10.6.21

Το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που απαγορεύει το εμπόριο γούνας για τη μόδα

 
Η Πάμελα Άντερσον κατά τη διάρκεια επίσκεψής της το 2011 στο Ισραήλ για την προώθηση των δικαιωμάτων των ζώων. 

Το Ισραήλ απαγόρευσε εχθές, με υπουργικό διάταγμα, το εμπόριο της γούνας ζώων στη μόδα και έγινε η πρώτη χώρα που υιοθετεί μια τόσο αυστηρή νομοθεσία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος.

«Το εμπόριο της γούνας των ζώων, εισαγωγές και εξαγωγές, θα απαγορευτεί, με εξαίρεση τις ανάγκες για έρευνα, εκπαίδευση και ορισμένες θρησκευτικές παραδόσεις», επισημαίνει το υπουργείο σε ένα δελτίο τύπου, διευκρινίζοντας πως η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες.


Ενδεικτική φωτογραφία ενός ατόμου με ένα "shtreimel" στην υπερ-Ορθόδοξη γειτονιά του Mea Shearim της Ιερουσαλήμ.


Η χρήση της γούνας, που χρησιμοποιείται τελετουργικά στο "Schtreimel", το καπέλο από αληθινή γούνα που φορούν ορισμένοι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, θα συνεχίσει να επιτρέπεται.

«Η βιομηχανία του εμπορίου της γούνας προκαλεί αδιανόητα βάσανα στα ζώα και αυτό το διάταγμα θα μεταμορφώσει την αγορά της μόδας στο Ισραήλ, κάνοντάς την καλύτερη στο θέμα του σεβασμού των περιβαλλοντικών κανόνων», δήλωσε η Γκίλα Γκαμλιέλ, υπουργός Περιβάλλοντος.


Η π. βουλευτής Καστοριάς και ο π. πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γούνας, στον  Ισραήλ, σε ένα άλλο ταξίδι για να... «λύσουν τις πτυχές από τα πολύπλοκα προβλήματα του κλάδου της Γούνας»


Επιπλέον, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή που εστάλη από την Τζέιν Χάλεβι Μορένο, τη διευθύντρια του Διεθνούς Συνασπισμού κατά της Γούνας (Let The Animals Live and the International Anti-Fur Coalition -IAFC), στην οποία χαιρετίζει αυτό το διάταγμα, χαρακτηρίζοντάς το ως «ιστορική κίνηση».

Σημειώνεται ότι η  IAFC προώθησε ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση της πώλησης γούνας στο Ισραήλ από το 2009.Κατά την διάρκεια της έκθεσης γούνας του ΣΕΓ στην Αθήνα


«Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που κλείνει τις πόρτες του σε αυτή τη σκληρή βιομηχανία», γράφει η Μορένο.

Το Ισραήλ είχε ήδη απαγορεύσει το 1976 την εκτροφή ζώων για τη γούνα τους, και ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο 2020, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα για το υπουργικό διάταγμα που υπογράφηκε χθες. Κατά την διάρκεια της έκθεσης γούνας του ΣΕΓ στην Αθήνα


Διάφορες χώρες παγκοσμίως εφαρμόζουν μερικές απαγορεύσεις στο εμπόριο της γούνας, ιδίως για είδη που απειλούνται, όπως η φώκια. 

Το  Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε την παραγωγή γούνας το 2003, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπει την εισαγωγή και πώληση γούνινων ειδών.Η τροποποίηση υπογράφηκε εχθές Τετάρτη από την υπουργό Προστασίας Περιβάλλοντος Γκίλα Γκαμλιέλ και θα τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες.Η πλήρης απαγόρευση του εμπορίου της γούνας δεν εφαρμόζεται παρά μόνο σε ορισμένες πόλεις, όπως το Σάο Πάολο στη Βραζιλία, ή στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. Παρόμοιες εισηγήσεις για απαγορεύσεις έχουν γίνει και σε μερικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Η Ινδία έχει εγκρίνει ένα ανάλογο μέτρο, σε εθνικό επίπεδο, όμως μονάχα για τα δέρματα του βιζόν, της αλεπούς και του τσιντσιλά.Διαμαρτυρία εναντίον της γούνας στην Καστοριά το 2018Πολλοί οίκοι μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Gucci, Prada, Chanel, Burberry, Versace και Armani, έχουν επίσης υιοθετήσει πολιτικές χωρίς γούνα. 

Η κίνηση χαιρετίστηκε και από την γνωστή οργάνωση PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική νίκη» που θα «προστατεύει αμέτρητες αλεπούδες, βιζόν, κουνέλια και άλλα ζώα από το θάνατο».


Σχετικά: 

17 σχόλια:

 1. Kostas Sarigiannidis [fb]10/6/21

  Άντε ρε από εδώ απατεώνες πότε είχε γούνα εκεί
  Μόνο τα καπέλα που είχαν και έχουν και θα έχουν γιατί είναι παράδοση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος12/6/21

   Τότε τι έκαναν o κύριος και η «ξανθιά» της Νέας Δημοκρατίας στο Ισραήλ; Πήγαν στον τοίχο για να κλάψουν την μοίρα μας;

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος10/6/21

  Και σε όλη την Ευρώπη κλείνουν τις φάρμες μινκ εξαιτίας της διασποράς Covid 19

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος10/6/21

  Τα κατάφεραν πολύ καλά ο Δημήτρης με τη Μαρία!!!!
  Δεν πήγαν χαμένα τα ταξίδια... εργασίας!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος10/6/21

   Πραγματικά είχαν αποτέλεσμα, γι αυτό κι οι πολίτες τους τίμησαν με την επανεκλογή... τους.

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος10/6/21

  Σωτηρία δεν υπάρχει!
  Γουναράδες, γίνετε δήμαρχοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος11/6/21

  Διαμαρτυρία των οικολόγων και στην Καστοριά;
  Μπράβο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος11/6/21

   Γιατί όχι; Υπάρχει πρόβλημα;

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος12/6/21

   Έλα ντέ λές κι αυτοί δεν πληρώνουν φόρους και δεν μπορούν να διαμαρτύρονται όπου θέλουν.
   Το δικαίωμα το έχουν μόνοι αυτοί που υποστηρίζουν την γούνα...!!!
   Τι κομπλεξάρες θέε μου....

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος12/6/21

   Δεν είναι κόμπλεξ, είναι τα συμφέροντα των λίγων που τσέπωναν και τσεπώνουν τα τάλιρα δίνοντας τα ψίχουλα στους ιθαγενείς.

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος12/6/21

   Άλλη μία γκόμενα του μεσοπολέμου που μας τα έδειχνε ντυμένη μόνο με γουναρικό παλτό και τώρα που της κρεμάστηκαν και δεν ενδιαφέρουν κανένα μας το παίζει και φιλόζωη. Δεν περνά η μπογια σου κυρά μου. Άστα αυτά για τους οικολόγους. Το θέμα είναι σοβαρό.

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος12/6/21

   Καλά κάνει το Ισραήλ που προστατεύει τα ζώα. Αν έδειχνε την ίδια ευαισθησία και για τους ανθρώπους ισως να σκεφτόμασταν να το κατατάσσαμε στα πολιτισμένα κράτη.

   Διαγραφή
 6. Ανώνυμος12/6/21

  Αν εκτός από τα δικαιώματα των ζώων υπερασπιζόταν και τα δικαιώματα των παλαιστινίων στο Ισραήλ θα υπήρχε μία μικρή πιθανότητα να την πάρω στα σοβαρ,ά γιατί μέχρι τώρα εκτός από μπαλόνια δεν μας έδειξε αλλά προσόντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος13/6/21

  Η Μαρία είναι κούκλα είτε με γούνα είτε με σακάκι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος13/6/21

   Τώρα χωρίς αυτά τι να σου πω;

   Διαγραφή
 8. Ανώνυμος13/6/21

  Μα σε παρακαλώ εε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ