταξίδια. Πήγε άραγε στην Αθήνα; Τα 800 € τι έγιναν; 

■  Κατά τ’ άλλα ας βγούμε όλοι έξω με μια σκούπα, με μια τσουγκράνα, ένα φαράσι, ό,τι διαθέτει ο καθείς, ας «σηκώσουμε τα μανίκια» και ας αρχἰσουμε το «καθάρισμα» αυτό, που τους πληρώνουμε να κάνουν αλλά, δεν πειράζει αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά και ας τους ευχαριστήσουμε για τις «θερμίδες που θα κάψουμε» όπως μας συστήνουν και οι "Δήμιοι". Πρώτη Φορά είναι αυτή. Αριστερά, δεξιά, πλαγίως, οριζοντίως και καθέτως. 


* * *

Έργο μόνιμο:  Η πανέμορφη πανσέληνος του Σεπτεμβρίου (πανσέληνος του "καλαμποκιού" κατά τους ιθαγενείς της Αμερικής) πάνω από την πνιγμένη στο πράσινο λίμνη, με τα ωραία αρώματα που ευωδιάζει και τα λικνίζοντα κουνούπια. Δηλαδή η πανσέληνος της "γκουγκούτσκας" κατά τους δικούς μας ιθαγενείς· που είναι και πολλοί.

* * *

■ Συνήθως μία δημοτική αρχή και δη ο δήμαρχός της, όταν έχει κάνει έργο-όραμα, έστω και ένα, το ανακοινώνει.  Στην Καστοριά ο δήμαρχος προσπαθεί μέσα από ένα κατεβατό σελίδων και παχιών λέξεων να βγάλει έργα με τη κουτάλα: μελέτες, υπομνήματα, υποδείξεις, αναφέρει ακόμη και τις επιστολές που έστειλε σε κυβερνητικά στελέχη και τις ευχητήριες κάρτες!  Με αυτόν τον τρόπο ανατράπηκε το «μαύρο» σε «άσπρο».

■ Όπως συνέβαινε τόσα χρόνια και με τη γούνα, που το «μαύρο» το βάπτιζαν «άσπρο» και πλάσαραν παχιά λόγια συνεχώς και μοίραζαν φρούδες ελπίδες. Σήμερα όμως, όλοι έχουν συνειδητοποιήσει τι συνέβη με τη γούνα και τα παχιά λόγια τόσων ετών. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ευθύνες της οικονομικής παρακμής της Καστοριάς, έχουν ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Κάποιοι φταίνε.

■ Έργα τα οποία έγιναν για «πρώτη φορά» στην Καστοριά: καθαρισμοί δρόμων, καθαρισμοί των κάδων απορριμμάτων, κλαδέματα δέντρων και θάμνων, συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, συνεδριάσεις διαφόρων επιτροπών. «Αυτά είπαμε, αυτά κάναμε».

■ Έργα: λειτουργικές παρεμβάσεις στο γήπεδο Καστοριάς στο οποίο (ω!) δεν χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας λόγω ακαταλληλότητας. «Αυτά είπαμε, αυτά κάναμε».

■ Ξέχασαν να αναφέρουν ότι τα χρέη της ΔΕΥΑΚ «ανέρχονταν σε 5.000.000 €» κατά δήλωση του π. προέδρου της επιχείρησης (σύμβουλο και του κ. Αγγελή και του κ. Κορεντσίδη)  κ.Φουλιρά. Τον τελευταίο επαίνεσε ο νυν πρόεδρος κ. Τόσκος διότι όπως ισχυρίστηκε  «το χρέος από 500.000 € έμεινε μόνο 100.000 €». Σε ποιο ακριβώς χρέος αναφέρεται δεν διευκρινίζει, καθότι τα ποσά δεν βγαίνουν. Ούτε και οι ημερομηνίες:  Η ΔΕΗ ανέφερε επίσημα λίγους μήνες πριν, ότι το χρέος της ΔΕΥΑΚ προς αυτήν είναι  5,8 εκατ. ευρώ! Από τους απλήρωτους λογαριασμούς των πολιτών ο κ. Φουλιράς είχε δηλώσει ότι το «χρέος είναι 2.500.000€ με 3.000.000 €». Ξαφνικά όλα αυτά έγιναν κατά τον κ. Τόσκο «μόλις 100.000 €»;  Μήπως εκτός από τον σύμβουλο που προσέλαβαν για να τους τακτοποιήσει τα οικονομικά χρειάζεται να προσλάβουν και έναν καθηγητή μαθηματικών; Ή έγινε κάποιο θαύμα μετά την ανάρτηση της Παναγίας στην είσοδο της ΔΕΥΑΚ;

■ Ξέχασε να αναφέρει  το πρόσφατο έργο της ΔΕΥΑΚ αξίας 10.000 €: για την εκτύπωση και εμφακέλωση των λογαριασμών της  ΔΕΥΑΚ. Η ανάθεση έγινε σε εταιρεία που ανήκει σε ειδικό σύμβουλο του κ. Κορεντίδη. «Αυτά είπαμε, αυτά κάναμε».

■ Α! και 40% αύξηση φόρων, πρόσληψη ειδικών συμβούλων, πρόσληψη —κι άλλων— ειδικών συμβούλων, πρόσληψη δημοσιογράφου, πρόσληψη —κι άλλου—δημοσιογράφου,  πρόσληψη —κι άλλου—επίσημου δημοσιογράφου, απευθείας αναθέσεις —και πάλι—σε ειδικούς συμβούλους… «Αυτά είπαμε, αυτά κάναμε».

■ Αναγνώστρια εξέφρασε την εξής απορία: Η στενή προεκλογική συνεργάτις του δημάρχου είναι ακόμη υπάλληλος στην ΔΕΥΑΚ —μέλος παραμένει σύμφωνα με τα έγγραφα της Διαύγειας— ή μετοίκησε οικονομικώς προς τον δήμο; Ο έτερος στενός συνεργάτης του δημάρχου που προσελήφθη πρόσφατα ως υπάλληλος καθαριότητας, συνεχίζει να εργάζεται και προσφέρει τις υπηρεσίες του; Διότι ουδείς τον είδε κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Ούτε καν στους "Δημίους".

■ Πάντως η παλιά παρουσιάστρια των ειδήσεων τοπικού καναλιού, δε μας έλλειψε ιδιαίτερα, διότι επάξια (αν όχι και με το παραπάνω) συνεχίζει το θεάρεστο έργο της η αντικαταστάτριά της. Η οποία μας προσφέρει ιδιαίτερη ενημέρωση της νέας δημοτικής κατάστασης. Ευγνωμονούμε και αυτήν και τους συνεντευξιαζόμενούς της. 

«Καρδιά μου κάνε υπομονή κι ο ήλιος θα ξαναφανεί» - Νίκος Γκάτσος.
Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1045.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

15 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/3/21

    Το άρθρο ήταν Ρου Ματ για τους Άρχοντες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/3/21

    Στους όποιους εθελοντές διαφεύγει το γεγονός ότι εάν προκληθεί ένα εργατικό ατύχημα στους ίδιους ή
    πρός τρίτους,κατά την διάρκεια του εθελοντισμού το πράγμα μπλέκει καθώς ποιός θα κινηθεί εναντίον ποιού;
    Εκδίδεται κάποια γραπτή εξουσιοδότηση πρός τους εθελοντές από το τμήμα προσωπικού του Δήμου για την σχετική εθελοντική εργασία ειδικά σε κοινόχρηστους χώρους ως αναφορά την χρονική της διάρκεια,το είδος αυτής,κλπ;
    Απορία....

    Έρρωσθε εθελοντές και μή

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/3/21

    Ο εθελοντισμός είναι κοινωνικό έργο και αρχίζει εκεί του τελειώνουν οι αρμοδιότητες και ο υποχρεώσεις του κράτους, της περιφέριας, της δημαρχίας και του κάθε ιδιώτη. Οι καθαριότητα ανήκει στις υποχρεώσεις της πόλης ή του εν λόγω ιδιώτη, οπότε o κύριος της φωτογραφίας κάνει χάρι στον δήμο ή ιδιώτη που "παραμέλησε" τις υποχρεώσεις του. Δικαίωμα του να το κάνει αλλά δίνει λάθος μήνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/3/21

    Η διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι μεγάλη ευθύνη.
    Στην προκειμένη περίπτωση είναι σαν να έχουμε βάλει έναν παιδεραστή να κάνει... babysitting.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/3/21

      Βάλαμε, βάλαμε.... και κάνει babysitting.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος30/3/21

    Είναι δυνατό να καθαρίζουν ιδιωτικές αυλές σπιτιών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/3/21

      Ναι! Συμφωνεί και ο Σπύρος!

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος30/3/21

    ο κύριος, πήρε άδεια από τον ιδιοκτήτη για να εισβάλλει σε ιδιωτικό χώρο; Αλλά τί ζητάω, οι άλλοι, δήθεν περιβαλλοντολικός σύλλογος, έστησαν παράνομα ολόκληρο σταυρό με γερανούς και φορτηγά και το δημαρχείο τους χειροκροτούσε. Η φωτορύπανση συνεχίζεται και κανένας δεν διαμαρτύρεται. Α ρε Ερντογάν σε λάθος πόλη γεννήθηκες. Η Καστοριά είναι για τους ταλιμπάν όπως εσύ. Εδώ θα συναντούσες πολλούς όμοιους δήμιους όπως εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος30/3/21

    Θα μπορούσε να πάει ο Αντιδήμαρχος με τη μεσινεζα αρκεί να του το ζητούσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος30/3/21

    Βάλτε καμία μάσκα βρε ταγαρια
    Καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπαρια
    Νούμερα.. καραναβαλια ... άνεργοι
    Άεργοι ... μάθατε με ξένα κόλλυβα να κάνετε δουλειά...του χρόνου μανουάλι
    Και καλή ψυχή θα λέτε.. κοντά είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος31/3/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος31/3/21

    O [....] survivor έχει την αγωνιστικότητα του [....] και τη συμπεριφορά με την ειρωνεία... Γελάμε όμως όπως με τα ανέκδοτα του Αντιδημάρχου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/4/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος6/4/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος6/4/21

    Είναι και η [....] στους δήμιους ή μόνο στον δήμο με το [....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ